7.1.19

Η συμφωνία των Πρεσπών



Την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναφέρει η "Καθημερινή", ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα γνωρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που οδηγούν στην εκ των πραγμάτων κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, το VMRO-DPMNE, η ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές των Σκοπίων, μπορεί να γίνει ακόμα και στις 9 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή έναρξης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και, το αργότερο στις 12 Ιανουαρίου, αν εξαντληθούν όλα τα διαδικαστικά όρια.

Εάν συνυπολογισθούν και πιθανές θεσμικές κωλυσιεργίες από πλευράς του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ίσως αυτή η ημερομηνία να μετατεθεί το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου. Με βάση αυτή την ημερομηνία (15/1) έχουν γίνει έως αυτή τη στιγμή και οι περισσότερες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο Δ. Τζανακόπουλος, για αποφάσεις του κ. Τσίπρα μετά τις 18 Ιανουαρίου.

Είναι εμφανές ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχει επιλέξει μια «fast-track» διαδικασία, σε μια προσπάθεια να επιδείξει κατ’ αυτόν τον τρόπο την προσήλωση των Σκοπίων στην ταχεία δρομολόγηση της λύσης. Επ’ αυτού, ο κ. Ζάεφ φέρεται πεπεισμένος ότι σε αυτή, την τρίτη και τελική ψηφοφορία για την έγκριση των αλλαγών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, μπορεί να επιτύχει πλειοψηφία ακόμα και μεγαλύτερη των 80 βουλευτών οι οποίοι απαιτούνται.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, σε λίγες ημέρες από σήμερα, είτε αυτές οδηγούν σε δρομολόγηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην Αθήνα άμεσα, είτε τον Μάρτιο. Δεδομένης της έντονης κινητικότητας που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε Αθήνα και εξωτερικό, το σενάριο του Μαρτίου μοιάζει λιγότερο πιθανό.

Πάντως, εκείνο που είναι απολύτως σαφές είναι πως η συμφωνία των Πρεσπών και η διαδικαστική δρομολόγησή της, από την κύρωσή της στη Βουλή μέχρι το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ που θα ψηφιστεί σε δεύτερο χρόνο, αποτελούν στοιχεία ενταγμένα στην εκλογική αφήγηση του πρωθυπουργού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ