9.3.19

Πρόσωπα 2018: Η ομάδα των υποψηφίων δημάρχων [9]


ODOS newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 3.1.2019 | 967

Η ομάδα των υποψηφίων δημάρχων

Το μέλι του δήμου Καστοριάς 



[+-] Το έπαθλο αυτό δεν είναι ειρωνικό. Ούτε υπάρχει κάποιο στοιχείο προσωπικής υποστήριξης ή αμφισβήτησης συγκεκριμένου υποψηφίου της υποψηφιότητας δημάρχου Καστοριάς. Όχι τουλάχιστον από την ΟΔΟ, στο σημερινό επετειακό της φύλλο. Ωστόσο, η περίοδος που η εφημερίδα δέχθηκε (επώνυμα και ανώνυμα) τις προτάσεις-επιλογές των αναγνωστών της για πρόσωπα της Καστοριάς έτους 2018, συνέπεσε χρονικά με την έναρξη και αναθέρμανση των συζητήσεων για το ποιος και ποιοι και πόσοι είναι –τέλος πάντων– αυτοί, που είτε απλά ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι της υποψηφιότητας, είτε την ανακοίνωσαν κιόλας.

Ώστε όπως ήταν φυσικό, δεν ήταν λίγοι οι αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ που επέλεγαν-πρότειναν έναν ή δύο ή και τρεις ακόμη συμπολίτες, αποκλειστικά για τον λόγο ότι ακούγονται να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Καστοριάς στις εκλογές του Μαΐου 2019. Έτσι όμως προκλήθηκε εύλογα ένας κατακερματισμός ψήφων και μια διασπορά προτάσεων, που όμως είχε κοινή βάση: την υποψηφιότητα του δημάρχου Καστοριάς, που αποτελεί και τον ενωτικό δεσμό των συγκεκριμένων προσώπων.

Γι’ αυτό η ΟΔΟΣ, και με δεδομένο ότι οι προσωπικές επιλογές δεν σχημάτισαν εντυπωσιακά πλειοψηφικά σύνολα, έκρινε ότι είναι δικαιότερο και πιο αντιπροσωπευτικό στην διάθεση και τα κίνητρα των αναγνωστών και φίλων που έκαναν τις σχετικές υποδείξεις, να αφιερωθεί η διάκριση αυτή στην ομάδα των υποψηφίων δημάρχων Καστοριάς ως ενότητα, υποσύνολο, σύνολο αξιών και αισθητικής, αλλά και μεταχείρισης – σεβασμού του κόσμου και των δημοτών.

Μόνοι τους μπορούν ήδη να συγκροτήσουν αστική εταιρία, μη κερδοσκοπική που είναι και της μόδας, σχολή, ακαδημία τέλος πάντων, ενώ αν προστεθούν ακόμη λίγοι, σίγουρα ιδρύουν σύλλογο.



ODOS newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 3.1.2019 | 967


Ας μη βιαστούν να εξάγουν μερικοί συμπεράσματα, ότι το σχόλιο μηδενίζει, ειρωνεύεται, αντιπολιτεύεται, εξισώνει κ.λ.π. Καμιά τέτοια διάθεση. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καστοριάς, –εξαιρουμένου του ex officio πιθανού να είναι και πάλι κ. Ανέστη Αγγελή, είναι όπως ακούγονται ή δήλωσαν, σύμφωνα με τους αναγνώστες της ΟΔΟΥ, οι κύριοι (κατά αλφαβητική σειρά) Σωτήριος Αδαμόπουλος, Αχιλλέας Ευαγγέλου, Παύλος Κενανίδης, Ιωάννης Κορεντσίδης, Σωκράτης Λιάνος, Κωνσταντίνος Λιάντσης, Σταύρος Μαγαλιός, Ζαχαρίας Παύλου, Γεώργιος Πετκανάς, Δημήτριος Σαββόπουλος, … ένδεκα τουλάχιστον μέχρις στιγμής.

Η ΟΔΟΣ ζητεί προκαταβολικά συγγνώμη αν εντάσσει στον κατάλογο πρόσωπο που δεν έχει δείξει ενδιαφέρον. Ζητεί και την κατανόηση αν παραλείπονται άλλοι, καθώς αναφέρονται τα πρόσωπα που υποδείχθηκαν στην διαδικασία του φύλλου αυτού. Η ΟΔΟΣ δεν εξισώνει και δεν αμφισβητεί κανένα από τους υποψήφιους της υποψηφιότητας. Προφανώς μεταξύ τους υπάρχουν ικανότεροι από άλλους. Δεν μπορεί να είναι όλοι ίδιοι.

Ωστόσο, έστω και με διαβαθμίσεις, έστω και σε διαφορετικούς τομείς, όλοι έχουν ένα μετρήσιμο παρελθόν, μια παρουσία στα κοινά. Άλλους όχι μόνο το παρελθόν τους δεν τους αποθαρρύνει (και δεν προτρέπει το περιβάλλον τους να το κάνει γι’ αυτούς) αλλά αντίθετα τους παροτρύνει κιόλας. Με γεια μας και χαρά μας. Και με φώτιση μέρες που είναι.

Όμως ο λόγος για τον οποίο εκδηλώνονται τόσοι μνηστήρες της Καστοριάς Πηνελόπης, είναι το ζητούμενο. Την ίδια στιγμή που σε άλλους Δήμους του Νομού, αν υπερβαίνουν τον ένα οι υποψήφιοι, δεν υπερβαίνουν πάντως τους δύο. Το ίδιο και στην Κοζάνη, την Φλώρινα, τα Γρεβενά.

Έχει μέλι ο Δήμος της Καστοριάς; Εμπνέει την δημιουργικότητα, εργατικότητα και αλληλεγγύη; Έχει κάτι το διαδραστικό η υπόθεση του Δήμου, επενεργεί ως συλλογικό αφροδισιακό; Είναι τόσο λίγα τα προβλήματα της πόλης και του Δήμου, ενώ τόσο ατρόμητοι και ικανοί οι υποψήφιοι; Κανείς δεν θα μάθει έγκαιρα. Μακάρι μόνο, όταν το μάθει, να μην είναι για μια ακόμη φορά αργά.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 967

Σχετικά:

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/3/19

    Άλλος με τη βάρκα μαααας!!!!!!!
    Άλλος με τη βάρκα μααας!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασίλειος Κωνσταντίνου [fb]9/3/19

    Από τότε που κατέβηκε ο πήχυς όλοι νομίζουν ότι κάνουν και ότι μπορούν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασίλισσες9/3/19

    Κατάντια της Καστοριάς, οι τόσοι πολλοί αιθεροβάμονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/3/19

    Είναι και μία κυρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/3/19

    ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ.Πέραν πάσης φαντασίας. Οι πολιτευτές εμφανίζονται περισσότεροι από τους πολίτες!
    Και όμως! Οι πολίτες είμαστε που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στην καθημερινότητα μας. Τουλάχιστον ας μη παρασύρονται από τις ψευδαισθήσεις και κάνουν τους σωτήρες.

    ΕΝΑ ερώτημα χρειάζεται να απαντήσουν όλοι οι υποψήφιοι.
    Τον καιρό που υποφέραμε (από την ανεργία, την έλλειψη υποδομών, τη μόλυνση του νερού...) ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ;;;

    Αύριο μπορούν να πετάν χαρταητό...
    Μόνο αύριο όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/3/19

    Παγκόσμια πρώτη η Καστοριά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/3/19

    "Το έπαθλο αυτό δεν είναι ειρωνικό." γράφεις ΑΓΑΠΗΤΗ ΟΔΟΣ.
    Να προσθέσω: Ούτε και τα σχόλια μας είναι ειρωνικά. Ούτε κακόβουλα.
    Τι να κάνουμε όμως; Να σταθούμε αδρανείς και αμίλητοι μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση;
    Γιατί, προκαλείται το δημόσιο αίσθημα, διεγείρεται η συλλογική συνείδηση, όταν όπου και να γυρίσουμε τα μάτια μας (πραγματικά όμως!) βλέπουμε είτε σε φωτογραφία είτε σε φυσική παρουσία υποψήφιο!
    Ασφαλώς δεν είναι κακό η υποψηφιότητα, αλλά οι τρόποι άγρας ψήφων, φανεροί και κρυφοί δεν είναι πάντοτε θεμιτοί.
    Ας το συλλογιστούν λίγο και ας έχουν αυτοσυγκράτηση. Γιατί τα δύσκολα είναι ΜΕΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ