10.1.19

ΠΓΔΜ: Εμπλοκή στην συνταγματική αναθεώρηση
Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται η συνεδρίαση του κοινοβουλίου στα Σκόπια, αφού ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει βρει τους 80 βουλευτές, που απαιτούνται για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν με την Αθήνα στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 14:00 ώρα Ελλάδος και Κύπρου και μετατέθηκε για τις 16:00 χωρίς και πάλι να ξεκινήσει.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διαπραγματευόταν έως την τελευταία στιγμή με τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος BESA, το οποίο έχει ως βασικό έτοιμα να μην εμφανίζεται μονοεθνική υπηκοότητα «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» αλλά να προστεθούν όροι στο προοίμιο όπως πολυεθνική κι αντικατάσταση της φράσης «μακεδονικός λαός» με «πολίτες».

Αν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα όμως οι 8 ανεξάρτητοι βουλευτές, πρώην του VMRO που είχαν υπερψηφίσει την έναρξη των τροποποιήσεων, δηλώνουν και πάλι σήμερα το μεσημέρι ότι δεν θα υπερψηφίσουν, ζητώντας να μην αλλαχθεί η υπηκοότητα «μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Τονίζουν μάλιστα ότι αυτή είναι η συμφωνία με την Ελλάδα και πως αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος της συμφωνίας καθώς ενισχύει την «μακεδονική ταυτότητα».

Παρά το τσουχτερό κρύο έξω από το κοινοβούλιο συγκεντρώθηκαν εκ νέου διαδηλωτές, που ζητούν να μην προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές.

Μεταξύ των διαδηλωτών είναι κι ο ηγέτης του δεξιού κόμματος «Ενωμένη Μακεδονία» Γιάνκο Μπάντσεφ ο οποίος καταγγέλλει, πως «στο κοινοβούλιο βρίσκεται ο Ντέιβιντ Στίβενσον, επικεφαλής της CIA στα Σκόπια, κατ’ εντολή του αμερικανού πρέσβη Τζες Μπείλι, ασκώντας αφόρητες πιέσεις σε τρεις βουλευτές, οι οποίοι δεν προτίθενται να ψηφίσουν».

Κάλεσε μάλιστα τον γενικό εισαγγελέα να παρέμβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ