28.12.17

Λόγος & Αντίλογος



Περί πνευματικού κέντρου



Αγαπητή Οδός

Ο σύλλογος της Παπαδοπουλείου Βιβλιοθήκης Πενταβρύσου, μου έκανε την τιμή να με καλέσει για να μιλήσω στη Γιορτή της Μητέρας (εδώ).

Πολλά πράγματα για το χωριό αυτό δεν ήξερα, παρά μόνο ότι βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο σημείο της υπαίθρου του νομού μας και ότι κατοικείται κυρίως από πρόσφυγες από τον Πόντο.

Δέχτηκα την πρόσκληση με αρκετή συγκίνηση, διότι ένας άγνωστος σε μένα σύλλογος, με επέλεξε ως κεντρική ομιλήτρια σε μια τόσο σημαντική μέρα για όλες τις μητέρες, περίμενα δε, πως η ομιλία θα γινόταν σε κάποια αίθουσα σχολείου. Όταν μου εξήγησε ο πρόεδρος του συλλόγου ότι η γιορτή θα γινόταν στο πνευματικό τους κέντρο, πάλι κάποια πρόχειρη κατασκευή υπέθεσα πως θα αντίκριζα.

Και από κει αρχίζει ο θαυμασμός, η ζήλια και η πίκρα. Πνευματικό Κέντρο Πενταβρύσου: ένα νεόδμητο, καλόγουστο κτήριο, με αίθουσα εκδηλώσεων, σκηνή θεάτρου, πλήρη ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, με, με... Πού; Στην Πεντάβρυσο! Μόνο που δεν με έπιασαν τα κλάματα.

Κι εμείς εδώ; Στην πρωτεύουσα, εννοείται αν όχι του νομού πλέον, της σημερινής αντιπεριφέρειας; Σιγά- σιγά θα ξεχάσουμε ακόμη και τον όρο “Πνευματικό Κέντρο”. Και ας πάψουν να μας πιπιλίζουν οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, εδώ και χρόνια, ότι κάτι σπουδαίο και μεγάλο ετοιμάζουν. Και ότι μόλις βρουν το κεφάλαιο... Πώς τα κατάφεραν οι λίγοι, αλλά δραστήριοι κάτοικοι του χωριού αυτού να βρουν κεφάλαια;

Μια απάντηση κύριε Δήμαρχε, εσείς και όλο το Δημοτικό σας συμβούλιο. Επιτέλους, μια φορά αποφασίσετε να δράσετε χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια. Για να μην προστρέχουμε στην Πεντάβρυσο και σε άλλα χωριά για τις “πνευματικές μας” ανάγκες.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Μαΐου 2017, αρ. φύλλου 886

Φωτογραφία: Ο δήμαρχος Καστοριάς στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος28/12/17

    "Μια απάντηση κύριε Δήμαρχε, εσείς και όλο το Δημοτικό σας συμβούλιο".
    Μούγκα στη στρούγκα από τον, λαλίστατο σε άλλες περιπτώσεις, Αγγελή! Εξ άλλου, τι μπορεί να πει; Μόνο για ανέγερση νέου ναού ενδιαφέρεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ