4.11.17

Επιβεβαιωμένες εστίες γρίπης των πτηνών στη Βουλγαρία

Από το τμήμα Κτηνιατρικής της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς, γίνεται γνωστό ότι στη Βουλγαρία επιβεβαιώθηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI H5N8) σε δύο εκμεταλλεύσεις πουλερικών, μία εκ των οποίων βρίσκεται στην επαρχία του Χάσκοβο, στα νότια της χώρας και πλησίον περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Παράλληλα, συνεχίζονται αμείωτα τα κρούσματα στη Βόρεια Ιταλία, όπου μόνο το πρώτο εικοσαήμερο του Οκτώβρη επιβεβαιώθηκαν δεκαπέντε εστίες, ενώ από την αρχή του έτους αυτές ανέρχονται σε πενήντα πέντε.

Μετά τα τελευταία ευρήματα στη Βουλγαρία και λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της νόσου το αντίστοιχο περσινό διάστημα, είναι προφανές ότι την προσεχή περίοδο ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος σε συνάρτηση και με τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας.

Ως εκ τούτου, προκειμένου σε αυτή τη φάση να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία και να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και άμεσης ανταπόκρισης, είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι με την διατήρηση και εκτροφή πτηνών να συνεχίσουν να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση• υποχρεωτική είναι η άμεση κοινοποίηση οποιασδήποτε υψηλής νοσηρότητας, θνησιμότητας ή σημαντικής μείωσης της παραγωγής στις εκμεταλλεύσεις ορνίθων προς την υπηρεσία της Π.Ε. Καστοριάς, ώστε να διενεργηθούν οι απαραίτητες δειγματοληψίες και εργαστηριακές εξετάσεις. Τηλ. 2467071799, 2467021978, 2467071799 και 2467076023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ