17.11.18

ΟΔΟΣ: “Hταν δίκαιο και έγινε πράξη”




Με κεντρικό μήνυμα το γνωστό σύνθημα “ήταν δίκαιο και έγινε πράξη” ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Α. Τσίπρας κυκλοφόρησε ένα, εκ πρώτης όψεως, πολύ καλά σκηνοθετημένο και σύντομο διαφημιστικό σποτ ["εδώ"]. Για την συμφωνία των Πρεσπών, αυτή την φορά.

Καθώς η συμφωνία είναι διεθνής (διακρατική) και έλυσε ένα πάγιο και μόνιμο αίτημα των Σκοπίων να προσκληθεί η χώρα τους προς ένταξη σε ΝΑΤΟ και σταδιακά σε ΕΕ, χωρίς να προκαλούνται εμπόδια από τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για την συνταγματική και επίσημη ονομασία των Σκοπίων, το πρώτο αυθόρμητο ερώτημα που προκαλείται, είναι αν το μήνυμα του πρωθυπουργού στο βίντεο “ήταν δίκαιο και έγινε πράξη”, επιχαίρει για την ικανοποίηση ενός αιτήματος ξένου κράτους, ξένου λαού.

Διότι εύλογα διερώταται κάποιος, ποιο ακριβώς ήταν το αίτημα -και μάλιστα το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού- που η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο κ. πρωθυπουργός ικανοποίησε έμπρακτα, έκανε πράξη.

Αυτή την φορά, οι σύμβουλοι του έλληνα πρωθυπουργού επιδιώκουν να τον εμφανίσουν με προφιλ μεγάλου ηγέτη, με διεθνή αναγνώριση. Τα διαφημιστικά σποτς των κυβερνητικών συμφερόντων για την δημόσια εικόνα τους είναι ομολογουμένως κατά κανόνα έξυπνα και εύστοχα. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ομάδα που εκπονεί αυτού του είδους τα μηνύματα έκανε λάθη. Όχι μόνο επειδή επιτρέπει σε κάποιον να υποθέσει ότι είναι τελικά ο έλληνας πρωθυπουργός που δεν γνώριζε (καλά) τις Πρέσπες.

Διότι διαφορετικά θα γνώριζε ότι οι Πρέσπες αποτελούν κοινό υδάτινο σύνορο μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας και Σκοπίων, με την FYRoM να κατέχει μάλιστα το μεγαλύτερο τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας, ώστε να μην έχει νόημα η ερώτησή του στον σκοπιανό πρωθυπουργό αν γνωρίζει «πού είναι οι Πρέσπες». Επιπλέον είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επιχαίρει γιατί έγινε πράξη ένα αίτημα ξένου λαού και παραδέχεται μάλιστα ότι το αίτημα αυτό είναι δίκαιο.

Το να χαρακτηρίζεται συνειρμικά και εμμέσως αλλά σαφώς, ως δίκαιο το αίτημα της μακεδονικής εθνικότητας, όπως και της γλώσσας ή της αξίωσης να σταματήσει αμοιβαία και η Ελλάδα τον... αλυτρωτισμό της σε βάρος των Σκοπίων, προδίδει γκάφα. Στην καλύτερη περίπτωση. Όπως και προχειρότητα που αντανακλάται σε ολόκληρη την συμφωνία. Κάτι που είναι εμφανές και στο υπόλοιπο μέρος του συγκεκριμένου σποτ, στο οποίο, παρουσιάζεται ο έλληνας πρωθυπουργός να συνομιλεί σε ανοικτή ακρόαση με τον σκοπιανό ομόλογό του. Όλο αυτό το σκηνικό προκαλεί το δεύτερο εύλογο ερώτημα. Αν δηλαδή συμμετέχει επίσημα στον μηχανισμό διαφημιστικής προβολής του έλληνα πρωθυπουργού ξένος παράγοντας.

Ακόμη, παρατηρείται το οξύμωρο, στο σποτ καθ’ εαυτό, όταν λίγο πριν ο έλληνας πρωθυπουργός ρωτήσει τον σκοπιανό φίλο του Ζόραν αν γνωρίζει την περιοχή «Prespes», ως πλάνα για «Πρέσπες» να αναμειγνύονται στιγμιότυπα από την λίμνη των Πρεσπών αλλά και την λίμνη της Καστοριάς! Της λίμνης με κύκνους, το γνωστό τοπίο και το εν γένει φυσικό περιβάλλον.

Το γεγονός να λένε «Πρέσπες» και να δείχνουν Καστοριά (στην φωτογραφία στιγμιότυπο από το βίντεο του πρωθυπουργού), δεν προδίδει απλή άγνοια των σκηνοθετών και την μέριμνά τους να ετοιμάσουν διαφημιστικό σποτ του είδους με προχειρότητα και ασχετοσύνη. Αλλά δημιουργεί επιπλέον ερώτημα αν το αληθές νόημα είναι ότι θα γίνει στην Καστοριά «της Πρέσπας»· και αυτός είναι ο πραγματικός προβληματισμός.  Εν τω μεταξύ, τις ίδιες ημέρες, ο Ζόραν Ζάεφ, ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, φιλούσε τα στυλό...


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιουλίου 2018, αρ. φύλλου 946

3 σχόλια:

  1. Panos Tzortzis [fb]18/11/18

    Επιστροφή των κομιτατζήδων στα μέρη μας ΤΩΡΑ!
    Ως πότε Έλληνες δάσκαλοι θα διδάσκουν ελληνικά στα σχολεία; Αποκεφαλισμός όλων των Ελλήνων διδασκάλων τώρα! Είναι δίκαιο, να γίνει πράξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/11/18

    Α,ρε κακομοίρη Παύλο Μελά,για ποιους γραικύλους θυσιάσθηκες...…..

    Έρρωσθε οι μη μακεντόνσκι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    Υ.Γ Η επανάσταση του '21 συνεχίζεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/11/18

    Δεύτερη φορά Αριστερά, στα μέρη μας (μετά το 1949).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ