29.6.17

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 29.6.2017 | 892

Περί όνου σκιάς


Ώστε εύλογα να προκαλούνται ερωτηματικά. Για το εάν ο θόρυβος περί της σκιάς του όνου και της έδρας του Μουσικού Σχολείου, απορροφά την δημοσιότητα και αποσπά το ενδιαφέρον, από το βασικό θέμα (και τις βασικές δεσμεύσεις) που δεν είναι άλλο από την Αρχιτεκτονική Σχολή.

Διαβάστε επίσης:

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ:
Ο ανθός της λίμνης
Στοιχεία για την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων της Καστοριάς
Εβραίοι επαγγελματίες της Καστοριάς
Παλιοί Καστοριανοί θυμούνται ακόμη κάποιους μικροεπαγγελματίες, από εκείνους που δεν κατέγραφαν οι επαγγελματικοί οδηγοί.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ:
Αφελληνισμός | Αλλοίωσις της Παιδείας
Η Αριστερά εξέθρεψε μια γενιά νέων, την γνωστή γενιά του Πολυτεχνείου, η οποία κατόρθωσε να επιβληθεί στην κοινωνία και να κυριαρχήσει σχεδόν μέχρι σήμερα σʼ όλους τούς τομείς της ζωής, με το μόνο προσόν του δήθεν αντιστασιακού, το οποίο κατέστη το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα και άνοιγε όλες τις πόρτες.

Λόγος & Αντίλογος
ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Διαβάζοντας για τα μπουζουκοτράγουδα με τα οποία αποχαιρέτισαν κάποια καστοριανά σχολεία τη σχολική χρονιά που πριν από λίγο τελείωσε...

Marilena Nik:
Limoncello
Ο ήλιος έκαιγε το χώμα που άχνιζε, οι ελιές χάνονταν ως τη θάλασσα που λαμπύριζε προς την ανατολή και τα μάρμαρα μουρμούριζαν την ιστορία τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΟΥΦΛΙΑ:
Η επιστολή των γουνοποιών της Κωνσταντινούπολης
Σχολεία και φροντιστήρια της μαθήσεως και της σοφίας και σπουδής των ελληνικών μαθημάτων, οπού είναι φως και ζωή των ανθρώπων η μάθησις.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
-Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς γράφειν τε και λέγειν
-Είπαν… και ακροβολισμοί
Διαβάζω ότι και η ΝΔ. για το όνομα της FYROM (ΠΓΔΜ) αποδέχεται ονομασία σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό. Κακώς.

ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΚΑΡΟΓΛΟΥ:
Τάναϊς
Πόσες φορές ήρθε ο θάνατος για το εβραϊκό στοιχείο; Πόσες φορές ήρθε και ήταν ταυτισμένος με το εβραϊκό γένος;

Λόγος & Αντίλογος
ΝΙΚΟΥ ΠΡΩΪΟΥ:
Αυτά όμως που συμβαίνουν τόσα χρόνια, ύστερα από τα δήθεν πολεμικά γεγονότα του Πολυτεχνείου, είναι μοναδικά στον κόσμο...

ΟΔΟΣ:
Υπό την εποπτεία πολλών αγίων
Στον προαύλιο χώρο του βυζαντινού ναού των Αγίων Αναργύρων της Καστοριάς, την περασμένη Κυριακή...

Διαξιφισμοί:
-Θεόδωρος Καρυπίδης
-Γεωργία Ζεμπιλιάδου
-Γεώργιος Δακής

Είπαν:
-Ολυμπία Τελιγιορίδου
-Ζήσης Τζηκαλάγιας

-Ο TAP προσφέρει οχήματα

-Περί ὄνου σκιᾶς

...και άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 29.6.2017 | 892

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/6/17

    Απολύτως καλοπροαίρετο σχόλιο
    στο "Περί όνου σκιάς"*...
    https://www.youtube.com/watch?v=dS8Qg8wCR4w

    α υ τ ό χ θ ω ν
    *το οποίο ανάγνωσα με μεγάλη προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/7/17

    Επειδή εκ πείρας αποκλείω να δημοσιευθεί το σχετικό σχόλιό μου σε άλλα μπλογκ, επιτρέψτε μου την έκφραση της γνώμης στην ΟΔΟ.
    Συνέλθετε, επιτέλους και πάψτε να διαφημίζετε τα φροντιστήρια με τις δηλώσεις, τις φωτογραφίες και τα ονοματεπώνυμα των επιτυχόντων στις Πανελλαδικές.
    Αν νομίζουν οι της ιδιωτικής εκπαίδευσης ότι έτσι θα κερδίσουν περισσότερη πελατεία, αυτό από πολλούς άλλους κρίνεται απρεπές έως ανήθικο.
    Τα παιδιά εργάστηκαν και στο Σχολείο τους, ως απόφοιτοι Λυκείων θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και είναι κακοήθεια να παραλείπεται εντελώς από τις δηλώσεις τους η συνεισφορά των καθηγητών τους, όπως φυσικά και των γονέων τους.
    Το ότι υπάρχει άδεια από τους κηδεμόνες (για όσα είναι ακόμη ανήλικα) δεν δικαιώνει το "άδειασμα" ανθρώπων που κοπίασαν μέσα σε ένα δημόσιο διδακτήριο.
    Εννοείται ότι και οι αδιόριστοι έχουν δικαίωμα να βγάλουν το ψωμί τους, αλλά αυτή η πρακτική καταντά εμπόριο χωρίς ηθικούς φραγμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/7/17

      Καλά τα λεει ο άνθρωπος!
      Όμως τεχνηέντως λησμονεί φαίνεται πως πολλοί εκπαιδευτικοί έβγαλαν και συνεχίζουν να βγάζουν του κόσμου τα "μαύρα" απο την λαμπρή δημόσια εκπαίδευση... τρώγοντας το ψωμί των [ατυχώς] αδιόριστων στο "Δημόσιο" συναδέλφων τους...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/7/17

      Γιατί “τεχνηέντως λησμονεί”;
      Μπορεί κανείς να λησμονήσει με το ζόρι;
      Ή τού'ρχεται η ανάμνηση ή δεν τού'ρχεται.
      Εκτός αν εννοείς ότι αποκρύπτει.
      Κι αυτό δεν είναι σίγουρο.
      Όσο για τα “μαύρα” από τα ιδιαίτερα, χωράει μεγάλη συζήτηση και στην τελική…ΑΔΙΑΦΟΡΟ

      Διαγραφή
  3. Επώνυμος2/7/17

    Συμφωνώ με το πρώτο σχόλιο, διαφωνώ με το δεύτερο.
    Είναι από τις περιπτώσεις που λέμε ότι κάποιος πρέπει να μιλήσει και αν εκφράζει περισσότερων την άποψη και αν εισακουστεί, μπορεί να σταματήσει το κακό.

    Οι φροντιστές κάνουν τη δουλειά τους. Αρμόδια για να ασκήσει έλεγχο είναι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
    Οι διαφημιστές όμως και ο Τύπος ελέγχονται και από το κοινό.

    Υπάρχουν διάφορα μεμπτά σε αυτήν τη μέθοδο που χρησιμοποιούν, όπως π.χ. ότι δεν υπάρχουν μόνο “επιτυχόντες” αλλά και “αποτυχόντες”, εκείνα τα παιδιά που μετά την ανακοίνωση των βαθμών γύρισαν στα σπίτια τους μέσα σε κρίση και σε βαθιά θλίψη. Στα ίδια φροντιστήρια πήγαιναν…

    Αν ήθελαν να προβάλουν τα παιδιά σαν υγιή πρότυπα, ας το έκαναν πολύπλευρα και όχι που δεν αναφέρουν το όνομα του Λυκείου αλλά του φροντιστηρίου(!)

    Και κάτι που δεν σηκώνει αντίρρηση: Πρωτοετής οποιασδήποτε Σχολής Δημοσιογραφίας μαθαίνει ότι άλλο είναι η είδηση και άλλο τα σχόλια και οι διαφημίσεις, για τα οποία προβλέπεται και ειδικός χώρος στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.
    Ανοίξτε σήμερα τοπικά blogs και θα δείτε να δημοσιεύονται ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ως ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
    Αυτό ΕΙΝΑΙ δημοσιογραφικά αντιδεοντολογικό και ονομάζεται στη σχετική ορολογία “αθέμιτη διαφήμιση”
    Ύστερα μη τους πειράζει που γελάει ο κόσμος πίσω από τις πλάτες τους για εκείνο το “πόσα μου δίνεις…;”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανοίχτε τα μάτια σας2/7/17

    @2
    Άκου φιλαράκο και μην αλλάζεις θέμα. Το θέμα μας είναι η “μαύρη” διαφήμιση, με την οποία βγάζουν “χοντρά” λεφτά οι μπλογκάρχες και όχι τα άσπρα που έβγαλε κάθε μαύρος που δεν μπορούσε να ζήσει με τρεις κι εξήντα. Θα ήταν καλύτερα να συμπληρώνουν το εισόδημα τους οι καθηγήτριες εργαζόμενες και σαν γκαρσόνες σε μπαράκια;
    Εξάλλου γιατί να μας μέλει; Πριν λίγα χρόνια πήγε καρφωτή (επισήμως το είπαν “καταγγελία”) από την Ένωση Φροντιστών λίστα με ονόματα και τους πέρασαν όλους από κόσκινο.
    Όχι όμως και να σκιάζονται οι διορισμένοι και να μην εκφράζουν γνώμη από τρομάρα για όποιον έχει παράπονο ή άχτι, ότι μπορεί να μπουκάρει ακόμη και στο σπίτι τους, όπως έπαθε εκείνη η καθηγήτρια που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα!!!
    Αυτήν την καραμέλα για “κακούς” καθηγητές μην την πασάρεις πουθενά, γιατί είναι ληγμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/7/17

    Εμπεριστατωμένο το άρθρο σας "Υπό την εποπτεία πολλών Αγίων", με πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα που δυστυχώς δεν γνωρίζαμε, αν και η πρωταγωνίστρια έχει άμεση σχέση με την Καστοριά!
    Συγχαρητήρια και στον Σύλλογο "Μαζί σου" που την ανακάλυψε και εκτίμησε την ποιότητα και την έφερε στην Καστοριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/7/17

    #Άκου φιλαράκο και μην αλλάζεις θέμα. Το θέμα μας είναι η “μαύρη” διαφήμιση, με την οποία βγάζουν “χοντρά” λεφτά οι μπλογκάρχες και όχι τα άσπρα που έβγαλε κάθε μαύρος που δεν μπορούσε να ζήσει με τρεις κι εξήντα. Θα ήταν καλύτερα να συμπληρώνουν το εισόδημα τους οι καθηγήτριες εργαζόμενες και σαν γκαρσόνες σε μπαράκια;#

    Τώρας τί να σου πω;
    Αφού το βλέπεις λογικό να κάνουν τα "εξτρά" τους αφορολόγητα οι καθηγητές και οι καθηγήτριες των δημοσίων σχολείων κάθε συζήτηση παύει εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοίχτε τα μάτια3/7/17

      Κατ' αρχάς σε ευχαριστώ για τον ήρεμο τρόπο που μ' απάντησες, κάνοντας ερώτημα και όχι παλεύοντας το με φωνές και υστερίες όπως άλλοι.
      Μην έχεις την εντύπωση ότι μιλάω επιπόλαια, αλλά θα το θεωρούσα κομπασμό να πω ότι όχι απλώς "το έχω ψάξει", αλλά κυρίως το έχω ζήσει και προσωπικά και με φιλικά μου πρόσωπα.
      Το θέμα της φοροδιαφυγής είναι μεγάλο στην Ελλάδα, όχι όμως όσο από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτό της αναξιοκρατίας και της "ηθικής" σαπίλας (είναι κι αυτό μια άποψη).
      Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, το ξέρουν και οι ίδιοι (ποιος είναι τόσο ασυνείδητος που να μην αισθάνεται ταπεινωμένος γυρίζοντας από πόρτα σε πόρτα για αυτά τα "εξτρα" που λες...)
      Εκείνο όμως που είναι εξίσου άδικο είναι να χρησιμοποιείται ως άσχετο αντεπιχείρημα κάθε φορά που κάποιος θέλει να περάσει το δικό του στραβό σαν σωστό.
      Και μετά, για να το δούμε σφαιρικά, ας μη τα βάζουμε μόνο με συγκεκριμένες ειδικότητες που κάνουν μαθήματα (τα οποία στο κάτω-κάτω οι γονείς τα ζητούν και δεν τα επιβάλλει κανείς στην πραγματικότητα), αλλά ας ελέγξουμε τους θεολόγους που είναι και ψαλτάδες, τους γυμναστές που έχουν γυμναστήριο ή κατάστημα αθλητικών ειδών, τους τεχνικούς που κάνουν ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τους πληροφορικάριους που κρατούν ιστοσελίδες, τις οικοκυρικών που δουλεύουν και ως μοδίστρες... και αν μείνει κάτι όρθιο στη μικρή μας πόλη, ειδοποίησε με να χαρώ!
      Όπως κι αν το δούμε, το σίγουρο είναι ότι άλλο είναι το θέμα μας σε αυτήν την περίπτωση, ένα και σοβαρό: η κακή διαφήμιση.

      Διαγραφή
  7. ένας γονέας3/7/17

    Οι διαφημίσεις των φροντιστηρίων είναι ένα μεγάλο θέμα, αλλά μεγαλύτερο θέμα είναι η απαξίωση του δημόσιου σχολείου, για την οποία ευθυνονται και τα ιδιαίτερα των καθηγητών που τα δίνουν όλα στα ιδιαίτερα, ενώ ξεκουράζονται στο δημόσιο σχολείο τους και σπρώχνουν τον καιρό εις βάρος των μαθητών τους και του σχολείου τους. Όσο κι αν τους υπερασπιζόμαστε, αγαπητέ σχολιαστή που υποβαθμίζεις το θέμα, η ύπαρξη των φροντιστηρίων αποδεικνύει τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης,εδώ ούτε τα φροντιστήρια της ξένης γλώσσας δεν έχουν χτυπηθεί από τη διδασκαλία της μέσα στα σχολεία, που γίνεται εδώ και χρόνια. Να φταίνε μόνο οι γονείς, που παρά την κρίση και τις δυσκολίες επιμένουν να στέλνουν τα παιδιά τους και στα φροντιστήρια αυτά ή φταίει μόνο η κλονισμένη τους εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο που δεν είναι ανεξήγητη; Ένα παράδειγμα: αναφέρθηκε η ΟΔΟΣ σε πρωτοσέλιδό της στο θέμα της μουσικής των τελευταίων ημερών σε σχολεία της Καστοριάς, αλλά υπάρχει μία ακόμη παράμετρος πολύ σοβαρή: όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν σχολεία που για να καταπλήξουν με τις γιορτές τους καταργούν μαθήματα πολλών ωρών (εμείς οι γονείς μαθαίνουμε από τα παιδιά μας για ολόκληρα δίωρα επί ένα μήνα και βάλε που χάνονται γιατί κάνουν πρόβες!!!)και εξακολουθούμε να μη μας απασχολεί αυτό, λες και το σπουδαιότερο που κάνει ένα σχολείο είναι οι γιορτές του και γι' αυτές αξίζει να χάνονται αμέτρητες ώρες μαθημάτων. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα κι εμείς οι γονείς ακόμα με τη σιωπή μας συντασσόμαστε με τη "λογική" των δασκάλων και τους ανάβουμε το πράσινο φως για να ενεργούν έτσι. Με τις ευλογίες πολλών λοιπόν (μεταξύ τους και τα υψηλόβαθμα στελέχη της εκπαίδευσης που η δουλειά τους είναι να διορθώνουν παγιωμένα λάθη) και με τη δική μας σιωπή (πολλές φορές εμείς οι γονείς καταπίνουμε ελέφαντες) το δημόσιο σχολείο δεν σταματάει τον κατήφορο που έχει πάρει εδώ και χρόνια. Οπότε ποιος να υπερασπιστεί ένα δημόσιο σχολείο που κατρακυλάει διαρκώς και ασταμάτητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ