23.11.18

ΟΔΟΣ: Δημοκρατικοί αυτοματισμοί | Republikanische Automaten


ΟΔΟΣ 26.7.2018 | 946


Προς τι ποιητής σε μικρόψυχους καιρούς;
Φρήντριχ Χαίλντερλιν (1770-1843)


Το ετήσιο αφιέρωμα του καλοκαιρινού φύλλου της ΟΔΟΥ, αφορά την γερμανική ποίηση. Δεδομένου ότι η συνεισφορά του γερμανικού λαού στα γράμματα, τις τέχνες και το πνεύμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ιδιαιτέρως σημαντική, η επιλογή δεν είναι τυχαία.

Κάποιοι θυμούνται ακόμη, από τις πρώτες εποχές της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου, τον ίδιο τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου (και έως τότε πανίσχυρο βουλευτή Καστοριάς) κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, να... κατακεραυνώνει την διεθνή κοινή γνώμη και με στόχο να αποστομώσει την Γερμανία, να ειρωνεύεται το γερμανικό έθνος εγκαλώντας την Γερμανία ότι «δεν είχε ένα νόμπελ» τα τελευταία 40 χρόνια, ούτε και «μία διεθνή προσωπικότητα» όπως είχε η Ελλάδα με τον Θεοδωράκη και Χατζηδάκι! (*) Αν ένας πολιτικός, με στενές σχέσεις με την Γερμανία στις προσωπικές του επιλογές, ισχυριζόταν αυτές τις ανακρίβειες, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος, πόσο απληροφόρητος είναι ο μέσος Έλληνας. Που συνηθίζει επικίνδυνα να οχυρώνεται πίσω από στερεότυπα και γενικεύσεις.

Κι αν στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή η συμβολή του γερμανικού λαού στον παγκόσμιο πολιτισμό, η αλήθεια είναι ότι η επιρροή του γερμανικού πολιτισμού στην σκέψη και την διαμόρφωση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού και την φυσιογνωμία του Ευρωπαίου, είναι ιδιαίτερα σημαντική.


ΟΔΟΣ 26.7.2018 | 946 | σ.2


Έτσι η επιλογή της ΟΔΟΥ που καθώς απαιτεί προετοιμασία μερικών μηνών προηγήθηκε χρονικά από την εθνική τραγωδία της Αττικής τις τελευταίες ημέρες, έχει αρκετές αφορμές.

Το ετήσιο φύλλο του 2016, ο κ. Νώντας Τσίγκας με την συνεργασία του γνωστού βέλγου μεταφραστή κ. Μαρκέλλου Πιράρ, είχαν επιμεληθεί το αφιέρωμα «Η ποίησις σώζοι την Συρία» με άριστο αποτέλεσμα σύμφωνα με τις απόψεις των αναγνωστών. Το αντίστοιχο φύλλο του 2017 «Ακούω τρέμοντας σιωπή» που είχε αφιέρωμα στην πρώτη μεταθανάτια συλλογή ποιημάτων του Ίωνα Δραγούμη, επιμελήθηκε και πάλι με αντίστοιχη επιτυχία ο κ. Νώντας Τσίγκας που κατάγεται από το Βογατσικό και η συμβολή του είναι μακρά και ιδιαίτερα σημαντική.

Φέτος το εμβληματικό ετήσιο φύλλο, το αφιέρωμα στην γερμανική ποίηση, επιμελείται η κ. Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου (η οποία μετέφρασε όλα τα ποιήματα). Γνωστή στους αναγνώστες της ΟΔΟΥ και τους Καστοριανούς για το σπουδαίο συγγραφικό της έργο, αλλά και την διακριτική μεν αλλά αισθητή κοινωνική της δράση και ατομική παρουσία. Άριστη γνώστις της γερμανικής γλώσσας και παιδείας και γνωστή για τις μεταφράσεις της στην ελληνική γλώσσα, για μια ακόμη φορά είναι στο πλευρό της ΟΔΟΥ. Και στην προσπάθεια να δημιουργούνται ανάσες ποιότητας στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Καστοριά και στον τόπο που ζει και κινείται.

Πάντως το αφιέρωμα του 2018 δεν στερείται και από κάποιο πιο επιφανειακό συμβολισμό. Διότι ως γνωστό στο φετινό ζεστό Αύγουστο 2018, που αποτελεί μοιραίο μήνα για μια ακόμη φορά για τον ελληνισμό -και πιο συγκεκριμένα από 21. 8.2018 η Ελλάδα, έχοντας λύσει όλα τα προβλήματά της, εξέρχεται –λέει– από τα μνημόνια, που επέβαλαν οι Μέρκελ, ο Σόϊμπλε και τα άλλα κακά παιδιά της Γερμανίας. Και ξανά προς την δόξα τραβά.

Η χώρα του «madam Merkel go home», η μητέρα των Νόμπελ κατά τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, βγαίνει στις... αγορές, θα δανείζεται, θα, θα, θα γίνει δηλαδή Γερμανία. Η πειθαρχία, η πιστότητα, η διαφάνεια και ο επαγγελματισμός θα αποδείξουν ότι η Ελλάδα από την 21η Αυγούστου, στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού, χάρη στην συνδυασμένη ευεργετική συνδρομή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων αρκετών ετών, από τον εποχή του Παπανδρέου, του Ζαππείου, των ψεκασμένων και αντιμνημονιακών, θα λειτουργεί πια automaten με την αξιοπιστία ενός γερμανικού κινητήρα.

Έτσι, η ανάγκη και πνευματικής προετοιμασίας του ελληνικού λαού να γίνει επιτέλους μια Γερμανία του Νότου, μια Ελλάδα που ξανά προς την δόξα να τραβά, αποδείχθηκε μια ακόμη θαυμάσια αφορμή έμπνευσης του φετινού αφιερώματος. Με την γερμανική ποίηση που της αξίζει πραγματικός σεβασμός, πνευματική υπόκλιση, πραγματική αναγνώριση.

Καλό καλοκαίρι.



(*) Η Γερμανία, η οποία έχει κερδίσει 108 Νόμπελ (μεταξύ αυτών 9 Λογοτεχνίας), κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως (πρώτη οι ΗΠΑ με 368 Νόμπελ και δεύτερο το Ηνωμένο Βασίλειο με 128). Η Ελλάδα έχει κερδίσει δύο Νόμπελ (Λογοτεχνίας).



Τα ποιήματα είναι διαθέσιμα 

μόνο στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας




Φωτογραφίες:
-George Grosz (1893–1959) Republikanische Automaten, 1920 MoMA Νέας Υόρκης. Δύο γερμανοί πατριώτες, βετεράνοι του πολέμου, γιορτάζουν την ζωή τους. Αν και μη αρτιμελείς,  δεν υποφέρουν διότι είναι μέρος της μηχανής που επιτρέπει την Δημοκρατία να λειτουργήσει.
-Τα χέρια της ομοσπονδιακής καγκελαρίου (Bundeskanzlerin) της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιουλίου 2018, αρ. φύλλου 946


Σχετικά:


Αφιερώματα Αυγούστου της ΟΔΟΥ


1999 «Palatina»
(Αρχαία ελληνική ποίηση)

(Σοννέτα του Σαίξπηρ)

2001 «Λησμονημένου Αυγούστου κρίνοι»
(Αποκηρυγμένα ποιήματα του Κων/νου Καβάφη)

2002 «Της μιας στιγμής καλοκαιριού»
(Whitman, Elyard, Holderlin, Ρίλκε, Blake, Lane, Young)

2003 «Μεθυστική ζέστη του καλοκαιριού»
(Wallace Stevens)

2003  «Της ηδονής μια νύχτα, ή ένα πρωΐ της φεγγερό» (β’ εξώφυλλο)
(2003: Έτος Καφάβη)

2004 «Ολυμπιόνικοι»
(Πίνδαρος -Athens 2004)

2005 «-Quoi? - L´ Eternite»
(Αρθούρος Ρεμπώ)

2006 «Πασίχαρα τα πλοία»
(Φεντερίκ Χέντερλιν)

(ποίηση από τα blogs)

(Κινέζικη ποίηση ολυμπιακοί αγώνες)

(Καστοριανοί εκφραστές κ.ά. )

(Αφρικανική ποίηση - Mudial 2010)

(Αργεντινοί ποιητές-κρίση)

(100 χρόνια από την απελευθέρωση, Καστοριανοί  ποιητές)

2013 «Aραβική Άνοιξη»
(Άραβες ποιητές)

2014 «Brasilidade»
(Ποιητές της Βραζιλίας)

2015 «CUBA | Love | Revolución»
(Ποιητές της Κούβας)

2016 «Ἡ ποίησις σώζοι τήν Συρία»
(Άδωνις και σύριοι ποιητές)

2017 «Ακούω τρέμοντας σιωπή»
(Ποιήματα του Ίωνα Δραγούμη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ