22.11.19

Συνέντευξη δημάρχου Καστοριάς



Συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης παραχώρησε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σε ζητήματα που αφορούν την περιοχή. Τα κύρια σημεία της συνέντευξης -όπως αυτά δόθηκαν στην δημοσιότητα με δελτίο τύπου του δήμου, είναι τα εξής:

«Είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά το θέλουμε κιόλας, σε κάθε περίπτωση, να ενημερώνουμε τους συνδημότες μας και τους πολίτες για όλα τα ζητήματα. Όχι μόνο για τα μικρά και καθημερινά, αλλά και για τα μεγάλα και διαχρονικά. Η εποχή της αλλαγής, της διεκδίκησης και της αισιοδοξίας είναι εδώ. Ενώνουμε δυνάμεις, υπερβαίνουμε “αντιπαλότητες”, προχωράμε με σχέδιο».

Μεταναστευτικό
«Το μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα. Είμαστε αλληλέγγυοι στο εθνικό πρόβλημα. Θέλουμε να στηρίξουμε τη χώρα μας, την πατρίδα μας. Η φιλοξενία πρέπει να τεθεί κάτω από συγκεκριμένους όρους, ώστε να μην χαθεί η εθνική ταυτότητα. Γνωρίζω την κατάσταση. Η όλη κατάσταση και φυσικά με ανησυχεί. Είναι εύκολο να πεις δεν τους θέλω. Είναι άλλο τόσο εύκολο να κάνεις επικοινωνιακή πολιτική. Απαιτείται ένας καλός σχεδιασμός απ’ όλους για όσο το δυνατόν καλύτερη και καταλληλότερη αντιμετώπιση. Απαιτείται συνεννόηση και διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνω την πρωτοβουλία και κάνω δημόσιο κάλεσμα σε όλους για μία κοινή συνάντηση και αντιμετώπιση του ζητήματος».

Αεροδρόμιο
«Υπήρξε ένα πρόβλημα με την εταιρεία που πραγματοποιούσε έως τώρα τις πτήσεις το οποίο άμεσα απ’ ότι ανακοινώθηκε επιλύεται. Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο, τα γνωρίζω καλά και με απασχόλησαν κι εμένα προσωπικά, πολλές φορές ως πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, όταν προσπαθούσαμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και διαδικασίες και να ενεργοποιήσουμε διεθνείς πτήσεις, γεγονός που παρά το καταφέραμε. Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι, όχι μόνο να συνεχιστούν οι ήδη προγραμματισμένες πτήσεις, αλλά να γίνουν ακόμη περισσότερες και πιο συχνές».

Σήραγγα Κλεισούρας
«Το έργο είναι πιο ώριμο από ποτέ για να υλοποιηθεί. Με λίγη πιο έντονη προσπάθεια, ευχόμαστε κι ελπίζουμε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Είναι ένα έργο που ενώνει. Πολύ χρήσιμο στις μεταφορές, στις μετακινήσεις, αλλά και για τις διακομιδές ασθενών σε μονάδες υγείας. Θα πρέπει να αντιληφθούμε κάποτε όλοι μας και να κάνουμε πράξη, την έννοια της περιφερειακής συνείδησης. Σε ό,τι αφορά την Κλεισούρα, για αυτή τη δημοτική αρχή ήταν, είναι και θα αποτελέσει τουριστικός προορισμός».

Φυσικό Αέριο
«Έργο πνοής, ανάπτυξης και τεράστιας ωφέλειας για την περιοχή μας. Επιβεβλημένο για την Καστοριά, η οποία αντιμετωπίζει βαρείς χειμώνες χωρίς να έχει κάποια εναλλακτική μορφή θέρμανσης, που έχουν γειτονικοί νομοί. Η ΔΕΔΑ είναι έτοιμη για την υλοποίηση του δικτύου. Είναι βέβαιο ότι απαιτείται πολιτική βούληση. Εμείς από την πλευρά μας, θα δώσουμε όλη τη δέουσα σημασία και βαρύτητα, ασκώντας πίεση προς κάθε κατεύθυνση».

Πανεπιστημιακές σχολές
«Είμαστε υπέρ σε ότι έρχεται. Είμαστε κατά σε ότι φεύγει. Σε άμεση συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θέλουμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, λειτουργικότητας, μετακινήσεων, ασφάλειας προς την εκπαιδευτική κοινότητα. Έχουμε άριστη επικοινωνία και συνεργασία με την πρυτανική αρχή και το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Διαβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε το 1ο γυμνάσιο για εκμετάλλευση και αξιοποίηση, με όποιο τρόπο θεωρούν ότι η Καστοριά θα έχει ένα πανεπιστήμιο ισχυρό, βιώσιμο και ανταγωνιστικό. Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να έρθει στην Καστοριά. Να δει και να εξετάσει επί τόπου δομές και εγκαταστάσεις. Να μας εξηγήσει για το πως σκέφτεται τον εκπαιδευτικό χάρτη στην ελληνική περιφέρεια. Η Καστοριά πρέπει να βρίσκεται σε άμεση προτεραιότητα, στον σχεδιασμό. Είμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε. Είμαστε σε θέση να απαιτήσουμε».

Αγροτικά ζητήματα
«Ο δήμος Καστοριάς στέκεται πάντοτε αρωγός σε έναν τομέα ιδιαίτερα αναπτυξιακό για την περιοχή μας, που μαζί με τον τουρισμό θέλουμε να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο.Τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς μας, είτε με τα φασόλια, είτε με τα μήλα, αλλά και με άλλα τοπικά προϊόντα, τα έχω συζητήσει με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, ο οποίος έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες και ανακοινώσεις και είμαστε διαρκώς σε συνεννόηση και συνεργασία».

Καυσόξυλα
«Αποτελεί ζήτημα της κεντρικής διοίκησης. Ασκείται πίεση για πιστώσεις. Γίνονται ενέργειες για την προμήθειά τους πιο νωρίς και με μεγαλύτερες ποσότητες. Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας, από την 1η Σεπτεμβρίου που αναλάβαμε, δε μας επέτρεψε να κινηθούμε όπως θα επιθυμούσαμε. Σε ό,τι αφορά τα δικά μας ξύλα, από Κλεισούρα και Οξυά, όπου είναι απόλυτη δικαιοδοσία του δήμου Καστοριάς, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Υπάρχει καλός προγραμματισμός και συνεχίζεται η διαδικασία κανονικά».

Εορταστική περίοδος
«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να ανακοινώσουμε τον τελικό προγραμματισμό των δράσεων. Πρόκειται για έναν ολόκληρο μήνα εκδηλώσεων, που θα ξεκινήσει 8 Δεκεμβρίου και θα τελειώσει 8 Ιανουαρίου. Προχωράμε με σίγουρα, αλλά αποφασιστικά βήματα, χωρίς όμως να θέλουμε να δημιουργήσουμε μεγάλες προσδοκίες για φέτος, όπου στήνουμε μία σταθερή βάση, έτσι ώστε τις επόμενες χρονιές να γιγαντωθεί και να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Και όλα αυτά φυσικά, σύμφωνα πάντοτε με τις οικονομικές δυνατότητες που βρήκαμε και έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά σε πλήρη αντιδιαστολή με την «φτωχή εικόνα» που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε το όνομα και το λογότυπο του θεματικού πάρκου. Για όλα αυτά όμως θα γίνουν άμεσα οι επίσημες ανακοινώσεις».

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος23/11/19

    Αφού είσασθε υποχρεωμένοι αλλά το θέλετε κιόλας να ενημερώνετε τους πολίτες (λέμε τώρα..)για κάθε ζήτημα και μιάς και πλησιάζει το τέλος του έτους, θα δούμε δημοσιευμένο κανένα ισολογισμό του Δήμου;
    Να μάθουμε που πάνε τα χρήματα....;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ