20.1.19

Αγγελος Συρίγος: H διπλωματική διακοίνωση δίνει γλώσσα και υπηκοότητα



Στα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάϊ.

«Δίνει γλώσσα, δίνει υπηκοότητα και δυστυχώς με τη διπλωματική διακοίνωση που μας ήρθε προχθές ότι δίνει και λαό. Στη διπλωματική διακοίνωση αναφέρεται για πρώτη φορά ότι υπάρχει "Μακεδονικός" λαός. Ως τώρα εμείς ξέραμε ότι είχαμε υπογράψει ότι υπάρχει μια "μακεδονική" γλώσσα, μια "μακεδονική" υπηκοότητα, αποδεχθήκαμε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και με τη διπλωματική διακοίνωση μας έρχεται και "μακεδονικός" λαός. Έχουμε μια πλημμυρίδα λέξεων «μακεδονικών» να μπαίνουν μέσα στο σπίτι μας με τη συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε ο καθηγητής κ. Συρίγος.

Παράλληλα ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων συμπλήρωσε: «Επειδή η κυβέρνηση πηγαίνει με μεγάλη ταχύτητα για την κύρωση της Συμφωνίας αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διπλωματική διακοίνωση έχει δύο προβλήματα. Το ένα το ανέφερα. Αναφέρεται μέσα ρητώς σε "μακεδονικό" λαό. Κάτι που δεν έχουμε πει ποτέ εμείς. Προσπαθεί να μας δεσμεύσει με αυτό.Το δεύτερο και πιο σημαντικό. Μας έχουν στείλει τις τροποποιήσεις χωρίς να μας στέλνουν το τελικό κείμενο των τροποποιήσεων. Πώς μπαίνουν αυτές μέσα στο κείμενο. Αυτό είναι εξαιρετικά ύποπτο. Δεν μπορείς να καλείς τους βουλευτές να ψηφίσουν ένα κείμενο που βασίζεται στο ότι εκεί θα αλλάξουμε αυτά αλλά το τελικό κείμενο πως θα είναι δεν το ξέρουμε».

«Άν κυρώσουμε τη συμφωνία τελειώνει το παιχνίδι», προειδοποίησε, τέλος ο καθηγητής.

1 σχόλιο:

  1. Χτες το βράδυ στην εκπομπή της ΕΡΤ1 "Επόμενη μέρα" έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα. Πρέπει να πιστωθεί στο κρατικό κανάλι ότι προσκάλεσε ανθρώπους σχετικούς με το θέμα για να εκφέρουν την άποψή τους. Αξίζει η μνεία γιατί όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα κανάλια εξαντλούν το θέμα με ανούσιες αναφορές ή περιορίζονται στα σχόλια αγράμματων και άσχετων δημοσιογράφων (βλ. Παπαδάκης, Βερύκιος, Χατζηνικολάου, Κοσιώνη, Κούτρας και δεν συμμαζεύεται). Όποιος είδε την εκπομπή θα εξεπλάγη με την ολοκληρωτική αποδόμηση της συμφωνίας από τον καθηγητή Νομικής Γιώργο Γεραπετρίτη! Ο άνθρωπος, χωρίς καμία διάθεση πολιτικής εργαλειοποίησης, με μια εξαντλητική ανάλυση, με στέρεα νομικά και ιστορικά επιχειρήματα, κονιορτοποίησε κυριολεκτικά κατ' άρθρο όλα τα επίμαχα σημεία, τόσο της συμφωνίας όσο και της ρηματικής διακοίνωσης! Όση ώρα μιλούσε, δεν έβγαινε άχνα από κανέναν! Οι όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις των άλλων καθηγητών, όπως του Σωτηρέλη ή του Μανιτάκη έμειναν σε θεωρητικό επίπεδο, πολύ λιγότερο πειστικές, όπως ακριβώς και εκείνες των πολιτικών του πάνελ (π.χ., ο Δουζίνας ήταν καθησυχαστικός, αλλά αυτού του είδους η τρόπον τινά συναισθηματικού τύπου τακτική στρέφεται ή στοχεύει στο θυμικό και πάσχει επιστημονικότητας). Η παρουσία του Κοτρώτσου ήταν φυσικά διεκπεραιωτική. Ερωτήματα, όπως εκείνο που απευθύνθηκε στην Μανωλάκου (ΚΚΕ) επιβεβαίωσαν την ένδεια στο δημοσιογραφικό σινάφι. Αφού πρώτα ζήτησε την άποψή της κι εκείνη άρχισε το γνωστό τροπάρι για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, εκείνος επανήλθε με ερώτηση-καταπέλτη: "Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε το ΝΑΤΟ, θα την ψηφίζατε τη συμφωνία;;"(!!!). Εκείνο όμως που με άφησε κατάπληκτο ήταν η συμμετοχή Μαραντζίδη στη συζήτηση. Ο άνθρωπος στεκόταν καλωδιωμένος και απλά πήρε τον λόγο για μια δυο ατάκες-αφορισμούς, κυριολεκτικά επιπέδου καφενείου. Στο τέλος, εξέφρασε την επιθυμία να... στοιχηματίσει(!) με τον Γεραπετρίτη ότι σε 5-10 χρόνια το ζήτημα θα έχει ξεχαστεί, αλλιώς εκείνος θα βγει δημόσια να ομολογήσει το λάθος του να δηλώσει ότι η συμφωνία ήταν "σπουδαία" - έτσι ακριβώς την χαρακτήρισε χτες χωρίς ένα έστω επιχείρημα επιστημοσύνης στα λεγόμενά του! Ευχαριστούμε την ΕΡΤ1 γι' αυτήν την αναπάντεχη στιγμή που μας χάρισε, έστω κι αν στο τέλος και ενώ ο Κοτρώτσος πιεστικά ζητούσε μονόλεπτη(!) τοποθέτηση από όλους γιατί τον πίεζε το κοντρόλ, η εκπομπή έκλεισε με κανονικό "δεκάρικο" του συντάκτη για τα χτεσινά έκτροπα και τον άγριο ξυλοδαρμό των δημοσιογράφων. Κατανοητό, ΕΡΤ είναι αυτή, μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας! Εν κατακλείδι, ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκπομπή, αξίζει να την αναζητήσετε όσοι δεν την είδατε!

    Τελευταία αλλά όχι αμελητέα διαπίστωση. Είμαι σίγουρος ότι η απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω εμπάργκο πέρασε απαρατήρητη... Τουλάχιστον ας κοπιάρουν την επιχειρηματολογία Γεραπετρίτη, μαζί με εκείνη των Χατζηβασιλείου/Συρίγου, στην συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ