8.3.17

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ:


Μητροπολίτης_Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.3.2017 | 876 


ΙΣΤΟΡΙΕΣ
για παιδιά
ΠΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ


Υπάρχουν ακόμη μάρτυρες που θυμούνται τον ίδιο τον τότε μητροπολίτη να μπαίνει με εργάτες σε εκκλησίες για τα καθέκαστα. Και οι Καστοριανές που φρόντιζαν τις εκκλησίες, να προσπαθούν να αποσπάσουν τις εικόνες από το κλιμάκιο της «σωτηρίας». Καμιά λογοδοσία για όλα αυτά. Ο τότε μητροπολίτης Δωρόθεος ποτέ δεν εξήγησε την «συλλογή» σε κανέναν.

Διαβάστε επίσης:

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
Ναοί και Μουσεία
Το τί κειμήλια υπάρχουν στο Επισκοπείο, εκτός από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη μας, και τους στενούς του συνεργάτες, κανείς δεν το γνωρίζει.

ΟΔΟΣ:
Θετική εξέλιξη
Ύστερα από πολλά χρόνια απολύτως αρνητικών για την Καστοριά πράξεων και παραλείψεων των απελθουσών κυβερνήσεων, είναι η πρώτη φορά που κυβερνητική αρχή, βουλευτής αλλά και αυτοδιοικητική αρχή, αφήνουν χαραμάδα αισιοδοξίας.

Το Σκάκι:
-Το είπε η κυρία περιφερειακή σύμβουλος, «είμαστε αδρανείς», ναι καλά διαβάσατε…
-Αργήσατε να «χτυπήσετε» με μήνυμα στο διαδίκτυο κύριε Διαμαντόπουλε...

ΟΔΟΣ:
Τα του Καίσαρος
Το θέαμα στην διάρκεια των εορτασμών για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Καστοριά, με όλους αυτούς τους αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να κρατούν από μια εικόνα, στην πραγματικότητα δεν είναι ευχάριστο. Ούτε και μπορεί να μείνει ασχολίαστο.

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:
Αποσπάσματα από τα αδημοσίευτα ημερολόγια του Ί.Δραγούμη
Η σκιά του Barrès: Τα αδημοσίευτα ημερολόγια/εγγραφές στα τετράδιά του Ίωνα Δραγούμη, από τις 12 Μαΐου 1902 μέχρι τον Ιανουάριο του 1903, είναι έντονα επηρεασμένα από την μελέτη και την εμβάθυνση στον Barrès.

Λόγος & Αντίλογος
Σπύρος Αναγνώστου:
Η απαξίωση μίας ευγενικής πράξης

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Δώρο έψαχνε τον παραλήπτη του…
Μπορώ άνετα να καταλάβω πώς νιώθει ο Σπύρος. Έχω δωρίσει τα κέρδη των βιβλίων που αξιώθηκα να βγάλω και ανατριχιάζω και μόνο στη σκέψη να μου είχε συμβεί κάτι τέτοιο.

ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΜΑΝΤΑ:
Συνταξιούχος αιμοδότης
Στις επόμενες μέρες επρόκειτο το κορίτσι να χειρουργηθεί για σοβαρή πάθηση. Προσπαθήσαμε να του δώσουμε κουράγιο κι ελπίδες…

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς γράφειν τε και λέγειν

Τραβιάτα:
Ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου

Βιβλίο:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΙΖΟΥ:
Μικρό σημείωμα για το βιβλίο της Σ. Ευθυμιάδου

Βιβλίο:
ΚΙΚΗΣ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ:
Αθέατες πλευρές στο φως

-Το κουπόνι της ΟΔΟΥ 1+1 για την όπερα του Σαββάτου

-Ο δρόμος για την αποτέφρωση

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 9.3.2017 | 876

19 σχόλια:

  1. Θεοφοβούμενος πιστός8/3/17

    Αγιογραφία που απεικονίζει την Κόλαση είναι η εικόνα του εξώφυλλου; Με τους κλέφτες να τιμωρούνται όπως τους αξίζει και τους ρασοφόρους κλέφτες να τιμωρούνται χειρότερα απ' όλους, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/3/17

    Είναι γνωστά τι έγινε επί Δωρόθεου. Μόνο η κυρία Σκρέκα δε γνωρίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/3/17

    Τα μάθατε;
    Θα έρθει πάλι ο Βατοπαιδινός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/3/17

    @3
    "... ας ακούσουμε τον σεβαστό αγιορείτη Γέροντα για να ωφεληθούμε πνευματικά στην πορεία μας προς το Άγιον Πάσχα."
    Γιατί καλοί μου πατέρες;
    Δεν υπάρχουν άλλοι σεβαστοί γεροντάδες ν' ακούσουμε;
    Ποιος να πιστέψει πια με τέτοια ασυνέπεια λόγων και έργων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναγνώστης10/3/17

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/3/17

    @9/3/17 22:55
    "... ας ακούσουμε τον σεβαστό αγιορείτη Γέροντα για να ωφεληθούμε πνευματικά στην πορεία μας προς το Άγιον Πάσχα."

    Στις 28 Δεκεμβρίου 2011, έπειτα από την κράτηση του στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο ηγούμενος Εφραίμ προφυλακίστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού ως κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Αργότερα, μετά από πάροδο κάποιων μηνών, αποφυλακίστηκε αφού οι κατηγορίες που του είχαν προσαφθεί δεν επαρκούσαν για την προφυλάκιση.Τον τερματισμό της προφυλάκισής του είχαν ζητήσει διάφορα σημαίνοντα πρόσωπα, όπως ο Ρώσος Πατριάρχη...
    (από την βίκυ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/3/17

    Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει!
    ΕΥΓΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος10/3/17

    Αλλά κι οι άρχοντές μας, να τους χαιρόμαστε! Ένα ΟΧΙ δεν μπορούν να πούνε! Πάντοτε έτσι κάνουν. Αποφασίζουν πως λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν, αλλά μόλις εμφανιστεί ο ίδιος και ζητάει, του τα προσφέρουν! Και, αν ήταν μικρά τα ποσά, δεν θα πείραζε και τόσο. Αλλά εδώ πρόκειται για υπέρογκα ποσά, σκάνδαλο δηλαδή, ντροπή σε όλους τους, και σ' αυτούς που ζητάνε, αλλά και σ' αυτούς που τα δίνουν-κρίμα σ' εμάς που τα πληρώνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος10/3/17

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος10/3/17

    Αν δεν είναι σκάνδαλο μεγατόνων η ανακαίνιση της Αίγλης για να γίνει μουσείο-τόσα λεφτά δικά μας πεταμένα για να αλλάξει γνώμη η Μητρόπολη και να θέλει τώρα να ξαναζητήσει άλλα λεφτά δικά μας και πάλι για να κάνει την ίδια δουλειά στη μητρόπολη-αλήθεια πώς γίνονται όλα αυτά; Πώς γίνεται τα θέλω κάποιων να κοστίζουν σε όλους μας τόσο ακριβά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/3/17

    Η δ/ντρια του Βυζ. Μουσείου οφείλει να 'ναι πολύ προσεκτική. Το αξίωμά της δεν έχει τη δύναμη να ακυρώσει τη μνήμη των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα. Δεν μπορεί τόσοι άνθρωποι να κάνουν λάθος. Οι αρμόδιοι έχουν τη διάθεση να ψάξουν καλύτερα το θέμα ή όχι; Οι εικόνες της Καστοριάς δεν είναι αυτές που βρήκε η δ/ντρια ερχόμενη στο Μουσείο πρόσφατα. Το πριν δεν διαγράφεται τόσο εύκολα, ειδικά όταν μιλάμε για θησαυρούς.Ας μην επαναληφθεί το σκηνικό "αστυνομικός που έψαχνε τον δολοφόνο ήταν ο δράστης". Όχι φυσικά πως κάποιος νυν τις έκλεψε. Αλλά γιατί τα σκεπάζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α.Ν.11/3/17

    Αστυνομικός ο δράστης της δολοφονίας του ταξιτζή! Τελικά δυστυχώς ο πιο σπουδαίος αλλά και προφητικός τίτλος της ΟΔΟΥ ever ήταν εκείνο το "Φύλακες φυλάκων": ο αστυνομικός αντί να φυλάγει σκοτώνει, ο τότε δεσπότης αντί να φυλάγει τις εικόνες τις κ[.....] κ.ο.κ. Ποιος θα μας σώσει από τέτοιους φύλακες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος11/3/17

    Τους ψάχνουν πολύ αυτούς τους καλεσμένους;
    Όλο κάτι παράξενοι τύποι έρχονται εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος11/3/17

    @Α.Ν.
    Ήρεμα μόνο, φίλε, γιατί και η αλήθεια θέλει τον τρόπο της για να ειπωθεί.
    Συγγνώμη, δε σου κάνω μάθημα, αλλά δεν ξέρω αν γράφεις μέσα από την Καστοριά, η οποία έχει κυριολεκτικά παγώσει μετά από το χθεσινό έγκλημα.
    Γιατί ο δράστης (απορώ γιατί τον λένε "φερόμενος ως δράστης, αφού ομολόγησε) δεν είναι μόνο αστυνομικός, είναι ταυτόχρονα και άλλα πολλά και ένας νέος άνθρωπος που, αν καταλάβει τί έκανε, θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες συνέπειες από την ανώνυμη κριτική στις εφημερίδες.
    Ακόμη περισσότερο για το θύμα και την οικογένειά του, χρειάζεται να ηρεμήσουν πρώτα τα πνεύματα.
    Εν θερμώ δεν ωφελούν τέτοιες αναφορές.
    Όσο για τον τότε δεσπότη, δεν θυμάμαι να είπε κανείς ότι έκλεψε τις εικόνες.
    Αυτό ίσως θα βόλευε όσους θέλουν να κατηγορούν γενικώς και αδιακρίτως αν ακουστεί και μια γνώμη διαφορετική από τη δική τους.
    Το θέμα μας εξαρχής ήταν πού βρίσκονται εικόνες και κειμήλια της Καστοριάς που υπ' ευθύνη του συγκέντρωσε ο μητροπολίτης Δωρόθεος.
    Για λόγους ιστορικούς, για τον προσδιορισμό του χρόνου κυρίως αναφέρθηκε το όνομά του και όχι για να αποδοκιμαστεί, όπως ειπώθηκε στο Μ.Μ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι παρέες12/3/17

    Μετά τον Εφραίμ, που βέβαια αθωώθηκε. Αλλά δε μπορεί να μη παραδεχτεί κανείς ότι είναι αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Και κάθε λίγο και λιγάκι έρχεται στην Καστοριά.
    Ήρθε και ο Τσιγαρίδας να μας μαλώσει μετά από 45 χρόνια.
    Τώρα έγινε και αυτό με τη δολοφονία του καημένου του ταξιτζή, από πρόσωπο υπεράνω υποψίας.
    Για δύο λόγους υπεράνω υποψίας.
    Μήπως κάποιοι πρέπει, επιτέλους, να είναι λίγο πιο προσεκτικοί με τις παρέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κολλητήρι13/3/17

    Εσύ με τις καλές παρέες, πάλι καλά να λέμε που ήρθε κι ο Εφραίμ χτες και μίλησε... Γιατί άμα δεν είχε κι αυτόν και τον πατέρα Στέφανο παρέα της παρηγοριάς ο δεσπότης μας, ένας Θεός ξέρει πώς θα άντεχε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος14/3/17

    Σιγά κυρ Κολλητήρι, γλιστράμε...
    Από τι θα άντεχε; [.......]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κολλητήρι15/3/17

    Ανώνυμε υπ' αριθμ. 17, αν εσύ (εσείς;) έχεις (έχετε;) αστάθεια και χάνεις (χάνετε) την ισορροπία σου (σας), μπορείς (μπορείτε) να εξηγήσεις (εξηγήσετε) γιατί φταίω και πρέπει να μιλάω σιγά;
    Γιατί δεν με κατανοείς και με ρωτάς;
    Δεν ήταν επτασφράγιστο μυστικό ότι ο προφυλακισθείς είναι άνθρωπος μεγαλωμένος στους κόλπους της Μητροπόλεως.
    Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, όπως και να το δούμε, θα πρέπει να είναι ασυνείδητος κάποιος για να μη συναισθανθεί την υπευθυνότητα και τη διακριτικότητα που όφειλε να έχει ως πνευματικός πατέρας.
    Όταν λοιπόν φίλε λέω "ένας Θεός ξέρει πώς θα άντεχε...", εννοώ τον πόνο από αυτήν την συναίσθηση και όχι μόνο το έγκλημα.
    Μακριά από μένα οι κολακείες στον δέσποτα! Πραγματικά δεν είμαι και από τα πιο κοντινά του πρόσωπα. Όμως έκανα αυτή τη σκέψη, γιατί δεν τον έχω και για τόσο […....]. Αν εσύ έχεις άλλη γνώμη, δικαίωμά σου. Εμένα όμως να μ' επιτρέψεις να πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος χρειάζεται και δικαιούται τις κρίσιμες ώρες να ηρεμεί και με την παρουσία των φίλων του. Γι' αυτό ανέφερα και τον πατέρα Στέφανο, τον οποίο δεν γνωρίζω κι ούτε με βλέπω να τον γνωρίσω ποτέ. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να τον εκτιμώ.
    Στο κάτω-κάτω, αυτό λέει η ψυχή μου, αυτό έγραψα.
    Μήπως να σε παίρνω την άδεια, δερβέναγα μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος15/3/17

    Προς Κολλητήρι
    Εγώ νόμιζα, ότι οι Μ Ο Ν Α Χ Ο Ι μονάζουν.
    Γι’ αυτό και λέγονται μοναχοί και μοναστήρια. Για να μονάζουν, και να ταπεινά προσεύχονται για τα κρίματα και τις αμαρτίες.
    Δεν περιφέρονται από Μητρόπολη σε Μητρόπολη, από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, κι από εκδήλωση σε εκδήλωση, εκδίδοντας Δελτία Τύπου με πάμπολλα, έως υπερβολής, φωτογραφικά στιγμιότυπα, και πόζες. Σε κάτι άλλο με παραπέμπει αυτό, κι όχι σε Μοναχισμό.
    Γιατί δε μονάζουν στη πλατεία Ομονοίας, αντί στο Άγιον Όρος; Έτσι, θα κάνουν οικονομία και στα έξοδα των μετακινήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ