Δεν είναι ότι το πολυμηχάνημα μοιάζει αρκετά ακριβό για μια τέτοια τιμή. Προφανώς διαδικαστικά η προμήθεια εκπληρώνει όλες τις εγγυήσεις της δημοσιονομικής τάξης. Ούτε διότι πολύς είναι ο θόρυβος που προκλήθηκε εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για μια δευτερεύουσας, αν όχι τριτεύουσας σημασίας προμήθεια. Μηχανήματος υποστήριξης –ούτε καν υποδομής– που αν μη τι άλλο δεν είναι κάτι εντελώς νέο, αφού υπήρχε εδώ και χρόνια (και υπάρχει) ήδη τέτοιο μηχάνημα, έστω και μικρότερο.
Είναι όμως, που το όλο happening της τελετής «παράδοσης-παραλαβής» περιβλήθηκε με ένα εντελώς μοναδικό τρόπο, σε μια Καστοριά, στην οποία δεν έχει εκτελεσθεί κανένα (απολύτως κανένα) έργο υποδομής εκ μέρους της Περιφέρειας (και Αντιπεριφέρειας – όπως και του Δήμου Καστοριάς), όλα αυτά τα χρόνια της αυτοδιοικητικής περιόδου.
Και την ίδια στιγμή που οι πρωτεύουσες των γειτονικών νομών, με πρώτη και καλύτερη την Κοζάνη, βρίθουν απ’ αυτά, (τα νέα έργα υποδομής), το να αισθάνεται άνετα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης (σε μια πόλη στην οποία στην αρχή τουλάχιστον υπόσχονταν ότι «είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη» -τουλάχιστον- η Αρχιτεκτονική Σχολή), και να θεωρεί την παράδοση του πλωτού ή αμφίβιου μηχανικού κήτους επαρκές έργο και βάση έναρξης... συνεργασίας, έχει ενδιαφέρον.
Όπως ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, τωρινός περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, που όλοι τον θυμούνται ως προβεβλημένο και πολύ δημοφιλή τηλεπαρουσιαστή επί πολλά έτη και ειδικά τα τελευταία (και πριν την εκλογή του)· που όλοι θυμούνται τον ηχηρό και μαχητικό τρόπο με τον οποία καυτηρίαζε τα κείμενα, καλώς ή κακώς κείμενα σε κάθε επίπεδο της δημόσιας ζωής, αυτή την φορά, στην τελετή «παράδοσης και παραλαβής» ήταν διαφορετικός. Ήταν πολύ αυστηρός και με επιμονή αντιπαρατέθηκε με τις «κραυγές» και τις κατηγορίες των επικριτών του.
Απομένει με ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας πιστεύουν πραγματικά ότι με το πολυμηχάνημα αυτό, «τέλειωσαν» πια με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Καστοριά και έπραξαν το καθήκον τους.
Πάντως ο «Οδυσσέας», όπως θα ταίριαζε να ονομαστεί το νεοαποκτηθέν πολυμηχάνημα της λίμνης της Καστοριάς για τα καλάμια (διότι ένας και μοναδικός υπήρξε ο πολυμήχανος στην αρχαιότητα, και ένα τώρα αυτό το πολυμήχανο μηχάνημα που ξεκινά το δικό του ταξίδι για την Ιθάκη), ανήκει πια στην πραγματικότητα και την καθημερινότητα της Καστοριάς, που χάρη σ’ αυτόν θα σώσει την λίμνη και το φυσικό περιβάλλον. Αλλά και θα προσελκύσει τουρισμό.
Μόνο που από την πρώτη στιγμή της «παράδοσης και παραλαβής» προκύπτει ότι θα πράξουν ορθά όσοι έχουν την ευθύνη της χρήσης του: να το προσέχουν μήπως, εκτός από τα καλάμια της λίμνης, συμμαζέψει και άλλα. Ακόμη και τα χλωρά.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Οκτωβρίου 2018, αρ. φύλλου 955
Σχετικά:
Καβάλησαν το καλάμι για τα καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφή