Συμπολίτες συμπολίτισσες απευθύνομαι αυτή τη φορά σε εσάς γιατί με την προηγούμενη παρέμβασή μου προκλήθηκε μεν συζήτηση αλλά δεν φάνηκε αποτέλεσμα. Θέλω να επισημάνω ότι εκτός από κάποια τοπικά μέσα που μου ζήτησαν να παρέμβω και να τοποθετηθώ ενδιαφέρθηκαν και επικοινώνησαν μαζί μου από τους φορείς στους οποίους και απευθυνόμουν, η κ. υπουργός, μια υποψήφια δήμαρχος και ένας νυν περιφερειακός σύμβουλος.
Επανέρχομαι τώρα, μετά από τις διαρροές στα ΜΜΕ για το κυοφορούμενο σχέδιο συνένωσης Πανεπιστημίου-ΤΕΙ, τις δημόσιες τοποθετήσεις των πρυτάνεων καθώς και τη σημερινή δημοσιοποίηση του σχεδίου για τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας με την επωνυμία Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.).
Πρώτα-πρώτα θα χρειασθεί να σχολιάσω την τακτική που ακολουθείται και στη συνέχεια να προχωρήσω σε ενημέρωσή σας για τον τρόπο που λειτουργούν τα ιδρύματα προκειμένου να αξιολογήσετε τα επιχειρήματά μου.
Για το πρώτο έχω να παρατηρήσω ότι μετά τη συνάντηση του υπουργού στις 31/1/2019, με την αντιπροσωπεία των δύο ιδρυμάτων μας, αφέθηκε να εννοηθεί ότι συμφωνήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου και απομένουν ορισμένες μικρολεπτομέρειες για την οριστικοποίησή του. Μάλιστα ξεκίνησαν στα τοπικά μέσα εμφανίσεις των διοικήσεων προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για την πορεία του εγχειρήματος.
Έκτοτε επιδόθηκαν διάφοροι, τοπικοί, περιφερειακοί φορείς, υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες σε διεκδικήσεις για τις περιοχές τους. Όλοι τους ζητούν μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων. Για να μη διαδοθεί η κατάσταση αυτή και στους βουλευτές ο υπουργός κάλεσε τους τοπικούς βουλευτές του ΣυΡιζΑ οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από την πορεία και την εξέλιξη του εγχειρήματος. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και τόσο οι βουλευτές όσο και οι άρχοντες των Ιδρυμάτων επιδόθηκαν σε παραγκωνισμούς και αντιπαραθέσεις στο μοίρασμα «λαφύρων που προέκυψαν από τη μάχη».
Πώς έχουν λοιπόν τα πράγματα:
Τα ιδρύματα διοικούνται από τους πρυτάνεις-αντιπρυτάνεις και οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη σύγκλητο. Στη σύγκλητο μετέχουν οπωσδήποτε οι πρυτάνεις-αντιπρυτάνεις και οι κοσμήτορες των σχολών με ορισμένους προέδρους τμημάτων και εκπροσώπους φοιτητών και άλλων. Κάθε σχολή έχει τον κοσμήτορά της και ως συλλογικό όργανο αποφάσεων την κοσμητεία, στην οποία συμμετέχουν ο κοσμήτορας και οι πρόεδροι των τμημάτων που ανήκουν στη συγκεκριμένη σχολή με κάποιους αντιπροσώπους επίσης.
Στο ίδρυμά μας, δικαίωμα ψήφου στα όργανα αυτά έχουν μόνο οι πρόεδροι των αυτοδύναμων τμημάτων. Τα τμήματα τώρα διοικούνται από τον πρόεδρο-αντιπρόεδρο και οι αποφάσεις λαμβάνονται μόνο αν το τμήμα είναι αυτοδύναμο από τη συνέλευση του τμήματος. Αλλιώς λαμβάνονται από την κοσμητεία μετά από πρόταση του προέδρου του τμήματος.
Πότε ένα τμήμα αποκτά την αυτοδυναμία του; Το τμήμα αποκτά αυτοδυναμία όταν έχει τουλάχιστον 8 μέλη ΔΕΠ. Ποιο είναι το μοναδικό τμήμα στην Καστοριά που ικανοποιεί την προϋπόθεση αυτή; Μόνο το τμήμα μηχανικών πληροφορικής ΤΕ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στα προαναφερθέντα όργανα διοίκησης το μόνο τμήμα της Καστοριάς που έχει λόγο και ψήφο είναι το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.
Τι ακόμα είναι σημαντικό; Ανέκαθεν τα ΤΕΙ ζητούσαν τη δυνατότητα χορήγησης διδακτορικών τίτλων. Τώρα που θα γίνουν πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα αυτή. Ωστόσο απαιτείται κάποιος ικανός αριθμός μελών που το τμήμα μας τον προσεγγίζει. Τι σημαίνει αυτό; Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ήδη λειτουργεί στο τμήμα θα μπορεί να οδηγήσει κάποιους φοιτητές του στη συνέχιση των σπουδών τους σε διδακτορικό επίπεδο. Αυτό αναβαθμίζει το τμήμα, δίνει ώθηση στην έρευνα που με τη σειρά της σημαίνει διεκδίκηση και απόκτηση χρηματοδότησης από ερευνητικά προγράμματα.
Για αυτό λοιπόν το τμήμα θα πρέπει να προστατευτεί, να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Να μην υπάρξει τρόπος-μηχανισμός που θα χάσει την αυτοδυναμία του.
Μα πώς θα τη χάσει; Προβλέπεται η ίδρυση τμήματος Πληροφορικής. Ναι αλλά τι τμήμα Πληροφορικής; Ενταγμένο σε σχολή Οικονομίας Διοίκησης που θα εδρεύει στην Κοζάνη. Γεγονός που χάνει μέρος του σημερινού αντικειμένου σπουδών του και στρέφεται σε αντικείμενο συναφές με εφαρμογές της Πληροφορικής στον τομέα Οικονομίας Διοίκησης. Αυτό δεν συνάδει με το γνωστικό αντικείμενο ορισμένων συναδέλφων που με το δίκιο τους θα ζητήσουν να μετακινηθούν σε τμήμα που θεραπεύει σχετικά με την ειδικότητά τους αντικείμενα.
Τι μπορεί να γίνει; Να διατηρηθεί το τμήμα ως Μηχανικών Πληροφορικής. Μα πώς; Θα υπάρχουν στο ίδιο ίδρυμα δύο τμήματα Πληροφορικής; Αυτό δεν είναι καινούργιο. Πιο κάτω σας παραθέτω από το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα για το ΔΙ.ΠΑ.Ε.
Στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. ιδρύονται οι εξής σχολές και τμήματα ως εξής: […] δ) Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες, η οποία συγκροτείται από τα τμήματα: δδ) Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες, ζζ) Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Στο πιο πάνω απόσπασμα μπορείτε να διαπιστώσετε ότι στην ίδια σχολή, Μηχανικών, ιδρύονται δύο τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής. Ένα στις Σέρρες και το άλλο στην Θεσσαλονίκη. Αν ψάξετε καλά το σχέδιο θα διαπιστώσετε ότι και το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. της Καβάλας, μετατρέπεται σε Πληροφορικής, στη σχολή όμως Θετικών Επιστημών που έχει έδρα την Καβάλα.
Παρόμοια, όπως είχα γράψει στο προηγούμενο, φρόντισαν και για την Άρτα αλλά και για το ΠΑΔΑ. Γιατί είναι σημαντικό να δημιουργηθεί Σχολή στην Καστοριά; Όπως εξήγησα προηγουμένως η Σχολή είναι ένα μέρος του Ιδρύματος με αυτοδύναμη λειτουργία μέσω των οργάνων της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φροντίζει για όλα τα θέματα που απασχολούν τα Τμήματά της αλλά και γενικότερα για την υποδομή κτηριακή-εξοπλισμό υπηρεσίες λειτουργικά έξοδα και άλλα.
Μετά το σχέδιο Αθηνά, το οποίο κατήργησε την έννοια του παραρτήματος, που μέχρι τότε ήταν η Καστοριά, δεν υπάρχει τρόπος διοικητικό όργανο να επιλαμβάνεται για τα θέματα αυτά. Ακόμα και για φθορές στις κτηριακές εγκαταστάσεις δεν υπάρχει όργανο που μπορεί να επιληφθεί για την αποκατάστασή τους. Το ίδιο για τη θέρμανση και όλες τις λειτουργίες που απαιτούνται.
Δεν έχει λοιπόν σημασία μόνο ο αριθμός των τμημάτων. Σημασία έχει και το είδος τους. Για παράδειγμα η μετατροπή των τμημάτων του ΤΕΙ στην Φλώρινα σε Γεωπονική σχολή, σημαίνει αυτόματα και την χρονική αύξηση παραμονής των φοιτητών από 3,5 σε 5 χρόνια. Σημαίνει επίσης ότι οι πτυχιούχοι θα λαμβάνουν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (integrated master), επιπέδου 7 του εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. Πολύ περισσότερο δε τα τμήματα του Πολυτεχνείου.
Επαναλαμβάνω λοιπόν, για άλλη μια φορά, ότι όλοι μας πρέπει να συντονιστούμε και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο της περιοχής μας. Δεν είναι φρόνιμο, δεν είναι έξυπνο να επιχειρεί κάθε φορέας να πλειοδοτεί σε δηλώσεις προτάσεις αιτιάσεις όταν δεν φροντίζει πρώτα να ενημερωθεί τι σημαίνει οποιαδήποτε εξέλιξη.
Κλείνω λοιπόν επιμένοντας πως η Καστοριά πρέπει να ζητά την αποκατάσταση της αδικίας. Την προηγούμενη φορά αναφέρθηκα στην αναγνώρισή της από τον υπουργό. Σήμερα θα υπενθυμίσω ότι και ο νυν πρύτανης του πανεπιστημίου, Αντώνης Τουρλιδάκης υποστήριζε το αίτημά μας και στις 7/3/2017 σε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας αντιγράφω «..έχει ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο που τεκμηριώνει το αίτημα δημιουργίας τμήματος Αρχιτεκτονικής και διασφαλίζει την βιωσιμότητά του...».
Ιωάννης Σινάτκας
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Φεβρουαρίου 2018, αρ. φύλλου 974
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.