7.3.17

Πρόσωπα 2016: Αναστάσης Πηχιών [5]


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2016 | 5 | 5.1.2017 | 867 


Στάση ζωής και αξιοπρέπειας



[+] Η ΟΔΟΣ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται την αναγνώριση με την οποία περιβάλλεται από την προτίμηση του κ. Πηχιώνα στην εφημερίδα. Καθώς ο κ. Πηχιών αποτελεί ένα πραγματικό σύνδεσμο της σημερινής Καστοριάς με τους συμπατριώτες που ζουν εκτός πόλης, συμβάλλει με το κύρος της προσωπικότητάς του και προπαντός την ευστοχία των παρατηρήσεών του και την ανιδιοτέλειά τους, στην γνωριμία των σημερινών και νεώτερων κατοίκων της πόλης με την παλιότερη Καστοριά, όπως την έχουν διαφυλάξει και την αντιλαμβάνονται όσοι δεν κατοικούν πια εδώ.

Δωρητής ο ίδιος, (και μέσα) από δικαστικούς αγώνες της ομώνυμης ιστορικής αρχοντικής κατοικίας του πατέρα του στον Δήμο Καστοριάς, για την λειτουργία μουσείου μακεδονικού αγώνα, παρατηρεί αντικειμενικά, έστω και από απόσταση, τα σημερινά τεκταινόμενα στην ιδιαίτερη πατρίδα του και μέσα στο 2016 δεν παρέλειψε με σειρά παρεμβάσεων του, πάντα βαρυσήμαντων, να επιδιώκει την αποκατάσταση πτυχών της Καστοριάς που δεν έχουν δικαιωθεί. Για τον λόγο αυτό ο κ. Πηχιών επιλέχθηκε από τους αναγνώστες, πρόσωπο και το 2015. Ωστόσο προτάθηκε και φέτος από ακόμη περισσότερους σε σχέση με πέρσι.

Διότι, αν για την Αθήνα υπάρχουν τα Ελγίνεια, στην Καστοριά ο κ. Αναστάσης Πηχιών κατόρθωσε χάρη στην επιμονή του για ιερά κειμήλια και εικόνες, τα εκκλησιαστικά σκεύη και την μίτρα του Γερμανού Καραβαγγέλη, τα οποία διατηρούνται αποκλεισμένα από την συλλογική γνώση και μνήμη στο μητροπολιτικό μέγαρο -σαν να πρόκειται για ιδιωτική συλλογή-, να πληροφορηθούν οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Καστοριάς την ύπαρξή τους. Και να τους συσπειρώσει στην ιδέα της ανάδειξής τους σε δημόσιο χώρο, ώστε να συμβάλλουν στην αυτογνωσία των σημερινών κατοίκων της Καστοριάς, σε σχέση με την πόλη και τις ηρωϊκές εποχές του μακεδονικού αγώνα.

Με την φιλότιμη συνδρομή του καθηγητή κ. Γεωργίου Δαουτόπουλου, στους πρώτους μήνες του 2016, διενεργήθηκε η συλλογή υπογραφών στήριξης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που κατέγραψε σημαντικές επιτυχίες (και κραυγαλέες αποχές φυσικά). Ο ίδιος, αρνήθηκε με σαφή κοινωνική σημειολογία την προσωπική διακριτική ξενάγηση, που του προτάθηκε σε άδυτα ή μη, του μητροπολιτικού μεγάρου, αξιώνοντας ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Καστοριανούς που υποχρεώνονται και δικαιούνται να γνωρίζουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Και για τους λόγους αυτούς, ήταν πολλοί όσοι τον υπέδειξαν θετικά, για την στάση ζωής και αξιοπρέπειας που διακρίνει την σχέση του με την Καστοριά, την ιστορία και τους μοχλούς ισχύος.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 867.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Επώνυμος11/3/17

    Διαβάζουμε στις τοπικές εφημερίδες εκτενή ρεπορτάζ με τίτλο "Ουδέποτε έφυγαν εικόνες από την Καστοριά!" με εξηγήσεις Αρχαιολόγων και Καθηγητών στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
    Και καλόπιστα να το δούμε (και όχι σαν κίνηση ρεβανσισμού εκ μέρους των υποστηρικτών συγκεκριμένων και εμπλεκομένων φορέων), παραμένει εύλογη η απορία:
    Γιατί όταν ο Δωρητής του Αρχοντικού στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο υπέβαλλε αγωνιωδώς και κατ' επανάληψιν το ερώτημα για την τύχη των εικόνων, αλλά και λοιπών κειμηλίων, δεν μπήκαν στον κόπο όλοι αυτοί να απαντήσουν δεόντως;
    Ύστερα θα φταίμε (πάλι) όλοι εμείς που υπογράψαμε το ηλεκτρονικό ψήφισμα, αν μάς περάσει απ' το μυαλό ότι ελάνθανε υστεροβουλία και ιδιοτέλεια εκ μέρους τους;
    Μας άφησαν να εκτεθούμε, για να βγουν μετά από δύο (!) χρόνια να δώσουν "πληρωμένη απάντηση" με αίσθηση υπεροχής;
    Αυτό πια αγγίζει τα όρια της γελοιότητας...
    Δεν δικαιολογούνται εκ των υστέρων, γιατί δεν φρόντισαν για τη σωστή ώρα, αυτό που λένε timing.
    Θλίβομαι ειλικρινά (όχι ότι περιμένω να τους νιάζουν τα δικά μου αισθήματα), γιατί έπεσε τόσο χαμηλά το επίπεδο του διαλόγου και της εν γένει επικοινωνίας, ώστε η εξέταση των θεμάτων από υγιής και εποικοδομητική έρευνα έχει καταντήσει στείρος ανταγωνισμός και προβολή αμφίβολου έργου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/3/17

    Συγχαρητήρια στον κ. Πηχεών, για τον πάντοτε εφηβικό ενθουσιασμό του και πατριωτισμό για την πατρίδα του την Καστοριά. Συγχαρητήρια επίσης που δεν υπολογίζει τίποτε απέναντι στο δίκαιο της Καστοριάς και δεν εξαργυρώνει την κοινωνική και ιστορική προβολή της οικογένειά τους και τη δική του επιφάνεια με ανταλλάγματα και τα διάφορα δέλεαρ, από Μητρόπολη μεριά. Και δε χαρίζεται σε κανέναν.
    Και για όσους απορούν, η εξήγηση είναι μία: Έτσι είναι οι πραγματικοί Μακεδονομάχοι. Πατριώτες Έλληνες.
    Εδώ δεν φοβήθηκαν τον Τούρκο και τον Βούλγαρο, στο δεσπότη σήμερα θα είναι υποτελείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ