10.11.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Βρισκόμενοι στην μετάβαση από τον Ιούλιο στον Αύγουστο, κι έχοντας διανύσει αρκετή από την καλοκαιρινή περίοδο, σκοπός της σημερινής στήλης είναι να αποπνεύσει χαρακτήρα καλοκαιρινής και χαλαρής παραλιακής διάθεσης. Έτσι, θα ασχοληθεί και πάλι με νούμερα. Με την έννοια της σταυροφορίας των υποψηφίων για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Κάνοντας ουσιαστικά σύγκριση των σταυρών των υποψηφίων της ΝΔ, στις φετινές βουλευτικές εκλογές συγκρινόμενων με εκλογικές αναμετρήσεις παλαιότερων ετών. Κι επειδή η «επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως» όπως γράφτηκε και στο περασμένο φύλλο της ΟΔΟΥ, τα νούμερα/ αριθμοί αποτυπώνουν πάντα την αλήθεια. Και μόνο αυτήν. Είτε αρέσουν είτε δεν αρέσουν.

Έτσι, αυτό που θα παρατηρούσε κανείς μέσω των συγκεντρωτικών πινάκων που δημοσιεύεις στο odos-kastoria.gr, είναι πως οι δύο εκλεγμένοι βουλευτές της ΝΔ και του ΣυΡιζΑ, έχουν λάβει σχεδόν τον ίδιο αριθμό σταυρών -κοντά στις 5.000- με τον κ. Τζηκαλάγιανα προηγείται κατά 200 περίπου ψήφους έναντι της πρώην υφυπουργού του ΣυΡιζΑ κ. Τελιγιορίδου, έχοντας ταυτόχρονα πετύχει παραπλήσιο αριθμό ψήφων που απέσπασε από το εκλογικό σώμα στις εκλογές του 2007 ως πρωτοεμφανιζόμενος.

Την ίδια στιγμή και με δεδομένο πως ο υποψήφιος με τον ΣυΡιζΑ κ. Μπαλταγιάννης έλαβε τον σχεδόν τον ίδιο αριθμό ψήφων με τις εκλογές του Ιανουαρίου ’15, η κ. Τελιγιορίδου φαίνεται να λαμβάνει εξ ολοκλήρου τις ψήφους από το κάποτε κομματικό ακροατήριο του πρώην βουλευτή κ. Διαμαντόπουλου, σχεδόν διπλασιάζοντας την προτίμηση στο πρόσωπο της.

Παράλληλα, η απερχόμενη βουλευτής της ΝΔ κ. Αντωνίου στις φετινές εκλογές έλαβε 50 ψήφους λιγότερες από την επανεκλεγείσα βουλευτή κ. Τελιγιορίδου, αλλά και σχεδόν 500 ψήφους παραπάνω απ’ όσους είχε λάβει στις εκλογές του Ιανουαρίου του ’15, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και το δικό της προσωπικό ρεκόρ ψήφων. Τo οποίο όμως δεν αρκούσε για να της χαρίσει την τρίτη συνεχόμενη εκλογή της.

Αυτά είναι τα μεγέθη που κυμάνθηκαν τα «βαρύτερα» -και λόγω αποτελεσμάτων- πολιτικά πρόσωπα του νομού Καστοριάς. Όμως, ενα ακόμα αξιοπρόσεκτο ποιοτικό και ποσοτικό μέγεθος, είναι τα νούμερα που συγκεντρώνουν οι υπόλοιποι (τριτοτέταρτοι) που πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Και κυρίως εκείνων του ψηφοδελτίου της ΝΔ. Για τον απλούστατο λόγο, πως οι αριθμοί που προκύπτουν από την αδιάκοπη βουλευτική συμμετοχή της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, δίνουν περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα και κίνητρο για κριτική. Τόσο για τις επιλογές των προσώπων, όσο και για τους κομματικούς μηχανισμούς που ελέγχουν ή επιδρούν στην συγκεκριμένη διαδικασία.

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως, η τέταρτη σε κατάταξη φετινή υποψήφια της ΝΔ, έλαβε κοντά στις 1850 ψήφους, δηλαδή την τέταρτη χειρότερη συγκομιδή ψήφων από το 2007 (μεταξύ των υπολοίπων 8 που έχουν λάβει μέρος στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ), όντας στα ίδια νούμερα με την τότε υποψηφιότητα του κ. Μιχαηλίδη (2007) αλλά και παρόμοια επίδοση με την υποψηφιότητα του κ. Λιάντση στις εκλογές του Ιανουαρίου ’15.

Και οι τρεις βέβαια, απείχαν αρκετά από την επίδοση του κ. Παπαδόπουλου των 1.200 περίπου σταυρών στις εκλογές του ’12. Από την άλλη, απείχαν εξίσου αρκετές ψήφους, από τις χειρότερες επιδόσεις του νυν αλλά και της πρώην βουλευτή, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μαγαλιού που έλαβε σχεδόν τον ίδιο αριθμό ψήφων στις εκλογές του ’12 και του ’15. Οι οποίες όμως έφταναν κοντά στις 2.300 ψήφους. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής ανάλυσης, τόσο για τους ίδιους τους υποψηφίους που απέτυχαν, όσο και των κομματικών οργάνων, ξεκινώντας πάντα από την τοπική νομαρχιακή.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, το σίγουρο είναι πως οι υποψηφιότητες που αποτυγχάνουν θορυβωδώς και αριθμητικώς, θεμιτό θα ήταν να επανεκτιμηθούν από τους κομματικούς μηχανισμούς προτού θέσουν εαυτούς προς εκλογική κρίση. Γιατί δεν αρκεί να επιχειρείς άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, τοποθετώντας πρόσωπα που το προσωπικό και συγγενικό τους παρελθόν περιστρεφόταν στην σοσιαλιστική αριστερά, αλλά τα ίδια τα πρόσωπα όπως η κάλπη έδειξε δεν έχουν αρκετό πολιτικό έρεισμα στην τοπική κοινωνία. Η οποία ξέρει καλά, ακούει προσεκτικά κι αφουγκράζεται. Και με τις επιλογές της σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, βγάζει νικητές και ηττημένους.
Καλό καλοκαίρι.

 Ιωάννης Σκόρδας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Αυγούστου 2019, αρ. φύλλου 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ