Τα εγκαίνια της επανέκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου, μετά την πρόσφατη ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (προϋπολογισμού 1.870.000 ευρώ), θα πραγματοποιηθούν παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στις 12:30 στο χώρο του μουσείου.
Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο, κυρίως εικόνων, με φορητά έργα θρησκευτικής ζωγραφικής των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Η νέα έκθεση αναδεικνύει τη σημασία και ακτινοβολία της βυζαντινής Καστοριάς, προσφέροντας ερεθίσματα στον επισκέπτη για την κατανόηση των συνθηκών που ευνόησαν την ιδιαίτερη καλλιτεχνική άνθηση της περιοχής.
Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν από επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Ματιές και προσεγγίσεις στη ζωγραφική της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Καστοριάς» που θα φιλοξενηθεί στο αρχοντικό Τσιατσιαπά (Λεωφόρος Νίκης 114-116), την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, αλλά και από παράλληλες δράσεις, με την ευκαιρία του εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς-Τούρκους στις 11/11/1912.
Φωτογραφίες:
[επάνω] Η "Άκρα Ταπείνωση", η αμφιπρόσωπη εικόνα του 12ου αιώνα, από την Καστοριά, παρουσιάστηκε το 1997 στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στα πλαίσια της έκθεσης "The Glory of Byzantium". Παρουσιάστηκε δεύτερη φορά το 2014 στην Ουάσιγκτον και στο Λος Άντζελες στην έκθεση "Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections".
[κέντρο] Η "Άκρα Ταπείνωση", η αμφιπρόσωπη εικόνα του 16ου αιώνα, από την Καστοριά, παρουσιάστηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης το 2004 στην έκθεση με τίτλο "Byzantium: Faith and Power (1261–1557)"
[κάτω] Εικόνα του προφήτη Ηλία, που χρονολογείται κατά το 1180-1200, στην Καστοριά. Αυγοτέμπερα σε ξύλο, διαστάσεων 48 13/16 x 24 5 /8 ίντσες. Παρουσιάστηκε το 2014 στην Ουάσιγκτον και στο Λος Άντζελες στα πλαίσια της έκθεσης "Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections".
Σχετικά: Επανέκθεση
Μήπως θα ήταν θεμιτό μιάς και όλοι οι ταγοί της πόλης και ειδικά οι θρησκευτικοί ( Δέσποτα ευλογείτε... ) να καρπωθούν της ευκαιρίας και να εκθέσουν τα όποια θρησκευτικά κειμήλια και εικόνες και μίτρες και λοιπά μαζί με τα υπόλοιπα τα ήδη υπάρχοντα στους χώρους του Βυζαντινού μουσείου. Α,και επί της ευκαιρίας μήπως κάποιος θα ηδύνατο να μας ενημερώσει ποιες εργασίες έγιναν και πόσο κόστισαν έκαστη και συνολικά στο μουσείο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈρρωσθε οι μη βυζαντινόπληκτοι
Δημήτριος Αγιασοφίτης