15.4.19

Ζωντανά από το Παρίσι




LIVE

Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η τεράστια πυρκαγιά ίσως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτήριο ενώ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι France 2, η αστυνομία την θεωρεί «ατύχημα».

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα.


LIVE

Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στον ναό αυτό στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης ενώ, με κέντρο δράσης την εκκλησία, ο Βικτόρ Ουγκώ έγραψε το κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο "Η Παναγία των Παρισίων".





Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ