5.12.17

Διαξιφισμοί για τον φορέα διαχείρισης της λίμνης της Καστοριάς




Η κ. Μαρία Αντωνίου 
για τον φορέα διαχείρισης λίμνης Καστοριάς

Από το πολιτικό γραφείο της βουλευτής ΝΔ Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου, κοινοποιήθηκε η ακόλουθη δήλωσή της :

«Έδωσα μάχη την περίοδο 2012-2014, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για την σύσταση Φορέα διαχείρισης λίμνης, με έδρα την Καστοριά και με την συνεργασία όλων των φορέων του τόπου το καταφέραμε.
Ενός φορέα, που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία διαχειρίζεται το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας, θα μπορούσε να υλοποιεί όλα τα απαραίτητα έργα για την εξυγίανση ανάδειξη της λίμνης Καστοριάς.
Δυστυχώς σήμερα, η συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, καταργεί τον φορέα και αναθέτει τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες του σε έναν καινούργιο άγνωστο φορέα, ακυρώνοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα.
Και όλα αυτά, όταν δεν έχει περάσει παρά ελάχιστος χρόνος, που ο κ. Τσίπρας αναφερόταν από την Κοζάνη για το «ενδιαφέρον» της σημερινής κυβέρνησης και την υλοποίηση «αναπτυξιακών έργων» στην Καστοριά.
Συνεχίζουν να λένε ψέματα. Συνεχίζουν να κάνουν ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα λένε και υπόσχονται. Αυτοί, που θα κατασκεύαζαν νέο αστυνομικό μέγαρο, που θα έφερναν φυσικό αέριο, αυτοί που θα έφερναν μέχρι και τρένο, αυτοί που υποσχέθηκαν ακόμη και λιμάνια στην Καστοριά, αυτοί, οι ίδιοι, που ακυρώνουν ακόμη και όσα υπάρχουν. Συνεχίζουν να αφήνουν το στίγμα της πολιτικής τους ανυπαρξίας και στην Καστοριά».


* * *


Πολιτικό γραφείο της βουλευτή 
ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ολ. Τελιγιορίδου:
«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται»

Από το πολιτικό γραφείο της κ. Ολ. Τελιγιορίδου, εξεδόθη το ακόλουθο δελτίο τύπου:

«Αφού έβγαλε μία ανακοίνωση η βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας, που κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δήθεν καταργούσε τον φορέα διαχείρισης της λίμνης την Καστοριάς, «ξέχασε» ότι ο φορέας καταργήθηκε επί των ημερών της (ΦΕΚ αρ. φυλ.16 23-01-2013), μάλιστα με την ψήφο της.
Συνεχίζοντας το ρεσιτάλ ψεύδους και παραπληροφόρησης σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή, σε μια συνέντευξη εκτός τόπου και χρόνου, δήλωνε πάλι ευθαρσώς ότι ο φορέας δεν καταργήθηκε απλά μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Επειδή όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια στην ομιλία της εκείνη την μέρα (09-01-2013) στην Βουλή η βουλευτής της ΝΔ στην τοποθέτηση της, από το βήμα λέει τα εξής: 
“Με το Π.Δ. 142012 ιδρύθηκε µετά από πολλές προσπάθειες ο φορέας διαχείρισης περιοχής προστασίας της φύσης υγροβιότοπου λίµνης Καστοριάς, ο οποίος µε το παρόν σχέδιο νόµου καταργείται …”
Επομένως η ίδια με την ομιλία της εκείνη την μέρα, παραδέχεται ότι ο φορέας καταργείται. Καταργήθηκε με την δική της ψήφο. Αν κάποιος διαβάσει από τα πρακτικά και την ομιλία της θα διαπιστώσει πως σε κανένα σημείο δεν ζήτησε να μην καταργηθεί ο φορέας.
Αυτά προς το παρόν για την αποκατάσταση της αλήθειας».

Το δελτίο τύπου της βουλευτή του ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ολ. Τελιγιορίδου, συνοδευόταν και από φωτοαντίγραφα εγγράφων, στα οποία είχαν υπογραμμιστεί τα εξής:

Εφημερίς της Κυβερνήσεως 
αρ. φύλλου 16/23.1.2013
[...] Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα
[...] Το ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Φορέας διαχείρισης περιοχής προστασίας της φύσης υγροτόπου λίμνης Καστοριάς» που ιδρύθηκε με το ΠΔ 14/2012 καταργείται και οι αρμοδιότητές του περιέρχονται στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Πρακτικά Βουλής
Μαρία Αντωνίου: 
[...] Το σχέδιο νόμου που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε για την κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερη δημόσιου τομέα [...]
Η κατάργηση λοιπόν παρωχημένων φορέων και φορέων των οποίων η αποστολή δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, απλά αντιθέτων επιβαρύνει τον έλληνα φορολογούμενο, είναι ένα σημαντικό βήμα για την δημιουργία μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, αλλά και εξοικονόμηση πόρων. Με τις διατάξεις λοιπόν του παρόντος νόμου κατ’ αρχήν καταργούνται 8 φορείς [...] 
Με το ΠΔ 14/2012 ιδρύθηκε μετά από πολλές προσπάθειες ο φορές διαχείρισης περιοχής προστασίας της φύσης υγροβιότοπου λίμνης Καστοριάς ο οποίος με το παρόν σχέδιο νόμου καταργείται και οι αρμοδιότητές του προβλέπονται να μεταφερθούν και να ασκούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γιάννενα [...]
Είναι επιβεβλημένο οι αρμοδιότητες του εν λόγω φορέα να μεταφερθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας [...]

* * *


Θ. Καρυπίδης: 
«Θα έχουμε τον δικό μας φορέα διαχείρισης λιμνών»

«Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε η Δυτική Μακεδονία να μην έχει δικό της φορέα διαχείρισης λιμνών», τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με αφορμή την συζήτηση αυτές τις ημέρες στην αρμόδια επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, ενός σχεδίου διαβούλευσης το οποίο μεταφέρει την διαχείριση των λιμνών της περιφέρειας σε ένα νέο φορέα μαζί με την Κεντρική Μακεδονία.
«Η λίμνη της Καστοριάς - ως μία από τις δύο αστικές λίμνες της χώρας μαζί με αυτή των Ιωαννίνων- θα έχει τον δικό της ξεχωριστό φορέα διαχείρισης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ Καρυπίδης , προσθέτοντας ότι «έχει αναλάβει πρωτοβουλία η Περιφέρεια και έχει συγκροτηθεί ο φορέας διαχείρισης της λίμνης της Καστοριάς, δεσμεύοντας και κονδύλια 240.000,00 €, προκειμένου να διατεθούν εφόσον χρειασθούν». Η πρόταση και ο στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, είναι να έχει δικό της φορέα διαχείρισης η λίμνη της Καστοριάς, ώστε η Βεγορίτιδα λίμνη να έχει επίσης έναν ξεχωριστό διαπεριφερειακό φορέα διαχείρισης στην περιοχή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ για το θέμα αυτό , υπάρχει και στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ