29.1.19

Μαθητική Κοινότητα 1ου Γενικού Λυκείου Καστοριάς



Πανελληνία ήμερα 
οργανωμένης σχολικής διαμαρτυρίας 
 για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ιδιαίτερα λυπητερή για εμάς η "μειοψηφική" και "ανθελληνική" αυτή συμφωνία, η οποία κατοχυρώθηκε αποκλειστικά από τη συγκυβέρνηση ΣυΡιζ-ΑνΕΛ και μερικούς πρόθυμους, χωρίς την έγκριση και συγκατάθεση του λαού, παρά το γεγονός ότι το "μακεδονικό" αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα.

Δυστυχώς για εσάς κυρίες και κύριοι που συμφωνήσατε και συμψηφίσατε τη συμφωνία, εμείς οι μαθητές γνωρίζουμε την ιστορία και δεν συμφωνούμε. Δεν συμφωνούμε ότι υφίσταται μακεδονικός λαός και γλωσσά, δεν συμφωνούμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Σκοπιανός και τέλος δεν συμφωνούμε ότι ο Μακεδονικός Αγώνας για τον οποίο έδωσαν τη ζωή τους αρκετοί πρόγονοί μας ήταν ο "διωγμός" των "Βορειομακεδονων", αλλά γνωρίζουμε ότι ήταν η λύτρωση και απελευθέρωση της μιας, μοναδικής και ελληνικής Μακεδονίας. Και όχι κ. Κατρούγκαλε δεν είναι ούτε ακραίο, ούτε εθνικιστικό να εναντιωνόμαστε στον όρο Μακεδονία για τους γείτονές μας, είναι ιστορική αλήθεια.

Εξίσου λυπητερός είναι ο σχολιασμός ορισμένων ότι η διαμαρτυρία των παιδιών για τη συμφωνία γίνεται για λόγους απώλειας μαθητικών ωρών, για να "περάσουν καλά" ή για οτιδήποτε άλλο ισχυρίζονται.

Η απάντηση προς όλους αυτούς είναι μια: Οι εκπαιδευτικοί που μας μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους και την ιστορία, μας μαθαίνουν ότι οι Μακεδόνες ήταν πανάρχαια ελληνική φυλή σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο λαό που προσπαθεί να καταχραστεί το όνομα της.

Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος της σημερινής διαμαρτυρίας.

Φωτογραφία: Ο Μέγας Αλέξανδρος στο μουσείο Getty του Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Παριανό μάρμαρο περίπου 320 πΧ από σύμπλεγμα αγαλμάτων στα Μέγαρα Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ