14.11.18

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Οι Σημαδούρες της Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου




Αξιοπρόσεκτη και ενδιαφέρουσα η δεύτερη συλλογή των είκοσι τριών διηγημάτων της Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου που είδε το φως της δημοσιότητας σε μια έκδοση που τα θέματα των διηγημάτων της είναι εμπνευσμένα από την φύση, την παιδεία, την ξενιτιά και την ερημιά.
Παρ’ όλο που το διήγημα είναι ένα δύσκολο αλλά πολύ σημαντικό λογοτεχνικό είδος, όπου η συγγραφική του επιτυχία εξαρτάται και από την σωστή επιλογή μιάς από της πολλές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς με την σημερινή τους μορφή και σύνθεση, η Χρυσούλα Πατρώνου- Παπατέρπου κατάφερε να εφαρμόσει με υπολογίσιμη επιτυχία μία από αυτές.

Η νέα σοδιά των διηγημάτων της Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου μπορούν χωρίς καμία διάθεση επιφυλακτικότητας να χαρακτηρισθούν ρεαλιστικά που εξιστορούν ανθρώπινα γεγονότα, μακριά από ρομαντισμούς και ποιητικές διαθέσεις (που όμως με το σωστό πάντρεμά τους θα μπορούσαν να προσεγγίσουν την σύγχρονη τελειότητα), ακολουθώντας την καταγραφή των περιστατικών με την σειρά, αρχή, μέση και τέλος.

Εξιστορεί με τον δικό της ρεαλιστικό τρόπο και την δική της τεχνοτροπία που επέλεξε αποφεύγοντας τα αλλόκοτα, τα παράξενα και τα ασυνήθιστα, ερμηνεύοντας την ζωή των ηρώων της στις πιο αντιπροσωπευτικές και συνεπώς σημαντικές μορφές, όπως την ανθρώπινη μοίρα του απρόοπτου θανάτου, του πόνου της αδικίας και της ματαιότητας.

Σε μερικά διηγήματά της ελάχιστη, σε άλλα όμως είναι περισσότερη η μυθοπλασία που χρησιμοποιεί, γίνεται όμως δυσδιάκριτη από την πραγματικότητα και τον ρεαλισμό της διήγησης που χρησιμοποιεί. Μια διήγηση που είναι μακριά από φλυαρίες, με αναφορές προσαρμοσμένες στην περιεκτικότητα του συντόμου και όχι μακροσκελούς διηγήματος, που το κάνει να διατηρεί τον χαρακτήρα του.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία το ότι ο αναγνώστης της καινούργια συλλογής διηγημάτων της Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου, πολύ εύκολα ταυτίζεται με τους ήρωες του κάθε διηγήματος έχοντας άμεση επαφή μαζί του. Είναι και αυτός ένας λόγος σε συνάρτηση και ασφαλώς και με άλλα, το ότι ο αναγνώστης ξεκούραστα, αλλά και λαίμαργα κάνει την πρώτη ανάγνωση των διηγημάτων, με τελικό αποτέλεσμα να του δημιουργεί το ενδιαφέρον και την διάθεση για μια επανάληψη.

Επ’ ευκαιρία όμως θα τελείωνα λέγοντας πως αυτή η πόλη, πράγματι ζει μια λογοτεχνική άνοιξη που δεν είναι τίποτα άλλο από πολιτισμός, διαθέτοντας και κορυφαίο πολύ καλό, με πολύ λίγους, πολύ καλούς στον πεζό και ποιητικό λόγο, και ακόμα πιο πολλούς πιο κάτω (και αυτοί όμως είναι χρήσιμοι), και ας μην υπάρχει σε αυτήν την πόλη τόσο πεισμα-τικά το στέκι του πολιτισμού. Κρίμα, μα πολύ κρίμα!



Το βιβλίο της κ. Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου με τίτλο «Οι Σημαδούρες και άλλες μικρές ιστορίες», θα παρουσιαστεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 18:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Οκτωβρίου 2018, αρ. φύλλου 956


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ