12.4.19

Λόγος & Αντίλογος
Μερικά από τα λεχθέντα από τον πρωθυπουργό στη Βουλή στις 25/1/2019 δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι τιμά τους Σλαβόφρονες αντάρτες του "ΔΣΕ" και του ΝΟΦ (Naroden Osloboditelen Front – Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) που αιματοκύλισαν την Ελλάδα το 1946-49 στην προσπάθειά τους να αποσχίσουν τη Μακεδονία από την Ελλάδα για να γίνει μέλος της Σλαβικής "Ομόσπονδης Λαϊκής Δημοκρατίας της Δημοκρατία".

Οι ΝΟΦίτες ήταν πάντα ένα σημαντικό τμήμα, 25-30%, των κομμουνιστών ανταρτών, αλλά το 1949 στις μάχες Βίτσι – Γράμμου αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία, 12-14.000 από τους 18-20.000 σύνολο ανταρτών.

- Είπε ο κ. Τσίπρας: «Δεν θέλω να αναφερθώ ούτε στο Σλαβομακεδονικό αλφαβητάρι που μοίραζαν οι Κομμουνιστές της Τασκένδης στα παιδιά των Σλαβομακεδόνων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας».

Απάντηση: Έπρεπε ο κ. Τσίπρας να προσθέσει ότι δεν το έδιναν μόνο στους πράγματι δίγλωσσους Σλαβόφρονες αλλά και σε Ελληνόπουλα από τη Μακεδονία που είχαν καταλήξει σε όλες τις χώρες του Παραπετάσματος και τα οποία εκείνοι -το ΚΚΕ- τα "βάπτιζαν" Σλαβομακεδόνες! (ίδε Ιωάννη Κ. Μπουγά, "Η Φωνή της Ειρήνης", σελ. 124)

-Είπε ο κ. Τσίπρας: «Δεν θέλω να αναφερθώ ούτε στις 70.000 πρόσφυγες του Εμφυλίου, που το ελληνικό κράτος τούς στέρησε το δικαίωμα το 1983 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Απάντηση:  Πράγματι ο νόμος του 1982 για την επιστροφή των ανταρτών του "ΔΣΕ", του ΝΟΦ και των πολιτικών προσφύγων, αφορούσε τους "Έλληνες το γένος". Απέκλεισε αυτούς που δεν δέχονταν ότι είναι Έλληνες και είχαν πρόθεση, αν εισέρχονταν στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να εργάζονται για την απόσχιση της Μακεδονίας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη "πέμπτη φάλαγγα" στο εσωτερικό της.

Γεγονός όμως είναι ότι παρά την απαγόρευση του νόμου πολλές χιλιάδες έχουν επιστρέψει μετά το 1982 με ατομικές αιτήσεις επανάκτισης της Ελληνικής ιθαγένειας, όταν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο αντεθνικής δράσης εκ μέρους τους.

Ακόμη και ο συγγραφέας Σλαβομακεδονικών βιβλίων για τα παιδιά του Παιδομαζώματος Παύλος Κούφης επέστρεψε! Μόνο οι φανατικοί Σλαβόφρονες των Σκοπίων, που διακηρρύτουν ότι είναι απόγονοι των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου σαφώς αποικλείονται μέχρι στιγμής.

-Είπε ο κ. Τσίπρας: «Ούτε θα αναφερθώ τόσο στη Σλαβομακεδόνισσα Ειρήνη Γκίνη, Μίρκα Γκίνοβα, την πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στον Εμφύλιο, κομμουνίστρια. Αυτές τις ερινύες σας να τις αντιμετωπίσετε μόνοι σας».

Απάντηση: Η Μίρκα Γκίνοβα, νηπιαγωγός από τον νομό Πέλλας, στην Κατοχή ήταν μέλος της ΕΠΟΝ και αντάρτισσα του ΕΛΑΣ στο βουνό. Μετά την Κατοχή έγινε υπεύθυνη γυναικών της Σλαβομακεδονικής οργάνωσης Ν.Ο.Φ., που ήταν η Σλαβομακεδονική πτέρυγα του "ΔΣΕ".

Οι Σλαβομακεδόνες της ΝΟΦ βγήκαν πρώτοι στο βουνό το 1946, ουσιαστικά ξεκίνησαν την ένοπλη Ανταρσία του 1946-49 στη Μακεδονία μαζί με λίγους Έλληνες πρώην αντάρτες του ΕΛΑΣ που διώκονταν για εγκλήματα από το 1943-44, αλλά τους οποίους το ΚΚΕ δεν είχε θεωρήσει σημαντικούς ώστε να τους αποστείλει στο στρατόπεδο μετεκπαίδευσης του Μπούλκες στη Γιουγκοσλαβία.

Η Γκίνοβα συνελήφθη ένοπλη στο όρος Καϊμάκτσαλάν το καλοκαίρι του 1946 μαζί με άλλους 9 αντάρτες του ΝΟΦ. Επειδή ήταν η μόνη η οποία συνελήφθη ένοπλη και 2 χωροφύλακες έχασαν τη ζωή τους, η υπόθεση που έγινε ήταν ότι τους σκότωσε αυτή. Δικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο,καταδικάστηκε και εκτελέστηκε . Μία από τις κατηγορίες που της αποδόθηκαν ήταν: "Συμμετοχή εις αυτονομιστικήν προδοτικήν ένοπλον ομάδα σκοπούσαν απόσπασιν μέρους της Ελληνικής Επικρατείας".

Στην απολογία της, μεταξύ άλλων είπε: «Είμαι [Σλαβο]μακεδόνισσα και πιστεύω στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, επειδή μόνο αυτό το κόμμα εκπροσωπεί όλους τους λαούς της Ελλάδας και εγγυάται στους Μακεδόνες ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους».

Δεν είναι αλήθεια ότι στο ΚΚΕ έχουν ξεχάσει την Γκίνοβα, όπως τους κατηγόρησε ο Τσίπρας. Όμως, τώρα λένε ότι έκανε ταξική πάλη, όχι ένοπλο αυτονομιστικό αγώνα εναντίον της Μακεδονίας.

Αυτό έλεγε το ΚΚΕ το 2016, που την τιμούσε στην Έδεσσα: «Με μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Έδεσσα η εκδήλωση που οργάνωσε η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ για την κομμουνίστρια Ειρήνη Γκίνη [Μίρκα Γκίνοβα], με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεσή της στα Γιαννιτσά, τα χαράματα της 26ης Ιούλη το 1946. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της πρώην Νομαρχίας και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων απόδοσης τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης και των εορτασμών για τα 100χρονα του ΚΚΕ.»

Η Γκίνοβα τιμάται στα Σκόπια ως ηρωίδα τους, και καθώς φαίνεται τιμάται και από τον πρωθυπουργό της Ελλάδος!

Ιωάννης Κ. Μπουγάς


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Φεβρουαρίου 2019, αρ. φύλλου 973


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ