1.5.18

Amorphophallus titanum




Πρωτομαγιά



Μετά από 11 χρόνια καλλιέργειας ο Amorphophallus titanum (Τιτάνιος άμορφος φαλλός) ανθίζει για 24 ώρες στον Βοτανικό Κήπο του Σικάγου.

Το όνομα Amorphophallus titanum προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις άμορφος, φαλλός και τιτάνας. Συχνά αναφέρεται και με την ονομασία Titan arum, όταν κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά η ανθοφορία του το 1995 από το BBC και θεωρήθηκε ακατάλληλη η επιστημονική του ονομασία για το τηλεοπτικό κοινό και μετονομάστηκε.

Το Amorphophallus titanum που φύεται αποκλειστικά στην Δυτική Σουμάτρα και την Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας, πλέον καλλιεργείται σε βοτανικούς κήπους και ιδιωτικούς συλλέκτες σε όλο τον κόσμο.

Ανακαλύφθηκε το 1878 και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά εκτός της Ινδονησίας, το 1889 στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Κιου στο Λονδίνο, όπου άνθισαν μέχρι σήμερα  στους  κήπους του περισσότερα από 100 άνθη.

Τα πρώτα λουλούδια στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στο Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης το 1937 και το 1939.

Ο αριθμός των καλλιεργούμενων φυτών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν πέντε ή περισσότερα άνθη σε κήπους σε όλο τον κόσμο σε ένα μόνο έτος.

Το Γυμνάσιο Roseville στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ το 2011 έγινε το πρώτο γυμνάσιο στον κόσμο που κατάφερε να καλλιεργήσει και να ανθίσει ένα Amorphophallus titanum.

Όταν ανθοφορήσει το άρωμά του μοιάζει με σάπιο κρέας προσελκύοντας σκαθάρια που το επικονιάζουν. Το βαθύ κόκκινο χρώμα και η υφή της ταξιανθίας συμβάλλουν στην ψευδαίσθηση ότι είναι ένα κομμάτι κρέατος προσελκύοντας τους επικονιαστές.

Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, ο ανθός έχει περίπου την ανθρώπινη θερμοκρασία, η οποία απελευθερώνει την δυσοσμία του αρώματος.

Ο βλαστός και το φύλλωμα ενός ενήλικου φυτού μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα ύψος και τα 4,5 μέτρα διάμετρο, ενώ απαιτούνται περίπου 7 με 10 χρόνια για να ανθίσει, ξεκινώντας από τον μίσχο που αρχίζει να ανοίγει μετά το μεσημέρι έως αργά το βράδυ, ο δε ανθός παραμένει ανοικτός όλη τη νύχτα. Συνήθως μαραίνεται μετά από 12 ώρες.

Σχετικά: Τιτάνας

1 σχόλιο:

  1. Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

    Άρα έχει μια "σχέση" με το άνθος του Σικάγου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ