20.11.19

Σύσκεψη κλιμακίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με ΡΑΕ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΔΑ



Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.(ΔΕΣΦΑ) στην Αθήνα, ευρεία σύσκεψη κλιμακίου εκπροσώπων φορέων ΟΤΑ της Περιφέρειας με υψηλόβαθμα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), του ΔΕΣΦΑ και της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίων (ΔΕΔΑ).

Το κλιμάκιο της Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Κασαπίδη αποτελούνταν από τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης κ. Γρηγόριο Τσιούμαρη, τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς κ. Δημήτριο Σαββόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Ιωάννη Κιοσέ, τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών κ. Ιωάννη Γιάτσιο, τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Λυσσαρίδη, την αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Υποδομών & Περιβάλλοντος κ. Καλλιόπη Κυριακίδου και τους δήμαρχους των ενεργειακών δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Βασικός στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η διεκδίκηση αλλαγής του προγραμματισμού του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΔΑ ως προς το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των υποδομών και του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης αφορμή για τη διεκδίκηση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι η ΔΕΔΑ δεν προτίθεται να ξεκινήσει ούτε εντός του έτους 2020 τις εργασίες κατασκευής του δικτύου στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας που έχει επιλέξει, εάν ο ΔΕΣΦΑ δεν μεταφέρει την ημερομηνία ολοκλήρωσης του σταθμού αποσυμπίεσης στην Πορειά Καστοριάς κατά ένα έτος. Δηλαδή από τα τέλη του έτους 2022 να αλλάξει τον προγραμματισμό για το τέλος του έτους 2021.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Τσάκας Μάριος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΕΔΑ στη Δυτική Μακεδονία. Ταυτόχρονα μια άλλη σημαντική αποκάλυψη που δυσκολεύει περαιτέρω την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία αποτελεί το γεγονός ότι δεν προβλέπεται στο δεκαετή σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ σταθμός αποσυμπίεσης στον Περδίκκα.

Όπως ανέφερε ο δ/ντης Δραστηριοτήτων Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ κ. Δημήτρης Καρδοματέας κατά τη διάρκεια επίμονων ερωτήσεων του περιφερειάρχη για το σταθμό αποσυμπίεσης φυσικού αερίου στον Περδίκκα, το αίτημα αυτό τίθεται για πρώτη φορά στη συνάντηση αυτή στα γραφεία του ΔΕΣΦΑ και ουδέποτε ετέθη από κανέναν στο παρελθόν.

Στη συνέχεια των τοποθετήσεων τόσο του περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών Δυτικής Μακεδονίας όσο και των δημάρχων των ενεργειακών δήμων αλλά και του βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, τα στελέχη της ΔΕΣΦΑ δεσμεύτηκαν να εξετάσουν το αίτημα τους για το σταθμό αποσυμπίεσης στον Περδίκκα αλλά και την περαιτέρω χρονική μετατόπιση νωρίτερα της εκτιμώμενης αποπεράτωσης και των δύο σταθμών αποσυμπίεσης εντός του έτους 2021.

Αντίστοιχη πίεση ασκήθηκε και προς τον εκπρόσωπο της ΔΕΔΑ, ενώ ζητήθηκε και η θετική συμβολή της ΡΑΕ που θα επικυρώσει τελικά τις σημαντικές αυτές προσθήκες και αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχεδιασμό των εταιρειών αυτών για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση των υποδομών και του δικτύου του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδης, η νέα περιφερειακή αρχή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ευόδωση των επιδιώξεων αυτών, επισημαίνοντας τη χρονική στενότητα έως το τέλος του έτους 2022, ενώ ανέφερε πως το θέμα θα απασχολήσει το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Δελτίο τύπου Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ