15.4.19

ΟΔΟΣ: Ανταλλαγή [δυτικών] εμπειριών


Αγγελής Βασιλειάδης Δήμος Καστοριάς

Σε εύγλωττο φωτογραφικό στιγμιότυπο, από την Πορτογαλία και συγκεκριμένα από την πρωτεύουσά της Λισαβόνα, όπου βρέθηκαν ο κ. Ανέστης Αγγελής, δήμαρχος Καστοριάς και ο κ. Νίκος Βασιλειάδης, δημοτικός σύμβουλος ως μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας. Επισκέπτονται δήμους της χώρας στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής εμπειριών με ευρωπαϊκούς δήμους.

Ύστερα από την επίσκεψη αυτή στις ακτές του Ατλαντικού, έξω από τις Ηράκλειες Στήλες, αναμένεται κοσμογονία έργων στην Καστοριά, που έως τις εκλογές του Μαΐου θα μεταμορφωθεί.

Επισημαίνεται πάντως ότι, ακριβώς αντίθετα από τους εργασιομανείς εκλεγμένους της Καστοριάς, ο Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας που δυτικοποίησε την χώρα του και την κατέστησε ηγέτιδα δύναμη, την περίοδο 1697-98, ταξίδεψε στην Ευρώπη με ψευδώνυμο, ως απλός πολίτης δηλαδή, και χωρίς τους αυλικούς του.

Εκπαιδεύτηκε στη ναυπηγική στην Ολλανδία και στην Αγγλία και παρακολούθησε ασκήσεις πυροβολικού στην Πρωσία. Στη διαδρομή, επισκέφθηκε στρατιωτικές και πολιτικές σχολές, εργοστάσια και μουσεία καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Με την επιστροφή του στην Ρωσία, έφερε μαζί του δυτικούς εκπαιδευτές, επιχειρηματίες και στρατιωτικούς ως συμβούλους…

Στην περίπτωση της φωτογραφίας, η ιστορία μοιάζει να αρχίζει από το τέλος της.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Δεκεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 964.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ