Ο Άγιος Αθανάσιος, τέλος 14ου αρχές 15ου αιώνα.
Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς.
|
Τα εγκαίνια της επανέκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου, μετά την πρόσφατη ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, θα πραγματοποιηθούν παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στις 12:30 στο χώρο του μουσείου.Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο, κυρίως εικόνων, με φορητά έργα θρησκευτικής ζωγραφικής των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.
Η νέα έκθεση αναδεικνύει τη σημασία και ακτινοβολία της βυζαντινής Καστοριάς, προσφέροντας ερεθίσματα στον επισκέπτη για την κατανόηση των συνθηκών που ευνόησαν την ιδιαίτερη καλλιτεχνική άνθηση της περιοχής.
Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν από επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Ματιές και προσεγγίσεις στη ζωγραφική της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Καστοριάς» που θα φιλοξενηθεί στο αρχοντικό Τσιατσιαπά (Λεωφόρος Νίκης 114-116), την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, αλλά και από παράλληλες δράσεις, με την ευκαιρία του εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς-Τούρκους στις 11/11/1912.
* * *
Το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς εγκαινιάστηκε το 1989 και λειτούργησε με την αρχική του μορφή έως τον Ιούνιο του 2013. Μέχρι τότε φιλοξενούσε προσωρινή έκθεση με 35 φορητές εικόνες, η οποία καταλάμβανε τον έναν από τους τρεις εκθεσιακούς χώρους.
Η έκθεση αυτή, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα της, παρουσίαζε σημαντικές ελλείψεις και αδυναμίες, κυρίως εποπτικού υλικού και ερμηνευτικής προσέγγισης, με συνέπεια την απουσία προβολής τόσο της σπουδαιότητας και ακτινοβολίας της περιώνυμης μεσαιωνικής πόλης της Καστοριάς, όσο και της μοναδικότητας του πλούτου των λαμπρών εικόνων της.
Για τους λόγους αυτούς, η νεοσύστατη τότε 16η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπόνησε μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2010 και εντάχθηκε ως έργο στο πλαίσια του «ΕΣΠA Μακεδονία-Θράκη 2007-2013» με απόφαση του 2012 και συνολικό προϋπολογισμό 1.870.000 ευρώ.
Το νέο εκθεσιακό υλικό του Μουσείου επικεντρώνεται, κατά κύριο λόγο σε φορητές εικόνες και βημόθυρα τέμπλου που ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75), συνεπικουρούμενο από τέσσερα (4) τμήματα αποτοιχισμένων τοιχογραφιών και πενήντα (50) αντικείμενα μικροτεχνίας.
Η ένταξη του υλικού επανεξετάστηκε και εκτέθηκε με βάση τις ακόλουθες κατευθύνσεις, ταυτόσημες με τη σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική πρακτική:
Σχετικά: Βυζαντινό μουσείο
Egenia emeis & emeis!
ΑπάντησηΔιαγραφή