20.12.17

Λόγος & Αντίλογος




Αγαπητή Οδός,
Αγαπητέ κύριε Μπατρίνε,

Σήμερα 16 Μαΐου που παρέλαβα το φύλλο με αρ. 885 της ΟΔΟΥ, τυχαίνει να συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που ο τότε συμβασιούχος αρχαιοφύλακας υπαίθρου Παύλος Γάκος διέκοψε την καταστροφή του αρχαίου νεκροταφείου στο συνοικισμό Νταηλάκη Καστοριάς, ενώ λίγες μέρες αργότερα η υπηρεσία μας (τότε ΙΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων) λόγω νέας καταστροφής αρχαιοτήτων, σταμάτησε και τις εκσκαφές για την κατασκευή εγκαταστάσεων κεραιών εκπομπής στην κορυφή της Ψαλίδας.

Οι δύο αυτές ανασκαφές φέρνουν στην επιφάνεια για πρώτη φορά εκατοντάδες ευρήματα από τα περίχωρα του αρχαίου Κελέτρου (σημερινής Καστοριάς). Η αποθήκη του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς αρχίζει να ασφυκτιά και ξεκινά η αναζήτηση του κατάλληλου κτηρίου για να προστατευτούν και να προβληθούν όλα αυτά.

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού προτείνει αυθόρμητα το κτήριο των Δημοτικών Σφαγείων που ρημάζει αχρησιμοποίητο στη Διοκλητιανούπολη. Τότε μόνο ο Δήμαρχος Καστοριάς αντιδρά και αντιπροτείνει κτήρια μικρά και ακατάλληλα, όπως τα Τερζάκεια λουτρά ή υπόγειο…τμήμα του Μενδρεσέ. Αντιπροτείνουμε την (από κοινού με το Δήμο) διεκδίκηση του Ξενία, ώστε να δημιουργηθεί μια πλατεία Μουσείων στη θέση της πλατείας Δεξαμενής και να αποκτήσει ο Νομός Καστοριάς ένα διαχρονικό Μουσείο αντίστοιχο της ιστορικής θέσης του.

Σε μία εποχή που ο ΕΟΤ παραχωρεί (ακόμα) δωρεάν κτήρια αρμοδιότητάς του στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ ΠΟ), από τη Σαμοθράκη ως την Επίδαυρο. Παρά την έγγραφη υποστήριξη του ΥΠΠΟ, της Νομαρχίας Καστοριάς και των Συλλόγων Α. Χριστόπουλος και Αρμονία, η πρόταση προσκρούει στις κωλυσιεργίες και -τελικά- στη δημόσια απόρριψη από το Δήμο Καστοριάς, η οποία κορυφώνεται με σχετικό έγγραφό του στις 11/01/1999 προς τον Υπουργό Πολιτισμού, με πρόσχημα την σχεδιαζόμενη αγορά του κτηρίου από το Δήμο για να στεγαστεί εκεί το Παπαλαζάρειο Ίδρυμα. Προσπάθεια του ειλικρινά φιλάρχαιου, τότε Βουλευτή και σήμερα Δημάρχου Καστοριάς, κ. Α. Αγγελή να επαναφέρει το θέμα στην επιφάνεια, με επερώτησή του στις 22/8/2000 δεν φέρνει, δυστυχώς, αποτέλεσμα. Ο παχύς υπηρεσιακός φάκελος του θέματος ηρεμεί πια...

Όταν ο Δήμος Άργους Ορεστικού επανέρχεται με νέα πρόταση, για την παραχώρηση στο ΥΠΠΟ μιας πτέρυγας του Πολιτιστικού Κέντρου του για στέγαση όλων των κλασικών αρχαιοτήτων του Νομού Καστοριάς, δεν καταγράφεται καμμία αντίδραση.

Το καλοκαίρι του 2010 το Αρχαιολογικό Μουσείο του Νομού Καστοριάς ανοίγει επιτέλους για το κοινό και προβάλλει συγκροτημένα σε όλο τον κόσμο την ξεχασμένη λάμψη του μακεδονικού (δηλαδή ελληνικού) βασιλείου της Ορεστίδας, από το Νεστόριο και την Αλεβίτσα Διποταμίας, ως την Πεντάβρυσο, την Ψαλίδα και το Νταηλάκη, την Κρεπενή και την Κορησσό. Γνωρίστε το, αγαπήστε το και στηρίξτε το γιατί σας ανήκει, όσο και το ανακαινισμένο Βυζαντινό Μουσείο, το Δισπηλιό και κάθε διατηρητέο αρχοντικό, ναός και μνημείο της Π.Ε. Καστοριάς.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Χαράλαμπος Τσούγγαρης
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Μαΐου 2017, αρ. φύλλου 886





Σχετικά:

1 σχόλιο:

  1. Ο αγαπητός κ. Τσούγκαρης, στον οποίο η περιοχή της Καστοριάς χρωστά πολλά για το Αρχαιολογικό έργο που έκανε στην περιοχή μας, τα γράφει απλά και καθαρά. Με στοιχεία και ημερομηνίες. Οτι λάθος έχει γίνει στο παρελθόν, ας μας γίνει μάθημα για το μέλλον. Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιον για το προς πώληση Ξενία ,αλλά σίγουρα το νυν Βυζαντινό Μουσείο ασφυκτιά, παρά την πολλή καλή του επανέκθεση. Αν δεν γίνει μια μελέτη για καθ ύψος επέκταση του για την δημιουργία των χώρων που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία του,αυτό θα μπορούσε να γίνει στο διπλανό Ξενία. Αμφιθέατρο, πωλητήριο αντιγράφων του ΤΑΠ, χώρος περιοδικών εκθέσεων και αναψυκτήριο είναι αυτά που στερείται το Μουσείο και αποτελούν ζωτικά μέλη ενός Μουσείου που είναι εξωστρεφές και προσοδοφόρο. Ας ελπίσουμε πως κάτι τέτοιο θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί. Άλλωστε η σημασία του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς είναι Οικουμενική και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Θελω να πιστεύω πως για αντίστοιχους λόγους δεν εχουν πραγματοποιηθεί εδω και πάνω απο ενα χρόνο τα εγκαίνια του.
    Ρωμύλος Μαντζούρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ