10.4.19

Το Σκάκι




7. O-O cxb5

Χειμών δριμύς επέρχεται μικρό μου

■ Φοβήθηκαν τη νεολαία. Τα παιδιά που βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, τους μαθητές. Αμέσως τους χαρακτήρισαν «φασιστάκια» που υποκινούνται από ακροδεξιό κόμμα της ελληνικής βουλής (δεν ήταν οι μαθητές που τους ψήφισαν). Ποιοι τα γράφουν και τα λένε αυτά; Οι χρυσοπληρωμένοι κονδυλοφόροι των μουμουέ και οι βολεμένοι στον καναπέ τους, που ανάλογα την περίσταση τους έχουν πει και «αναρχοκομμούνια».
Έτσι στην Καστοριά, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδας διαδήλωναν για τη Μακεδονία και στην Αθήνα εναντίων των Μακεδόνων. Ημών. Ο διχασμός, εθνική ταυτότητα. Φοβήθηκαν οι πολιτικάντηδες τη μαθητιώσα νεολαία που σκέφτεται και λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις σε ένα θέμα εθνικό και κρίσιμο.
Κατά καιρούς κατηγορούν τη νεολαία ότι αδιαφορεί, και είναι συνεχώς με το κινητό στο χέρι. Μόλις όμως μπαίνουν μπροστά τους «πυροβολούν». Αν δεν θέλετε να τα «αγκαλιάσει» η Χρυσή Αυγή, εσείς πολιτικά μεγάλα όντα που θα φέρετε και τη διδασκαλία της “μακεδονικής γλώσας” στα σχολεία, όπως θέλουν οι βόρειοι φίλοι σας, κατανοήστε τις ανησυχίες τους, τις αδυναμίες τους και βοηθήστε τους να χτίσουν το μέλλον τους. Το μέλλον τους στην Ελλάδα. Στη Μακεδονία.

■ Ο δήμαρχος της Καστοριάς ξαφνικά μετά τέσσερα χρόνια, και πέντε μήνες πριν τη λήξη της θητείας του και πριν τις εκλογές, ανακοίνωσε την ανέγερση ενός budget (sic) πολιτιστικού κέντρου. Τόσα χρόνια, δεν έκανε απολύτως τίποτα (όπως βεβαίως και οι προηγούμενοι δήμαρχοι) για να έχει η πόλη πολιτιστικό κέντρο. Κανένα αίτημα προς τις κυβερνήσεις, καμία πίεση προς τους υπουργούς, τις βουλευτίνες μας, τα κόμματα. Γι’ αυτό οι πολίτες είναι καχύποπτοι και αιτιολογούν την εξαγγελία του λόγω προεκλογικής περιόδου. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί.

■ Πάντως υπάρχει μία «εμμονή» με το δημοτικό οικόπεδο στη λεωφόρο των Κύκνων στην είσοδο της πόλης. Μετά το σκανδαλώδες θέμα της ανέγερσης μεγαλεπήβολου ναού του Αγίου Μηνά (που το επανέφερε πολλές φορές ο κ. Αγγελής κατά την διάρκεια της θητείας του, παρά τις αντιδράσεις των πολιτών), επαναφέρει πάλι το ίδιο οικόπεδο στο προσκήνιο για πολιτιστικό κέντρο. Ό,τι επιθυμεί και οραματίζεται για την πόλη, δυστυχώς δεν έχει χρόνο για να τα υλοποιήσει. Όμως παρ’ όλα αυτά, αν γίνει ένα θαύμα και υλοποιηθούν, θέλει να γίνουν εκτός κέντρου. Να ερημώσει τελείως η έρημη πόλη.

■  «Υπερτοπικό» πολιτιστικό κέντρο; Γιατί; Οι περισσότερες κοινότητες του δήμου έχουν τα δικά τους πολιτιστικά κέντρα και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Γι’ αυτά μερίμνησαν. Η πόλη δεν έχει. Γι’ αυτή δεν μερίμνησαν.

■ Θεωρείται πολιτικά ηθικό, λίγο πριν τις εκλογές, να υπογράψει ένας δήμαρχος μία σύμβαση με μία ιδιωτική εταιρεία -που ειδικεύεται στην οδοποιία- ενός τέτοιου έργου, και να δεσμεύσει με την υπογραφή του, όχι μόνο (ό,τι απέμεινε από) το κληροδότημα Παπαλαζάρου, αλλά να δεσμεύσει και τον επόμενο δήμαρχο;
Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται και θυμίζει έντονα την υπόθεση της παραχώρησης δημοτικού οικοπέδου-φιλέτου στην περιοχή της Πέτρας, από άλλον δήμαρχο πριν λίγα χρόνια, που δόθηκε δωρεά στην (πού αλλού;) Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, για ανέγερση με άγνωστη πηγή χρηματοδότησης, δεύτερου Γηροκομείου! Το Γηροκομείο (φυσικά) δεν ανεγέρθηκε. Το δημοτικό οικόπεδο όμως;

■ Με όλη την συμπάθεια: Ο δήμαρχος σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στην κρατική ΕΡΤ3, έδειχνε κουρασμένος και με δυσκολία μιλούσε για το πολιτιστικό κέντρο και την Καστοριά. Η εικόνα ήταν ειλικρινής. Μία πόλη στις παρυφές της χώρας, κουρασμένη και μοναχική. Αγγελίες και εξαγγελίες, πάλι και πάλι. Όλοι κουραστήκαμε.

■ Πριν τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των αντιδημάρχων Καστοριάς αλλά και του ίδιου του δημάρχου, θα λειτουργούσε το νέο Κοιμητήριο στον Άγιο Χαράλαμπο. Όλα ήταν σχεδόν έτοιμα, το δήλωσαν και το ξαναδήλωσαν. Πόσο χρόνο χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα Κοιμητήριο; Πόσα χρήματα; Όμως το Μέγαρο θα γίνει οσονούπω!

■ Και εκεί που περίμεναν οι δημότες ένα νέο Κοιμητήριο, μετατράπηκε όλη η πόλη σε κοιμητήριο, ειδικά τα βράδια.

■ Ο εορταστικός στολισμός της Καστοριάς της πάει «γάντι». Ταιριάζει απόλυτα στην ερημιά της. Ειδικά τα κόκκινα φιογκάκια που γέρασαν μαζί μας, και γεράσαμε μαζί τους.

■ Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα υπάρξει εισήγηση για αύξηση (πάλι) των δημοτικών τελών και των λογαριασμών της ΔΕ ΥΑΚ. Τουλάχιστον θα μπορούμε να πούμε ότι αυτή η δημοτική αρχή θα αφήσει ένα κάποιο έργο στην πόλη: την αύξηση τελών!

■ Ο κ. Ι. Κορεντσίδης, που εξέφρασε την επιθυμία να διεκδικήσει τον δήμο στις επόμενες εκλογές, επανέλαβε την ίδια τακτική του. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάρτησε φωτογραφίες από συνάντηση που είχε με συνεργάτες και υποψηφίους του. Μόνο φωτογραφίες! Και μόνο φωτογραφίες! Τίποτε άλλο. Κανένα κείμενο, κανένα δελτίο τύπου, καμία εισήγηση, κανένα σχόλιο.
-Τι ειπώθηκε, ποιοι ήταν, τι εισηγήθηκε, τι του απάντησαν, ποιες οι θέσεις τους και τα σχέδια για τον προεκλογικό τους αγώνα; Τι ακριβώς έκαναν όλοι εκεί; Ποιος ο λόγος που κατεβαίνουν στις εκλογές; Κανείς δεν ξέρει. Μόνο φωτογραφίες. Και likes.
Νέοι άνθρωποι - νέες πολιτικές, αλά Instagram.

Μάζεψε τα ξερόκλαδα / ν’ ανάψεις φωτιά για τους νεκρούς 
Ορέστης Αλεξάκης.

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Δεκεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 963



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/4/19

    Σ' αυτό το προτελευταίο σχόλιο του αρθρογράφου, συμφωνώ και επαυξάνω.
    Παρασύρονται από τη σύγχρονη ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος επηρεάζεται από ό,τι βλέπει μόνο. Στην κοινωνικοπολιτική ζωή όμως οι υγιώς σκεπτόμενοι πολιτικοί δεν απευθύνονται σε άσχετους, αλλά σε πολίτες. Οι υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες δεν ανέχονται να ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα, προσκυνώντας είδωλα.
    Γι' αυτό, κυρίαρχο μέσον επικοινωνίας σε μια κοινωνία που αγωνίζεται πραγματικά για την πρόοδό της είναι ο Λόγος.
    Αυτός όμως λείπει από τις αφίσες και τα φέιγ βολάν.
    Χειραψίες, χτυπηματάκια στην πλάτη, παγωμένα χαμόγελα από τους πολιτευόμενους και ρετουσαρισμένες φωτό! Α ναι, και "βαριά" βιογραφικά.
    Κατά τα άλλα, μέχρι χτες δεν είχε δει κάτι σοβαρό από πολλούς από αυτούς ούτε ο γείτονας τους!
    Αν πάντως έβαζα υποψηφιότητα, το πολύ-πολύ να έβαζα καμιά φωτογραφία του τόπου μου και από κάτω το όνομά μου.
    Κι όποιος αντέξει!
    Κι εγώ, αν δεν έχει να θυμίσει κανένα καλό σε κανέναν, άρα δεν αξίζω την υποστήριξη, και οι άλλοι, αν παρά την εκτίμηση που προφασίζονται, δεν με εμπιστεύονται για κοινωνικοπολιτικό έργο.
    Αν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Σκάκι16/4/19

    18η Απριλίου, Παγκόσμια μέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
    Είθε να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες όπως σήμερα, ένα παγκόσμιο μνημείο στις φλόγες, η Παναγία των Παρισίων.
    Πριν λίγους μήνες ήταν το μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ