3.11.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


«Όταν πριν λίγους μήνες η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα [...] όπου είχα την τιμή να παρίσταμαι, είχε προβλέψει την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη [...]. Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ήδη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ η ίδια εξελέγη εχθές νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μία εξέχουσα πολιτικός, την οποία γνώρισα από κοντά [...]».
Πρόσφατο (17.7.2019) δελτίο τύπου της κ. Μαρίας Αντωνίου -συνοδευόμενο από πολλές φωτογραφίες ως συνήθως. Υπογράφει το δελτίο τύπου, προφανώς ως απλή πολίτης.

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Μία ημέρα πριν τις εθνικές εκλογές, διάβαζα προσεκτικά τις αναρτήσεις σου μέσω του odos-kastoria.gr. Κυρίως εκείνους τα συγκεντρωτικούς πίνακες με αριθμούς και ποσοστά από την συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων στις πέντε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η αλήθεια είναι πως οι αριθμοί —και τις περισσότερες φορές η αναγωγή στην κλίμακα επί τοις εκατό (%)— γοητεύουν πολλούς από τους συμπολίτες μας και σίγουρα αποτυπώνουν την μοναδική αλήθεια, γύρω από οποιοδήποτε μετρήσιμη μεταβλητή.

Βέβαια, τις περισσότερες φορές η αποτύπωση τους σε στήλες, «πίτες» και σχεδιαγράμματα προκαλεί την αντίδραση πολλών εκ των πολιτικών προσώπων αλλά και μη. Είναι εκείνη η κατηγορία ανθρώπων που δεν πιστεύουν στους αριθμούς αλλά να τους αγνοεί επιδεικτικά, θωρακισμένη πίσω από τσιτάτα όπως «ο άνθρωπος πάνω από τους αριθμούς» κι επιπλέον τέτοια φρασεολογία που παραπέμπει περισσότερο σε λαϊκισμό, παρά στην ωμή πραγματικότητα.

Με βάση λοιπόν τους αριθμούς που βρήκα στο site σου θα γίνει μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η πραγματικότητα ανά εκλογική δοκιμασία και παράλληλα η πλέξη μεταξύ τους, για περισσότερα κι ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Έτσι λοιπόν, θα παρατηρούσε κανείς πως ενώ το κόμμα της ΝΔ στις εκλογές του 2009 αλλά και του Σεπτεμβρίου 2015 πήρε κοντά στις 19.500 ψήφους κατά μ.ο. στις φετινές εκλογές που της έδωσαν κι αυτοδυναμία, πήρε κοντά στις 15.500. Δηλαδή, υστερούσε από την κοντινότερη εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015 κατά 4.000 ψηφοδέλτια! Διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός χαμένων κομματικών ψήφων θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος.

Από την άλλη, η φετινή της νομαρχιακή επίδοση ήταν κατά 2.500 μεγαλύτερη από τους 13.000 ψήφους κατά μ.ο. που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και του Ιανουαρίου του 2015. Αν λάβουμε υπ’ όψιν και τον απογοητευτικό αριθμό των 10.000 ψηφοδελτίων του Μαΐου του 2012, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το κόμμα του κ. Μητσοτάκη στον νομό Καστοριάς, πήρε τον μέσο όρο των δύο ακραίων τιμών —του μέγιστου και του ελάχιστου— που καταγράφηκαν στις εκλογικές αναμετρήσεις της δεκαετίας 2009-2019.

Μπορεί αυτό να ερμηνευθεί ως η απαρχή για την επανάκτηση των κατά προσέγγιση 20.000 ψήφων; Θα φανεί στις επόμενες εκλογές. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι πολίτες που ψήφισαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μέσω των υποψηφιοτήτων της, θα είναι ακόμη περισσότερο αυστηροί και κριτικοί με τους ίδιους αλλά και γενικότερα με το νυν κυβερνών κόμμα.

Καλό θα ήταν βέβαια να μην λησμονούμε πως οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα περιμένουν να αξιολογήσουν το κοινοβουλευτικό αλλά και απτό έργο του τοπικού βουλευτή κ. Τζηκαλάγια. Έργο που ενδεχομένως να αποτελέσει το κυριότερο επιχείρημα για την επιλογή ή μη της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στρέφοντας της προσοχή του κανείς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης —μέσα από τους δικούς σου πάντα πίνακες— θα κατέληγε πολύ εύκολα στο συμπέρασμα, πως αυτό εκτινάχθηκε κατά τα πρώτα πέντε χρόνια των μνημονίων αλλά και της επικράτησης του λαϊκισμού, των «αγανακτισμένων», των «δεν πληρώνω» κ.ο.κ.

Έτσι λοιπόν, ο ΣυΡιζΑ έλαβε τον Οκτώβριο του 2009, 1.500 περίπου ψήφους που, τον Μάιο του 2012 εκτοξεύτηκαν στις 3.800, έλαβε 2.000 περισσότερες ψήφους τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς φτάνοντας περίπου στις 5.800 και φαίνεται πως έχει πιάσει ταβάνι κοντά στις 8.500 ψήφους που πήρε φέτος, έχοντας υποστεί μια μόνο μικρή φθορά τετρακοσίων ψήφων σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2015.

Θα φανεί λοιπόν, κατά πόσο θα μπορέσει να διατηρήσει την εκλογική του πελατεία ο ΣυΡιζΑ στον νομό Καστοριάς, όντας ο εκλογικός χαμένος του φετινού Ιουλίου, αλλά διαδραματίζοντας ρόλο αντιπολίτευσης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα ποσοστά του θα εξαρτηθούν από το αντιπολιτευόμενο ύφος και πνεύμα τόσο του κεντρικού ΣυΡιζΑ όσο και της κ. Τελιγιορίδου. Έτσι κι αλλιώς, ο ΣυΡιζΑ παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό ως προς την στάση του έχοντας την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι απ’ αυτήν θα εξαρτηθούν τα ποσοστά του στις επόμενες εκλογές.

Ο μεγαλύτερος χαμένος πάντως για τον νομό Καστοριάς αλλά και στην επικράτεια γενικότερα είναι το ΠαΣοΚ ή ΚινΑλ της κ. Φώφης Γεννηματά. Ενώ στις εκλογές του 2009 έλαβε λίγο επάνω από τις 13.000 ψήφους, κάνοντας «ελεύθερη πτώση» στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, έφτασε στις 4.500 περίπου ψήφους. Και σαν δεν έφτανε αυτή η ψηφοθηρική βουτιά, ήρθε και ο Ιανουάριος του 2015 να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι σιγοψιθύριζαν, την κοινωνική ήττα του ΠαΣοΚ, έχοντας λάβει μόλις 1.500 ψήφους.

Στις φετινές εκλογές, φαίνεται πως «τσίμπησε» 500+ ψήφους σημειώνοντας μια μικρή άνοδο, φτάνοντας έτσι κοντά στις 2.000 ψήφους. Διαπιστώνοντας πως χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά, τόσο στο ίδιο το κόμμα όσο και σε τοπικό επίπεδο, ώστε το Πα ΣοΚ να φτάσει στα εκλογικά επίπεδα του 2009. Αρχή γενομένης με την ίδια την αρχηγία του κόμματος και τον στρατηγικό του σχεδιασμό κατά δεύτερη προτεραιότητα.

Όσο για τα πολιτικά (;) κόμματα που αναρριχήθηκαν στην κοινοβουλευτικά έδρανα κατά την διάρκεια των μνημονίων, απλά επιβεβαίωσαν την άποψη, που υποστήριζε πως θα διαλυθούν μόλις η χώρα βγει απ’ τα μνημόνια. Με καλύτερη διάλυση, αυτή της ΧΑ και την καθαρή ατμόσφαιρα στο κοινοβούλιο που θα επιτύχει η έξοδος της απ’ αυτό.

Όσο, για τα καινούρια «λούμπεν» κόμματα που εισήλθαν στο κοινοβούλιο, ήδη στοιχηματίζουν πολλοί πως θα έχουν την ίδια κατάληξη με τα προηγούμενα, δηλαδή θα διαλυθούν. Αμήν και πότε θα προσέθετα εγώ αγαπητή ΟΔΟΣ.

 Ιωάννης Σκόρδας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Ιουλίου 2019, αρ. φύλλου 996

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ