22.3.17

LIVE: Ιερουσαλήμ, τελετή αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου



(Η  τελετή -σε απ' ευθείας μετάδοση- ολοκληρώθηκε. Το σχετικό βίντεο είναι διαθέσιμο)

Η τελετή γίνεται μπροστά στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, τον οποίο έχουν την ευθύνη να διαφυλάσσουν οι τρεις θρησκευτικές κοινότητες: -το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών και το Αρμένικο Πατριαρχείο.

Στον προθάλαμο του Τάφου βρίσκεται ένα κομμάτι από τον λίθο που σφράγισε τον Τάφο και στη συνέχεια ο Άγγελος αποκύλησε κατά την Ανάσταση του Χριστού από την είσοδο του μνημείου. Η βάση του λίθου χρησιμοποιείται ως Αγία Τράπεζα για την Θεία Λειτουργία. Από πάνω κρέμονται δεκαπέντε κανδήλες, πέντε από τις οποίες ανήκουν στους Ορθοδόξους, πέντε στους Λατίνους, τέσσερις στους Αρμενίους και μία στους Κόπτες. Στον δεύτερο θάλαμο βρίσκεται ο Τάφος του Ιησού Χριστού.

Το κόστος των έργων εκτιμάται περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, με κάθε δόγμα [Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία/Φραγκισκανική, την Αρμενική, την Συριακή, την Αιθιοπική και την Κοπτική] να προσφέρει κεφάλαια.

Προσωπική δωρεά έχει πραγματοποιήσει και ο βασιλέας της Ιορδανίας Αμπντάλα, καθώς η Ιορδανία συνεχίζει να είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις των μνημείων, καθώς και η Μίκα Ερτεγκούν, χήρα του συνιδρυτή της δισκογραφικής εταιρείας Atlantic Records, η οποία προσέφερε 1,3 εκατομμύρια δολλάρια.

Σε μια επίδειξη διαχριστιανικής ενότητας, κληρικοί των τριών δογμάτων φωτογραφήθηκαν μπροστά στα ικριώματα που είχαν στηθεί ενόψει της αναστήλωσης. «Η συμφωνία για αναστήλωση αποτελεί πολύ καλό σημάδι, το οποίο αποδεικνύει την πρόθεση ενότητας των δογμάτων της χριστιανοσύνης», δήλωσε ο πατριάρχης Θεόφιλος.

Ο Ναός της Αναστάσεως/Holy Sepulchre κτίσθηκε το έτος 325 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄ και καταστράφηκε το 1009 από τον χαλίφη Αλ Χακίμ. Οι σταυροφόροι της Α΄ Σταυροφορίας τον αναστήλωσαν για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα, δίνοντάς του τη σημερινή του μορφή. Η τελευταία αναστήλωση του χώρου πραγματοποιήθηκε το 1810.


Σχετικά: ΟΔΟΣ: Δυτικό Τείχος

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/3/17

    Θειότατε, μην ομιλείται για «Ένωση», γιατί θα σας ακούσουν κάποιοι, εδώ στην Καστοριά, και θα φρίξουν. Πώς να δικαιολογήσουν, εξ άλλου, την σχεδόν παντελή απουσία των Ρώσσων, από την Ιερουσαλήμ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/3/17

    Ακόμη και στα Ιεροσόλυμα πήγε ο Αλέξης Τσίπρας! Τι σου είναι η εξουσία και η αγωνία του σταυρού!
    (με μικρό "σ", δηλ. του εκλογικού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/3/17

    Για τον πρώτο Ανώνυμο:
    Δίκιο έχεις. Συμφωνούμε.

    Για τον δεύτερο Ανώνυμο:
    Τώρα, φίλε, μη γίνεσαι ζηλιαρόγατος. Είχε τουλάχιστον δύο σοβαρούς λόγους για να παρίσταται, πρώτον είναι Πρωθυπουργός και δεύτερον και προσωπικόν αλλ' ουχί αμελητέον, είναι κι αυτός απόφοιτος του ΕΜΠ.
    Τώρα εσύ αν ήθελες και ανάλυση αίματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/3/17

    -Έλληνες, Ιδρύματα, Μητροπολίτες, Φορείς κλπ... δεν έκαναν καμιά δωρεά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ