2.1.19

Λόγος & Αντίλογος



«Οι σημαντικότερες προσπάθειες στην Ελλάδα προς την κατεύθυνση της εισαγωγής υποδομών και υπηρεσιών "έξυπνης πόλης" έχουν γίνει κυρίως στα Τρίκαλα με εφαρμογές για διοίκηση, διαχείριση απορριμμάτων, αυτόνομο όχημα συγκοινωνιών, στο Ηράκλειο και στην Πάτρα κυρίως με εφαρμογές διοίκησης και πληροφόρησης των πολιτών, στη Χαλκίδα με εφαρμογές έξυπνου φωτισμού και πάρκινγκ. 

»Στο Αίγιο, επίσης, και εδώ έχει ενδιαφέρον, η υπηρεσία ανακοινώσεων που έχουν άμεση σχέση με την Πολιτική Προστασία. Επίσης, μπορούν να αναφερθούν οι Λάρισα, Βέροια, Αλεξανδρούπολη όπου έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να δοκιμαστούν διαδραστικές εφαρμογές και εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας», είπε πρόσφατα η καθηγήτρια Νάνσυ Αλωνισιώτη, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Έψαξα μέσα την Καστοριά, μήπως και..., αλλά τίποτα.

Ξαναζωντανεύουν το "Ξενία" της Χίου, της Άνδρου, της Έδεσσας, της Κομοτηνής, της Καστανιάς, της Βυτίνας, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Θάσου, του Καλεντζίου, του Καρτερού, της Κοζάνης, του Πλαταμώνα, της Τσαγκαράδας. Έψαξα μέσα το "Ξενία" της Καστοριάς, μήπως και…, αλλά τίποτα.

Για Πνευματικό Κέντρο ούτε λόγος –μάλλον δεν το χρειαζόμαστε. Κι ας είμαστε η μόνη πρωτεύουσα που δεν διαθέτουμε.

Μα εδώ ούτε τα στοιχειώδη διαθέτουμε. Οι δρόμοι μας έχουν τις λακκούβες τους που έγιναν μόνιμες πια –τόσο που θα στεναχωρηθούμε αν μας λείψουν και δεν κρατούν σε εγρήγορση τους οδηγούς που κάνουν ελιγμούς για να τις αποφύγουν...

Διαθέτουμε όμως σκυλιά. Μπόλικα αδέσποτα που κυκλοφορούν στις πλατείες ανενόχλητα και καμαρωτά κι όποιον πάρει ο... Χάρος. Ανεξαρτήτως αν κυκλοφορείς με μηχανάκι, με ποδήλατο ή με τα πόδια. Αν τύχει μάλιστα να πέσεις σε αγέλη, την έβαψες κανονικά. Άρα λοιπόν είναι τυχαίο το αν θα τη βγάλεις καθαρή, αν –Θεός φυλάξοι– σου ‘ρθει η ιδέα ή η επιθυμία να βγεις μια βόλτα οπουδήποτε. Κανείς δεν σου εγγυάται ότι δεν θα σου συμβεί κάτι.

Α, και μια επισήμανση ακόμα: από τότε που άρχισαν οι διακοπές του νερού στην πόλη και στα διάφορα χωριά –επικεφαλής είναι το Δισπηλιό– η πώληση εμφιαλωμένου νερού έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Όσο κι αν εμείς επιμένουμε να πίνουμε από τη βρύση, επειδή εμπιστευόμαστε τα πορίσματα των ελέγχων που γίνονται, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν εμπιστεύονται και επιμένουν να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό.

Σε καιρούς κρίσης είναι ένα έξοδο παραπάνω, διόλου ευκαταφρόνητο, αφού οι εξάδες πάνε σύννεφο σε οποιοδήποτε νοικοκυριό. Κι επειδή ενός κακού μύρια έπονται, παρατηρήσατε πόσα περισσότερα μπουκάλια βρίσκονται πεταμένα στους δρόμους, μια που ως γνωστόν είμαστε λαός που δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την καθαριότητα των δημοσίων χώρων;

Ποια έξυπνη πόλη και ποια στοιχειώδης ποιότητα ζωής!... Σε πόλη κουτή ζούμε εμείς που μάλλον πολύ κουτοί είμαστε για να δεχόμαστε όλα τα στραβά με την απόλυτη απάθεια που τα αποδεχόμαστε.

Για το κακό το δικό μας και για το μεγαλύτερο κακό των παιδιών μας. Που, συνηθίζοντας σε αυτές τις πρωτόγονες καταστάσεις, αυτό θα θεωρούν κανονικότητα. Και αφύσικο το αντίθετο, οπότε θα το αποφεύγουν σαν ο διάολος το λιβάνι, Θεός φυλάξοι!...

Καστοριανός πολίτης
που λέει ο λόγος...

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Οκτωβρίου 2018, αρ. φύλλου 954


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ