24.11.19

ΟΔΟΣ: Éire


ODOS newspaper of Kastoria, August 2019, Irish poetry
ΟΔΟΣ Αύγουστος 2019 | 997


Υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος. Αλλά είναι μέσα σ’ αυτόν εδώ.
Ουΐλιαμ Μπάτλερ Γέϊτς (1865-1939)


Το ετήσιο αφιέρωμα του Αυγούστου, αυτή την χρονιά είναι αφιερωμένο από την ΟΔΟ στην ιρλανδική ποίηση. Ποια σχέση έχει η Καστοριά ή πιο γενικά η Ελλάδα με την Ιρλανδία; Μάλλον μικρή. Για την ακρίβεια, ενώ λόγω θαυμασμού στην κλασσική ελληνική αρχαιότητα και έμπνευσης της Ιρλανδίας από την αρχαία Ελλάδα, η Ιρλανδία έχει σχέση επίδρασης από την Ελλάδα, η χώρα μας πάλι δεν μοιάζει να έχει γνωστή σχέση.

Εξαίρεση όμως υπάρχει, και είναι η οικονομική κρίση και η έξοδος από τα... μνημόνια και τις επιτηρήσεις, που φέρεται να κατόρθωσε η Ελλάδα (αν πράγματι κατόρθωσε) πριν ένα χρόνο περίπου. Πολύ-πολύ αργότερα από την Ιρλανδία που αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά, έστω κι’ αν η κρίση της εκδηλώθηκε μετά την εμφάνιση της κρίσης της Ελλάδος και είχε χαρακτηριστικά που έπληξαν κυρίως τον τραπεζικό τομέα.

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες ομοιότητες. Για παράδειγμα αποτελούν και οι δύο άκρα της Ευρώπης, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχει ως κράτος την μισή περίπου έκταση της Ελλάδος και τον μισό πληθυσμό. Η Ιρλανδία, η χώρα των Κελτών και του Αγίου Πατρικίου, αυτό το νησί του Βορρά που βρίσκεται χωρισμένο από το 1922 όμως, αν και έχει το μισό πληθυσμό της Ελλάδας μπορεί να καμαρώσει για τα πολλαπλάσια βραβεία Νόμπελ (11 έναντι των 2 της Ελλάδος), καθώς επίσης και για πρόεδρο Δημοκρατίας έναν ποιητή, τον Μάϊκλ Ντ. Χίγκινς.

Είχε βέβαια και η Ελλάδα κάποτε πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, μέγα νομικό που ήταν περισσότερο γνωστός ως φιλόσοφος και συγγραφέας. Είχε κάποτε ο ελληνισμός ως μεγάλο, μέγιστο ποιητή τον Κωνσταντίνο Καβάφη, όπως η Ιρλανδία είχε τον Όσκαρ Ουάϊλντ. Αιρετικές προσωπικότητες και οι δύο, που ο καθένας με τον τρόπο του, αποτελεί ψηφίδα της παγκόσμιας ιστορίας τους.

Αλλά οι σχέσεις δεν σταματούν εκεί: Μετά από αιώνες βρετανικής κυριαρχίας, όπως η Ελλάδα οθωμανικής, μόλις το 1922 (περίπου 100 χρόνια αργότερα) ο πόθος τους για αυτοδιάθεση έγινε πραγματικότητα. Εν μέρει. Έτσι όπως το 1922 ο ελληνισμός επιμερίστηκε στην σημερινή Ελλάδα με διαμελισμό του ελληνικού χώρου και την οριστική απώλεια της Μικράς Ασίας, έτσι και η Ιρλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού, αφού το βόρειο παραμένει έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας.



Efimerida tis Kastorias ODOS, afieroma stin irlandiki poiisi, metafrasi: Patronou
ΟΔΟΣ 1.8.2019 | 997 | Éire


Μέσα απ’ αυτές τις περιπέτειες, οι Ιρλανδοί, που κόντευαν να δουν την αγγλική γλώσσα να κυριαρχεί στα πάντα, ανέκτησαν την κελτική και γαελική γλώσσα και εθνική ταυτότητα. Πιστοί καθολικοί χριστιανοί, όπως ορθόδοξοι χριστιανοί οι Έλληνες, μπορεί μεν μόλις το 1995 να θέσπισαν το διαζύγιο, αλλά ήδη από το 1972 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έπαψε να αναφέρεται ως κυρίαρχη στο Σύνταγμά τους. Ενώ στην Ελλάδα το 2172, κι εάν –όπως δείχνουν τα πράγματα.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των στρατηγικών συμμαχιών της Ελλάδος, η Ιρλανδία είναι πιο κοντά μας απ’ ό,τι νομίζουμε. Ο λαός είναι εξωστρεφής, τραγουδά, ερωτεύεται και καλλιεργεί το πνεύμα του, κάτι που μάλλον δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στην Καστοριά.

Α, έχει και άμεση σχέση με την Νέα Υόρκη η Ιρλανδία, όπως και η Καστοριά, και έχει ακόμη τον κρατικό της Άγιο Πατρίκιο, για προστάτη της. Εδώ η Ελλάδα σαφώς πρωτοπορεί, καθώς έχει ως προστάτη τον ίδιο τον Θεό –αφού οι Έλληνες είμαστε ο περιούσιος λαός– και σε όποιον προτιμά, τον Δία με το υπόλοιπο δωδεκάθεό του.

Αυτή είναι η Ιρλανδία με ελάχιστες και γενικές γραμμές. Έπεσε στα βαθειά της διεθνούς οικονομικής κρίσης μετά την Ελλάδα. Αλλά χωρίς δημιουργικές ασάφειες και άλλα τέτοια, χωρίς να κάψουν Ιρλανδοί εργαζόμενους Ιρλανδούς στην οδό Σταδίου της πρωτεύουσάς τους, στρώθηκαν αμέσως στην δουλειά, ύστερα από αρκετές παραιτήσεις. Δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις, επέφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το τέλος των μνημονίων και της επιτήρησης. Σχεδόν ήδη από το 2015, όταν η Ελλάδα έριχνε στα ζάρια την υπόστασή της. Σήμερα το κατά κεφαλήν ΑΠΕ της Ιρλανδίας εκτινάχτηκε στα 69.331 $, ενώ της Ελλάδας κατρακύλησε στα 18.613 $.



Efimerida tis Kastorias ODOS, afieroma stin irlandiki poiisi, metafrasi: Patronou
ΟΔΟΣ 1.8.2019 | 997 | Éire


Αυτές οι ομοιότητες και παραλλαγές της μιας και μόνης αλήθειας, είναι η αφορμή για το φετινό αφιέρωμα. Όπως και η ετοιμότητα μιας πολύ σημαντικής προεργασίας και προετοιμασίας εκ μέρους της κ. Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου, που επιμελείται για δεύτερη χρονιά το σχετικό ετήσιο φύλλο της ΟΔΟΥ· η οποία ήταν και η αφορμή να επιλέξει η διεύθυνση της εφημερίδας το φετινό αφιέρωμα στην ιρλανδική ποίηση. Μέσα από τις ιδιαίτερες συνθήκες που η ίδια περιγράφει με λεπτομέρειες στο εισαγωγικό της σημείωμα.

Να ανακαλύψεις και να ανασύρεις την ιδιαίτερη Ιρλανδία, μέσα από την ομογενοποιημένη αγγλοσαξωνική κουλτούρα, θέλει ικανότητες, γνώση και τόλμη. Αυτά τα διαθέτει ούτως ή άλλως το αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυρίας Πατρώνου, που για μία ακόμη φορά διακρίνεται για την έμβαση που εγκαταβιώνει την λογοτεχνία, το πνεύμα και την ποίηση.

Μπορεί η Καστοριά να μοιάζει ισχνή ως περιβάλλον και θέατρο στην παρουσίαση της ιρλανδικής ποίησης, αλλά τα ονόματα της παγκόσμια φήμης και εμβέλειας, όπως και οι αναφορές τους στην Ελλάδα, δίνουν νόημα στο φετινό αφιέρωμα, με αφορμή το οποίο η ΟΔΟΣ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες στην κ. Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου, για την υψηλή πνευματική χορηγία της στην Καστοριά. Του αύριο ίσως, αλλά στην Καστοριά.

Καλό καλοκαίρι




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την 1η Αυγούστου 2019, αρ. φύλλου 997.





Τα ποιήματα είναι διαθέσιμα 

μόνο στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας



Éire: Ιρλανδία (στα ιρλανδικά).  


Φωτογραφίες:

  • Alen MacWeeney (1939), Μικρό κορίτσι γανώτρια (Ιρλανδία 1965-66), από το λεύκωμα "Alen MacWeeney" (1979). | Éire = Ιρλανδία (στα ιρλανδικά)
  • Το νησί Tory, ανοικτά των ακτών του Donegal της Ιρλανδίας.
  • Το οπισθόφυλλο της τεύχους Alen MacWeeney (1939), Λευκός ίππος στο Ντόνεγκαλ Ιρλανδίας, 1965-66 (λεπτομέρεια), ΜοΜΑ Νέας Υόρκης ΗΠΑ. Η φωτογραφία πρωτοδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στο φύλλο 935 της 10ης Μαΐου 2018, στο κείμενο της κ. Χ. Πατρώνου-Παπατέρπου "Η ορεινή κλινική".



Αφιερώματα Αυγούστου της ΟΔΟΥ



1999 «Palatina»
(Αρχαία ελληνική ποίηση)

(Σοννέτα του Σαίξπηρ)

2001 «Λησμονημένου Αυγούστου κρίνοι»
(Αποκηρυγμένα ποιήματα του Κων/νου Καβάφη)

2002 «Της μιας στιγμής καλοκαιριού»
(Whitman, Elyard, Holderlin, Ρίλκε, Blake, Lane, Young)

2003 «Μεθυστική ζέστη του καλοκαιριού»
(Wallace Stevens)

2003  «Της ηδονής μια νύχτα, ή ένα πρωΐ της φεγγερό» (β’ εξώφυλλο)
(2003: Έτος Καφάβη)

2004 «Ολυμπιόνικοι»
(Πίνδαρος -Athens 2004)

2005 «-Quoi? - L´ Eternite»
(Αρθούρος Ρεμπώ)

2006 «Πασίχαρα τα πλοία»
(Φεντερίκ Χέντερλιν)

(ποίηση από τα blogs)

(Κινέζικη ποίηση ολυμπιακοί αγώνες)

(Καστοριανοί εκφραστές κ.ά. )

(Αφρικανική ποίηση - Mudial 2010)

(Αργεντινοί ποιητές-κρίση)

(100 χρόνια από την απελευθέρωση, Καστοριανοί  ποιητές)

2013 «Aραβική Άνοιξη»
(Άραβες ποιητές)

2014 «Brasilidade»
(Ποιητές της Βραζιλίας)

2015 «CUBA | Love | Revolución»
(Ποιητές της Κούβας)

2016 «Ἡ ποίησις σώζοι τήν Συρία»
(Άδωνις και σύριοι ποιητές)

2017 «Ακούω τρέμοντας σιωπή»
(Ποιήματα του Ίωνα Δραγούμη)

2018 «Δημοκρατικοί αυτοματισμοί | Republikanische Automaten»
(Γερμανική ποίηση)



Σχετικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ