2.3.17

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 2.3.2017 | 875


Μέδουσα
ΞΟΡΚΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΚΟ [ΙΙΙ]


Δεδομένου μάλιστα ότι οι Αποκριές δεν έχουν αυτόν τον χαρακτήρα στις σλαβικές κοινωνίες, είναι περίπου περιττό να τονισθούν τα αυτονόητα για την σχέση της Ελλάδος στην Δύση. Όπως για ποιο λόγο το καρναβάλι δεν είναι μια απλή γιορτή χαράς και ξεφαντώματος, χορών και μέθης. Αλλά κάτι πολύ πιο ουσιώδες, συνδεόμενο με την ίδια την ουσία του δυτικού πολιτισμού σε επίπεδο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό.Ένα έθιμο ανεξάντλητο και διαρκώς επίκαιρο, που αποτυπώνει το ήθος του σήμερα. Σχεδόν παντού αλλού, εκτός από την Καστοριά.

Διαβάστε επίσης:

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
Περί Καστοριανού Καρναβαλιού
Με ρωτήσει γιατί τα λένε “ραγκουτσάρια”. «Εγώ από τον μακαρίτη τον άνδρα μου, την πεθερά μου και την γιαγιά τα ξέρω ως καρναβάλι και ως τέτοια τα γιορτάζαμε». Της εξήγησα όσο μπορούσα τι συμβαίνει σήμερα στην Καστοριά, και ότι όλοι εμείς οι παλιοί Καστοριανοί επιμένουμε ότι η ορθή ονομασία είναι Καρναβάλια.

Λόγος & Αντίλογος
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ:
Καστοριανό Καρναβάλι
Ποτέ μου, ούτε η ίδια, αλλά ούτε και οι γονείς μου δεν αναφέρονταν σε “ραγκουτσάρια”, σε προβιές και κουδούνες...

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Βιβλιοπαρουσίαση:
Η Δαμασκηνιά…, βιβλίο πολυσέλιδο, έχει ως περιεχόμενο την ιστορία της Δαμασκηνιάς, που είναι ένα κεφαλοχώρι της Δυτικής Μακεδονίας...

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ:
Ένα ήσυχο απόγευμα
Με ένα βιβλίο στο χέρι με θέμα τον μακρινό κόσμο. Για να πω την αλήθεια, μια περιοχή των Ιμαλαΐων στα σύνορα της μακρινής Κίνας και Ινδίας...

-Αφράλθεια: το νέο βιβλίο του Λαζάρου Μπούτη

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
-Ήτοι περί του ορθώς γράφειν τε και λέγειν
-Το α΄το τροπάριο της Τυρινής

-Συνδυασμός «Ελπίδα»: Πού πήγαν τα λεφτά για τη φτώχεια κ. Καρυπίδη;

-Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Το πρόγραμμα για τη φτώχεια εκτελέστηκε με αποτελεσματικότητα

-Επιβλαβείς και μοιραίες καθυστερήσεις

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 2.3.2017 | 875

1 σχόλιο:

  1. Οδαναγνώστης3/3/17

    Οι καταγόμενοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας κάτοικοι Καστοριάς θα πρέπει να σέβονται την Παράδοση του τόπου όπου κατοικούν και να μην επιβάλλουν εδώ τα δικά τους έθιμα. "Μη, νύφη, όπως ήξερες, αλλά όπως ηύρες" λέει η παροιμία και δείχνει τον δρόμο. Θυμίζουμε το κείμενο των "Φίλων του Καστοριανού Καρναβαλιού" (κι όχι των Ραγκουτσαριών) που λίγο παλιότερα αυτό ακριβώς υποδείκνυε σε όποιον αγαπάει την Καστοριά και ξέρει τι του γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ