8.4.19

Διεθνές συνέδριο στην Κοζάνη

Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ: 
Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου διεθνούς συνεδρίου ενέργειας με τίτλο: «Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ: Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων» στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Το συνέδριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του Ελληνο-Ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Κοζάνης και το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης επεσήμανε πως «για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι ευκαιρίες που προσφέρουν πηγές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο ή οι ανανεώσιμες πηγές προς στις τοπικές κοινωνίες, είναι πεδίο σχετικά ανεξερεύνητο για τη Δυτική Μακεδονία. Το Επιμελητήριο και οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να έχουν σημαίνοντα ρόλο στη χάραξη της αναπτυξιακής στρατηγικής της περιφέρειας. Αυτό σημαίνει πρωτίστως ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των τοπικών φορέων. Τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς έρευνας και τεχνολογίας, τοπικές κοινότητες και φυσικά επιμελητήρια και τοπικές επιχειρήσεις. Ως Επιμελητήριο έχουμε ήδη κάνει το πρώτο βήμα με την εκπόνηση μελετών στρατηγικού χαρακτήρα και την υποστήριξη εκδηλώσεων διάδοσης ερευνητικών αποτελεσμάτων, όπως η σημερινή. Το συνέδριο είναι μια άριστη ευκαιρία διαλόγου σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και τις κατευθύνσεις τις οποίες πρέπει να έχει υπόψη της η τοπική οικονομία».

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αφού παρουσίασε το θεσμοθετημένο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας και τους επιστημονικούς τομείς του, επεσήμανε πως «στόχος του συνεδρίου αποτελεί η προβολή και ανάδειξη επιστημονικών εργασιών στην τεχνολογία των υδρογονανθράκων, η παρουσίαση εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς και η οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με αντικείμενο την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ώστε η όσμωση αυτή, μεταξύ ακαδημαϊκής και εμποροβιομηχανικής κοινότητας, να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια».

Στο γραπτό του μήνυμα ο πρέσβης Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt εκτός των συγχαρητηρίων του και τις ευχές του για την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου, τόνισε τη χωροχρονική συγκυρία της διοργάνωσης αυτής με την τριμερή συνάντηση των ηγετών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στις 20 Μαρτίου 2019 στην Ιερουσαλήμ και την υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου υπογράφηκε η ίδρυση του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, από το Εργαστήριο Διαχείρισης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Κέντρο Αριστείας Cerides στις Επιστήμες Κρίσεων και Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ανακοινώθηκε επίσης και η ίδρυση του νέου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. με τίτλο «Ενεργειακές επενδύσεις και περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ