9.7.18

Λόγος & Αντίλογος


Με στολή μακεδονομάχου, Καστοριανός φωτογραφίζεται με φόντο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν το συλλαλητήριο.

Είπαν… ακροβολισμοί

■ 21.1.2018 Ημέρα του συλλαλητηρίου. Μαζί μας φωνάζει και ο ιστορικός Αρριανός στο έργο του «Αλεξάνδρου Ανάβασις», όπου εξιστορεί τα ένδοξα κατορθώματα του μεγάλου στρατηλάτη δορυκτήτορα και το μεγαλειώδες έργο του, του εκπολιτισμού της Ανατολής. Στα κεφάλαια 28-30 προβαίνει στον χαρακτηρισμό του Αλεξάνδρου, τον οποίο βεβαίως θαυμάζει ως γενναίο και υπέροχο άνδρα με πολλές αρετές και δεξιότητες, παρ’ ό,τι, ως ομολογεί ο ίδιος, για κάποια σημεία των πράξεών του τον επικρίνει.

Αναφέρει λοιπόν ότι χρησμοί τε επισημήναι επί τη τελευτή του Αλεξάνδρου… Διάφοροι χρησμοί μηνούσαν τον θάνατο του Αλέξανδρου... «και η ες τούτο εξ ανθρώπων τιμή τε αυτού και μνήμη… Και νυν διά τοσούτου άλλοι χρησμοί επί τη τιμή αυτού τω έθνει των Μακεδόνων χρησθέντες». Διατηρούν οι άνθρωποι την τιμή και την ανάμνησή του.

Ακόμη και τώρα, συνεχίζει ο Αρριανός την μαρτυρία του, ύστερα από τόσα χρόνια, προς τιμή του δίνονται άλλοι χρησμοί στο Έθνος των Μακεδόνων...

Μήπως αυτά τα έγραψε κάποιος… Σκοπιανός και όχι ο Αρριανός; Μήπως οι χρησμοί προς τιμήν του δίδονταν σε έθνος… των Σκοπιανών και το αγνοούμε; Μήπως (στην εποχή του Αρριανού) χρησμοί δίδονταν προς τιμή κάποιου Gligorof ή Dimitrief; Λέω, μήπως; Συνέλθετε, γείτονες, από την Κομμουνιστική προπαγάνδα του πατερούλη Στάλιν και του ονειροπόλου Τίτο.

■ 22.1.2018 Την συντήρηση «Μακεδονικού» και Μακεδονισμού στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων υποθάλπουν και εντείνουν -ιδίως μετά τον λεγόμενο εμφύλιο 1947-49, κυρίως οι εκεί εναπομείναντες φανατικοί και αμετανόητοι κομμουνιστές, που... εκσλαβίσθηκαν, επιζήσαντες του λεγόμενου Δ.Σ.Ε «Δημοκρατικού στρατού Ελλάδος». θλιβερά απομεινάρια, που διψούν για αντεκδίκηση. Είναι οι γνωστοί από τα παλαιά του εξτρεμιστικού οργάνου της πολιτικής ΒΕΜΕΡΟ (στην εποχή μας του κ. Γκρουέφσκι).

Οι σήμερα όμως κυβερνώντες των Σκοπίων οφείλουν να αναλογισθούν και να σταθμίσουν τα πολλαπλά οφέλη της χώρας τους από την εφαρμογή όρων και συνθηκών καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Αφού ξέρουν πόσο η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ρευστή και εύθραυστη, ενώ η Ελλάς είναι ισχυρός παράγων σταθερότητος στην περιοχή, άρα τους συμφέρει. Και το γνωρίζουν εδώ και 60 και πλέον χρόνια, πάγια και αμετάβλητη θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της ειρήνης γενικά και του σεβασμού των συνόρων και ουδέποτε είχε βλέψεις, που να τους εμβάλλουν σε ανησυχία.

Συνεπώς, η εμμονή τους σε «μακεδονικό έθνος», «μακεδονική γλώσσα» και όνειρα περί αλυτρωτισμού, είναι ουτοπία, ανεδαφική και παράλογη. Να ξεκολλήσουν επιτέλους από τα βλακώδη, απατηλά και ανιστόρητα συνθήματα του Γκρουέφσκι για Φλώρινα, Έδεσσα κλπ. Είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία να συμφωνήσουν σε ένα συμβιβασμό έντιμο, ώστε να εγκαινιασθεί μια νέα περίοδος αληθινής αμοιβαίας συνεργασίας και καλών σχέσεων σε όλους τους τομείς οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητος και ζωής, επ’ ωφελεία και των δύο χωρών.

Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Ιανουαρίου 2018, αρ. φύλλου 920




Σχετικά:

6 σχόλια:

  1. Αναγνώστης9/7/18

    Θα μας τρελάνουν τελείως οι κυβερνώντες: "μια ισχνή μειοψηφία διαμαρτύρεται για το θέμα της ονομασίας" είπε σήμερα με περισσό θράσος η Υπουργός Αχτσιόγλου, αν είναι δυνατόν!!Τόσον καιρό μετά οι αντιδράσεις δεν έχουν κοπάσει κι αυτοί τολμούν να λένε πράγματα τρελά, όχι γιατί δεν καταλαβαίνουν, αλλά γιατί έτσι τους βολεύει και τους εξυπηρετεί-έλεος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/7/18

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/7/18

    Παρμένο από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα τοπικό ιστότοπο: ''Αντιπροσωπεία της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων (άκου υπαλλήλων....και όχι οργάνων; Τι υπάλληλοι είναι; Σε ραφτάδικο εργάζονται....;!!!! ) επισκέφθηκε την τοπική βουλευτή και της εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την μη απόδοση επιδόματος παραμεθορίου.
    Για την επαίσχυντη προδοτική συμφωνία των ντόπιων κατσαπλιάδων με τους από ΄κεί κατσαπλιάδες για την Μακεδονία δεν την επισκέφθηκαν όμως....
    [.…][.…][.…]
    Α,ρε κακόμοιρε Μελά και να 'ξέρες για ποιους πολέμησες...

    Έρρωσθε οι λαμβάνοντες και μη ( των επιδομάτων βεβαίως βεβαίως...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναγνώστης10/7/18

    Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα για έρευνα εντυπωσιάστηκαν από το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στην Αθήνα: "Μέχρι πριν από λίγο δεν γνωρίζαμε την έκταση του θέματος, ότι απασχολεί τόσες χιλιάδες ανθρώπων". Εμείς πάλι, όσο κι αν ήμασταν υποψιασμένοι για το ποιοι μας κυβερνάνε, δεν περιμέναμε να έχουν την πώρωση και την τύφλωση που τελικά έχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΤΡΙΔΑ10/7/18

    Οι Έλληνες, δεν κατέβηκαν στους δρόμους για τις μειώσεις των μισθών. Δεν κατέβηκαν για περικοπές στις συντάξεις... για τόσα και τόσα μνημόνια.
    Κατέβηκαν για μία ΙΔΕΑ.
    Αυτό, η κυρία Τελιριορίδου και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε μπορούν να το καταλάβουν.
    Γι' αυτό έγιναν όργανα της Μέρκελ, του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.
    Η Πρώτη Φορά Αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ