23.11.19

Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης

Η εθνική αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των μακεδονικών οχυρών και της μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για την ελευθερία, ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.
Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά, η ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του ν. 1285/1982 την επέτειο της μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της εθνικής αντίστασης. Η ανωτέρω μάχη-σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

07:30 Όρθρος και αρχιερατική θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό Καστοριάς.
08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας στο μνημείο Ηρώων, με την συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών.
10:30 Επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Καστοριάς.
11:00 Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων από στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής, εθνικός ύμνος.
17:10 Επίσημη υποστολή της σημαίας στο μνημείο Ηρώων, με την συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών.
Κατά την ημέρα αυτή ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των τραπεζών, από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και την δύση του ηλίου της 24ης Νοεμβρίου καθώς και φωταγώγηση όλων των όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής.

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/11/19

    Θερμή παράκληση: μπορεί κάποιος αναγνώστης να μας πληροφορήσει πόσοι ήταν οι νεκροί και τραυματίες γερμανοί από τις αντιστασιακές πράξεις καθόλη την περίοδο της κατοχής και πότε έφυγαν και πώς οι γερμανοί από την Ελλάδα....;

    Έρρωσθε οι αντιστασιακοί

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/11/19

    […] Εάν σκεφτούμε ότι οι Γερμανοί μέχρι την αρχή του 1944 είχαν υπό κατοχή 30% της χώρας, οι Βούλγαροι το 10% κ το 60% οι Ιταλοί, μπορούμε να υπολογίσουμε (αυθαίρετα και στο περίπου) 6.500 απώλειες των Γερμανών μέχρι το τέλος της κατοχής, περίπου 5.000 Ιταλούς (από την αρχή της κατοχής μέχρι την συνθηκολόγηση του Μπαντόλιο), περίπου 1.000/1.500 Βούλγαρους στην βουλγαρική ζώνη κατοχής κ περίπου 1.000 μάχιμους τσάμηδες,συνεργάτες των Ιταλών, 2.100 ταγματασφαλίτες...
    =16000 απώλειες κατοχικών στρατευμάτων από τον ΕΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ, τις ομάδες του Αντον Τσαους, και τις αντιστασιακές οργανώσεις Αθηνών και Κρήτης [...]

    Κ.ΜΑΖΑΟΥΕΡ "ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ"
    Χ.ΦΛΑΙΣΕΡ "ΣΤΕΜΑ Κ ΣΒΑΣΤΙΚΑ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/11/19

    Θερμές ευχαριστίες για την προβολή των στοιχείων γιατί το τμήμα αρχείων της Βέρμαχτ (γερμανικός στρατός) αναφέρει μόνο κατά την περίοδο της κατοχής απώλειες 450 αντρών και μερικές εκατοντάδες από διάφορες αρρώστειες (τύφος, φυματίωση,κ.λ.π).
    Το άλλο είναι πότε εγκατέλειψαν οι γερμανοί και όχι παραδόθησαν την Ελληνική επικράτεια....

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/11/19

    Αφού είστε γνώστης των αρχείων της Βέρμαχτ (γερμανικός στρατός) θα γνωρίζετε και την απάντηση στο άλλο...
    Ανυπομονούμε για την ιστορία...

    Guten Abend

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/11/19

      Όχι απαραίτητα...σείς όμως τσιμπήσατε!!

      Έρρωσθε

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος25/11/19

    Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες...

    Guten Abend

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/11/19

    Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα.....

    Έρρωσθε και οι ενοχλημένοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/11/19

    Φύσηξε ο βαρδάρης και καθάρισε...

    Guten Abend

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ