28.11.18

Λόγος & Αντίλογος




Λάθη και πάθη της γλώσσας μας 



ΑΥΤΟ ΤΟ  καλοκαίρι, υποφέραμε για διάφορους λόγους. Δεν ήταν μόνο η φοβερή πυρκαγιά στο Μάτι με τους 98 καμένους ανθρώπους και τα τόσα κατεστραμμένα σπίτια. Παρακολουθώντας αυτά τα φοβερά γεγονότα, παρακολουθούσαμε ταυτόχρονα και την καταστροφή της πολύτιμης γλώσσας μας. Κακά τα ψέματα, οι δημοσιογράφοι, εκτός από το να πληροφορούν και να παραπληροφορούν το κοινό τους, του κάνουν και μαθήματα γλώσσας, το διδάσκουν να μιλάει. Καήκαμε, λοιπόν! Γιατί όλο το καλοκαίρι και κάθε καλοκαίρι, παίρνουν τις άδειές τους οι πιο έμπειροι και προβεβλημένοι και απομένουν να μας διδάσκουν γλώσσα οι νεότεροι, που δυστυχώς, δεν χειρίζονται τη γλώσσα με τον πιο σωστό τρόπο.

Αν ήθελε, λοιπόν, κανείς να μιμηθεί τον αξιοσέβαστο κ. Νικηφορίδη, θα είχε πολλά να σχολιάσει, προς όφελος των τηλεθεατών, που συνήθως «έτσι το έχω ακούσει» ή «αφού έτσι το λένε όλοι» λέμε κι επαναπαυόμαστε στο λάθος, όσο μεγάλο κι αν είναι.
Ως πριν από λίγο καιρό είχαμε την πολυτέλεια κάποιοι να ανησυχούμε –ναι, να ανησυχούμε- για το τελικό ν που δείχνει πως έχει χαθεί: τη Παρασκευή, τη καρδιά, τη Καστοριά… ακούμε συνεχώς και μόνο μπροστά από τα φωνήεντα παραμένει ακλόνητο μέχρι στιγμής, αφού οι δημοσιογράφοι μας το έχουν καταργήσει μπροστά απ’ όλα τα σύμφωνα πια και τα παραδείγματα είναι δυστυχώς πάρα πολλά.

Όμως…
Σας δίνω τον λόγο μου πως, χωρίς να βάζω τον εαυτό μου στη διαδικασία να παρακολουθώ τα λόγια του Πρωθυπουργού μας, απλώς γιατί δεν διαθέτω τόσες πολλές αντοχές, τον άκουσα πρόσφατα:
-στην Ιθάκη, να χρησιμοποιεί το ουσιαστικό «περίπατος» ως θηλυκό! «Είναι οι πρώτες μεταμνημονιακές περίπατοι», άρα να εντάσσει το ουσιαστικό αυτό στην ομάδα των θηλυκών ουσιαστικών οδός, παράμετρος, παράγραφος…

-στην ΔΕΘ, είπε επίσης: «Είναι η πρώτη Διεθνή (!!!) Έκθεση μετά τα μνημόνια»!
Ομολογώ πως μετά το τελικό ν, το πιο συχνό και συνηθισμένο λάθος που άκουγα στην τηλεόραση το καλοκαίρι ήταν ακριβώς αυτό, στα επίθετα όπως το «ο, η διεθνής, το διεθνές», «ο, η πλήρης, το πλήρες»… τα επίθετα αυτά σε πολλές πτώσεις τους.

Αν δίδασκα, λοιπόν, σε κάποια σχολή δημοσιογραφίας, το πρώτο μάθημα γραμματικής που θα έκανα στους φοιτητές μου θα ήταν αυτά τα επίθετα. Έλεος πια! Δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα και μόνο μάθημα!!!

Αλλά πέρα από τους δημοσιογράφους, είναι ο Πρωθυπουργός μας, που να πάρει και να σηκώσει. Αν ο σπουδαγμένος Πρωθυπουργός μας, κάθε φορά που μιλάει απέξω κι όχι από κάποιο χαρτί κάνει τόσα και τέτοια λάθη, τότε τι να περιμένουμε από τους πολίτες αυτής της χώρας; Γιατί, κακά τα ψέματα, οι άρχοντές μας, όπως και να το κάνουμε, είναι πρότυπα του λαού: πρότυπα σε όλα. Άρα, το να βρίσκονται στις θέσεις όπου βρίσκονται δεν συνεπάγεται μόνο δόξα, αλλά και ευθύνη, όσο κι αν οι ίδιοι έχουν υπόψη τους μόνο τη δόξα, οπότε ας σκύψουν από τον θρόνο τους κι ας καταδεχτούν να μας ακούσουν, μπας και δούμε μια άσπρη μέρα σ’ αυτόν τον τόπο, που έχει ανάγκη από ικανούς αρχηγούς, μακάρι και φωτισμένους ηγέτες!

 Αγανακτισμένος Αναγνώστης

ΥΓ 1: Από αντίδραση στην κατάργηση του τελικού ν κι εκεί όπου είναι απαραίτητο είναι που το βάζω κι εκεί όπου, σύμφωνα με τη γραμματική, δε χρειάζεται (στο αρσενικό άρθρο αναφέρομαι). Καλύτερα να μπαίνει παντού παρά να λείπει από παντού, τελικά!
ΥΓ 2: «Τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου» λέει ο σοφός, άρα θα πρέπει να ανησυχούμε όλοι για την κακοποίηση που εξαιτίας της αγραμματοσύνης μας υφίσταται η καημένη…

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 951

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ