20.6.17

Ξεκίνησε η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Τέλος η υγειονομική ταφή απορριμμάτων 

για την Δυτική Μακεδονία


Στις 10 Ιουνίου, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης μεταξύ της ΔΙΑΔΥΜΑ αε και της ΕΠΑΔΥΜ αε (Εταιρία ειδικού σκοπού που συστάθηκε για την υλοποίηση της σύμβασης από τις εταιρίες ΗΛΕΚΤΩΡ αε και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ αε),  για την υλοποίηση του έργου «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με ΣΔΙΤ», ξεκίνησε στην Κοζάνη η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Η έναρξη σηματοδοτήθηκε με την έκδοση του πιστοποιητικού αποδοχής νέων μονάδων ΟΣΔΑ από τον ανεξάρτητο ελεγκτή "AECON Ltd-SALFO sa",  σύμφωνα με το οποίο πιστοποιήθηκε τόσο η επιτυχής ολοκλήρωση των δοκιμών ετοιμότητας & αποδοχής, όσο και η επίτευξη των αποτελεσμάτων που προβλεπόταν στη σύμβαση σύμπραξης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου δείχνει ότι, ο σωστός σχεδιασμός που είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες της περιοχής, η αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων και η προσήλωση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επίτευξη των στόχων που θέτει η νομοθεσία, έκαναν δυνατή την υλοποίηση αυτής της σύνθετης και πολύπλοκης δράσης, που είναι το ΟΣ ΔΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Δώδεκα χρόνια μετά το τέλος της εποχής των χωματερών, η Δυτική Μακεδονία αφήνει πίσω της και την εποχή της υγειονομικής ταφής περνώντας στην επεξεργασία και αξιοποίηση των απορριμμάτων, επιτυγχάνοντας τον στόχο της ευρωπαϊκής οδηγίας 1999/31 (ΚΥΑ 29407/3508/2002) η οποία προβλέπει επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων σε ποσοστό 65% έως το 2019 και μάλιστα θα τον υπερκαλύψει καθώς  η ΜΕΑ πετυχαίνει επεξεργασία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Και συνεχίζουμε απρόσκοπτα, καθώς ο αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει δράσεις, όπως η ανακύκλωση υλικών συσκευασίας και βιοαποβλήτων, με την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, κατασκευή δικτύου πράσινων σημείων και κέντρων επαναχρησιμοποίησης και ενημέρωσης/εκπαίδευσης.

Στην Δυτική Μακεδονία, η ΔΙΑΔΥΜΑ, οι 12 Δήμοι, οι λοιπές υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι πολίτες της, έχουν ήδη αποδεχθεί την πρόκληση και ετοιμάζονται για την μετάβαση στην νέα εποχή.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/6/17

    Κάπου θέλω να το πω γιατί θα σκάσω: Από χτες, μπαίνοντας στον Η/Υ,πρώτη "είδηση" έχουν: "Η Δούκισσα αποκάλυψε τι γεύση είχαν τα κουφέτα στο γάμο της"!!!!! Έλεος πια! Αυτά δεν είναι fake news, αλλά no news!Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που διάβασε την συγκεκριμένη καταχώριση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας είναι καλά ο Σόιμπλε!21/6/17

    @21/6/17 08:41
    Βρε φίλε/η, τι ψάχνεις τώρα να βρεις;;
    Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο Ήλιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ