8.11.19

Ανοικτή επιστολή

της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη*

Η Περιφέρεια Καστοριάς σας... απαντά 
για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της φυσικής γούνας

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ επιβεβαιώνουν από μόνα τους πόσο επικίνδυνος αλλά και παρακμιακός πλέον είναι ο κλάδος γουνοπαραγωγής και γουνοποιίας.
Η Ομοσπονδία μας αδιαλείπτως προειδοποιεί εδώ και χρόνια και υπογραμμίζει τους κινδύνους και τις επιβλαβείς επιπτώσεις της όλης διαδικασίας παραγωγής και κατεργασίας γούνας στο περιβάλλον. Άλλωστε επώνυμες επιστημονικές μελέτες το τεκμηριώνουν με σαφείς αναφορές των αποτελεσμάτων τους όπως έχουμε επανειλημμένα αναφέρει.
Στην προκειμένη η πραγματικότητα έρχεται για μία ακόμα φορά να καταδείξει την αλήθεια και να ανάψει το φως του επείγοντος.
Συγκεκριμένα στις 15/10/2019 η Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Καστοριάς, αποφασίζει την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης – εργοστάσιο μετεπεξεργασίας γουνοφόρων δερμάτων «.....ΑΕΒΕ» για το λόγο ότι προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον μετά την ανίχνευση του χημικού στοιχείου χρωμίου (Cr) σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση 1545 μg/l σε υπεδάφιο αγωγό ομβρίων ο οποίος καταλήγει επιφανειακά στο περιβάλλον έξω απο τα όρια της επιχείρησης, σχηματίζοντας μια λίμνη στο έδαφος με συγκέντρωση σε χρώμιο (Cr) 1203 μg/l.
Επισημαίνεται ότι ανιχνεύτηκαν πολύ μεγάλες επίσης συγκεντρώσεις, σε φρεάτια του δικτύου ομβρίων υδάτων στον αύλειο χώρο της επιχείρησης, στο χημικό στοιχείο Χρώμιο (Cr) καθώς και στη χημική ουσία τετραχλωροαιθυλένιο και τριχλωροαιθυλένιο. Αναφέρονται οι μέγιστες τιμές χρωμίου (Cr) 212965 μg/l και τετραχλωροαιθυλενίου 281 μg/l που ανιχνεύτηκαν σε φρεάτιο ομβρίων πλησίον της μεταλλικής δεξαμενής.
Η υπόθεση ξεκίνησε στις 27/11/2018 όπου μετά από επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε στη συγκεκριμένη επιχείρηση της γνωστοποιήθηκε πρόθεση επιβολής προστίμου (11-01-2019)και η επιχείρηση υπέβαλλε αίτηση με συνημμένο υπόμνημα απόψεων – εξηγήσεων.
Και ενώ ο καιρός περνά, η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα τον Ιούλιο 2019 ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» σε συνέντευξή του ισχυρίζεται μεταξύ άλλων όπως μπορείτε να διαπιστώσετε ακολούθως στο videoπου ακολουθεί ότι «ο κλάδος της γουνοποιίας, η βιομηχανία της γουνοποιίας, είναι ίσως η μοναδική βιομηχανία στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο γενικότερα, η οποία δεν προσφέρει κάτι άσχημο στο περιβάλλον, δεν κάνουμε κακό σε κανέναν».
Επίσης, με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση πώλησης γούνινων ενδυμάτων και αξεσουάρ στην πολιτεία της Καλιφόρνια (με ισχύ από το 2023), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς σε νέες του δηλώσεις τον Οκτώβριο 2019 υποστηρίζει ότι «η οικολογική γούνα είναι μόνο η φυσική γούνα, είναι μόνο η δικιά μας»
Αγνοείται άραγε η αλήθεια ή προσπερνάται; Λείπει άραγε η κοινή λογική ή τα συμφέροντα την κατευθύνουν;
Πέραν της απολύτου κατακριτέας από ηθικής πλευράς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που απαιτεί το βίαιο θάνατο εκατομμυρίων ζώων και όχι μόνο, οι δυσμενείς και καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον, φέρουν επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη να ακολουθήσει και η χώρα μας την πρόοδο και να περάσει άμεσα όπως τόσες άλλες Ευρωπαϊκές και ανά τον κόσμο, στη σταδιακή κατάργηση της γούνας και των εκτροφείων και στη μελέτη δημιουργίας εναλλακτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Πανελλαδική φιλοζωϊκή & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Λύκτου 7 – Ηράκλειο/Κρήτη, Τ.Κ. 71307
Τηλέφωνο: +306979913007 / +306976489349


(*) Υπευθυμίζεται ότι ο κ. Αδ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας είχε δηλώσει: «Η παραγωγή γούνας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Οι γουνοποιοί συμβάλλουν καίρια στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και καταξιώνουν ένα ελληνικό προϊόν στις πλέον ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές. Κατά συνέπεια το κράτος οφείλει να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Σημειώνω ότι σε μια εποχή που όλοι συζητάμε για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα και να προωθούν την πλαστική γούνα. Η πλαστική γούνα καταστρέφει το περιβάλλον και μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια θα είναι εδώ και θα μολύνει τον πλανήτη, ενώ η φυσική γούνα εντάσσεται στον φυσικό κύκλο της ζωής. Γι’ αυτό και ιδιαιτέρως την υποστηρίζω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ