23.9.17

Σε γερμανικό οίκο δημοπρασιών




Μία εικόνα που είχε κλαπεί από εκκλησία των Ιωαννίνων επέστρεψε πίσω, ενώ άλλες τρεις εικόνες που αποτελούν μεταβυζαντινά κειμήλια κλαπέντα από εκκλησιαστικά μνημεία της πατρίδας μας επαναπατρίστηκαν από την Γερμανία.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, το 2012 πληροφορήθηκε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ηπείρου ότι σε οίκο δημοπρασιών στη Γερμανία διατίθεντο προς πώληση μεταβυζαντινά κειμήλια κλαπέντα από ελληνικά εκκλησιαστικά μνημεία.
Ακολούθησε, όπως σημειώνεται άμεση κινητοποίηση, έλεγχος του τηρούμενου ηλεκτρονικού φωτογραφικού αρχείου και συνεργασία με τις συναρμόδιες περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων (πρώην 8η και 19η Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε Ιωάννινα και Τρίκαλα αντίστοιχα) με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση 18 κλαπέντων μεταβυζαντινών κειμηλίων από ναούς της Ηπείρου κυρίως, αλλά και της Θεσσαλίας και της Δ. Μακεδονίας.

Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κειμηλίων είχε ήδη πωληθεί ή επιστραφεί σε ιδιώτες στην Ολλανδία και τη Ρωσία, μία εικόνα είχε πωληθεί σε ιδιώτη στο Düsseldorf και τέσσερις επεστράφησαν στην προμηθεύτρια εταιρεία του οίκου δημοπρασιών. Οι προσπάθειες για επαναπατρισμό και άλλων εικόνων συνεχίζονται, αναφέρει το υπουργείο.

Δημοσιεύθηκε στις 9 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 876


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/9/17

    Κανα καστοριανό κομμάτι μέσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αληθινή ..."οδός της απωλείας"!

    [καμιά φυσικά νύξη δεν εμπεριέχει αυτό για την ...έντυπη ΟΔΟ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/9/17

    Παντού έχουν κλαπεί εικόνες... Μόνο από τη Καστοριά δεν εκλάπησαν! Τι κι αν υπάρχουν επίσημα έγγραφα, επί εποχής Δωροθέου, που αναφέρουν για κλοπές εικόνων. Ακόμη και σήμερα εξαφανίζονται εικόνες. Κανενός αφτί δεν ιδρώνει.
    Παντού ενδιαφέρονται, παντού κινητοποιούνται.
    Εδώ Νιρβάνα και Αλληλούια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/9/17

      Ναι ρε φίλε! Γιατί εκεί υπάρχουν σήμερα δεσποτάδες που τέτοια θέματα δεν τα κάνουν γαργάρα και ξέρουν να μοιράσουν δυο γαιδάρων άχερα! Άμα δε βγει μπροστά ο κάθε δεσπότης τι να σε κανει και το ποιμνιο; Κάθε φορά εμείς θα βγάζουμε το φίδι από την τρύπα κι αυτοί θάναι μόνο για τις δόξες;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/9/17

      Πλάκα μας κάνεις κι εσύ τώρα;;;; Ποιος δεν κινητοποιήθηκε; Ξεχνάς τις συνεχείς εκκλήσεις με μπροστάρη τον κύριο Πηχιών και πάρα πολλούς -αναλόγως και για τον πληθυσμό όσων δραστηριοποιούνται σχετικά στην Καστοριά- πολίτες που υπέγραψαν το ηλεκτρονικό ψήφισμα;;;;
      Αλλά βλέπεις οι ανευθυνοϋπεύθυνοι ζουν σε άλλη εποχή και μάλλον πειραχτήκανε που δεν το τυπώσαμε στον πολύγραφο!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος28/9/17

    Λέτε να φθάσουμε ως το Στρασβούργο;

    http://www.romfea.gr/diafora/17237-stin-eurobouli-to-thema-ton-leilatithenton-keimilion-tis-im-eikosifoinissis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ