2.3.12

Κάποτε στην Καστοριά

 [στήλη που υπογράφει ο "Στοχαστής"]

Ο ποιητής Παλαδάς ο Αλεξανδρεύς τον 4ο αιώνα μ.Χ. που θρηνούσε για την εξαφάνιση του Ελληνισμού έλεγε:
Μήπως ενώ έχουμε πεθάνει ζούμε μόνο κατά φαντασίαν, εμείς οι Έλληνες, που έχομε περιπέσει σε συμφορά, νομίζοντας ότι η ζωή είναι όνειρο; ή ζούμε εμείς, και έχει αποθάνει η ζωή;

Η χώρα έγινε ένα απέραντο φρενοκομείο

Έτσι δεν εκφράσθηκε κάποτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν 30 και πλέον χρόνια; Μήπως είχε άδικο; Εκτός του ότι θα καταντήσουν ακόμη και του έντιμους απατεώνες, θα μας αναγκάσουν τους περισσότερους να φύγουμε από την πατρίδα μας. Γιατί να ανοίξει κάποιος εταιρεία στην Ελλάδα; Γιατί να μην πάει σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και να ανοίξει εταιρεία; Δυσκολότερο είναι να κλείσεις, στα χαρτιά φυσικά, μια εταιρεία παρά να την ανοίξεις. Καλό είναι να κρατάμε το γράμμα του νόμου αλλά, αλλά και το πνεύμα του νόμου ας το λάβουμε λίγο υπόψη καθότι η τυπολατρία πολλές φορές φέρνει και την μοιρολατρία.

Μέτρα αμέτρητα μας φλόμωσαν οι φωστήρες της οικουμένης. Κάποτε μας έλεγαν ότι θα έρθουν οι Κομμουνιστές και θα μας πάρουν τα σπίτια τώρα θα πρέπει να φυλαχθούμε από τους Καπιταλίστες; Πώς γίνεται ο καθένας από την πλευρά του να έχει δίκαιο; Μπορεί όλοι να αμαρτήσαμε και να ‘’ασελγήσαμε’’ στο σώμα της πατρίδας, αλλά όλοι δεν έχουμε την ίδια ευθύνη. Άλλο το βάρος της ευθύνης του Πάγκαλου και άλλο της Μπιρμπίλη. Άλλο εισιτήριο πληρώνεις στο αεροπλάνο με βαλίτσα βάρους 20 κιλών και άλλο με 40.

Η δημοκρατία έχει πρόβλημα και θα πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα και τους νόμους. Η άμεση δημοκρατία και η διαφάνεια σε όλα, θα πρέπει να είναι θεμελιώδεις αρχές του συντάγματος. Οι κυβερνώντες θα πρέπει να εγγυώνται για την χρηστή διαχείριση με την προσωπική τους περιουσία. Οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι πλεονασματικοί υπέρ του κράτους, έτσι ώστε σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών (πόλεμος, φυσικές καταστροφές κλπ), να μην εξαρτάται η πατρίδα από τους δανειστές και τους καιροσκόπους.
Οι περισσότεροι κυβερνώντες που πέρασαν από την σύσταση του νεώτερου ελληνικού κράτους, σίγουρα θα έκαναν διαφορετική διαχείριση στα του οίκου των, από την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Κανονικά το σύνταγμα θα έπρεπε να απαγορεύει να δίδονται υποσχέσεις, πόσο μάλλον δε την προεκλογική περίοδο. Οι πολιτικοί θα έπρεπε να μας λεν όχι τι θα κάνουν, αλλά πόσο σωστά έκαναν αυτά που όφειλαν να κάνουν.
Υπάρχει η γνωστή σε όλους μας φυσικά παροιμία που λέει: Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα. Αυτό βιώνουμε όλοι μας σήμερα. Την απληστία την αλαζονεία και την υπεροψία των περισσοτέρων που μας κυβέρνησαν. Ίσως να υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις αλλά αυτό σημαίνει την επιβεβαίωση του κανόνα. Το ερώτημα δε που γεννάται στους περισσότερους πολίτες είναι: Πώς είναι δυνατόν αυτοί που μας έφθασαν σ’ αυτό το σημείο να είναι σε θέση τώρα να μα σώσουν;
Όταν το 1940 μας κήρυξαν τον πόλεμο οι Ιταλοί τότε αν και ο τόπος κυβερνιόνταν από δικτατορία, έτρεξαν όλοι σύσσωμου, δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, να υπερασπιστούν την πατρίδα. Τώρα πόσο βαριά πρέπει να απειληθούμε ώστε τα κόμματα και οι παρατάξεις να συνεννοηθούν μεταξύ τους;

Ακούσαμε τον Πάγκαλο, σε μια του ομιλία στην Γαλλία να λέει στα γαλλικά ότι, μετά το 2000 υπήρξαν πολιτικοί που είπαν την αλήθεια για το δημοσιονομικό χρέος και την επερχόμενη καταστροφή αλλά απομονώθηκαν. Είπε δε τα ονόματά τους, όπως του Στέφανου Μάνου (ΝΔ), του Αλέκου Παπαδόπουλου (ΠαΣοΚ) και του αείμνηστου Παπαγιανάνκη (ΣυΡιζΑ), οι οποίοι απομονώθηκαν και δεν ξαναψηφίστηκαν. Ενώ ο Θόδωρος σιώπησε ή λούφαξε για να τον τρώμε σήμερα στην μάπα κατά το κοινώς λεγόμενο, θα έλεγε ο απλός και νοήμων πολίτης, ή μήπως δεν είναι έτσι;
Περιφερόμενος στο διαδίκτυο κάπου στα ΄΄λίνκ΄΄ είδα μια δημοσκόπηση και αφού ψήφισα κι’ εγώ είδα τα αποτελέσματα, που ήταν τα ακόλουθα.
ΚΚΕ: 25.5%, ΠΑΣΟΚ: 18.5%, Άλλο: 16.8%, Δεν θα πάω: 15.4%, ΝΔ: 12.4%, ΛΑΟΣ: 6.2%, ΣΥΝ: 5.1%
Ωραία σκέφθηκα θα δούμε επιτέλους τη Αλέκα πρωθυπουργό και την Λιάνα υπουργό. Διότι όταν είσαι στην αντιπολίτευση δεν κοστίζει και κάτι να δίνεις υποσχέσεις και να κρίνεις εκ του ασφαλούς. Για να δούμε αν κυβερνήσει η Λιάνα και η Αλέκα ποιόν θα αναθεματίζουν. Μάλλον τον διεθνή καπιταλισμό. Εκτός αν δεν δεχθούν να αναλάβουν την κυβέρνηση της χώρας, επειδή θα θεωρήσουν ότι η υπερψήφισή τους από τον λαό, θα οφείλετε σε διεθνή συνωμοσία του Καπιταλισμού, για να τους μειώσουν και απαξιώσουν, όπως είπε κάποτε ο Μίμης Ανδρουλάκης.
Τελειώνοντας διατυπώνω για περαιτέρω στοχασμό το Ερώτημα των Πυθαγορείων, απευθυνόμενος κυρίως στους πολιτικούς.
Πη παρέβην; Τι δ’ έρεξα;
Τι δε μοι δέον ουκ ετελέσθη;

πού παρέβην; τι έκανα;
τι από αυτά που έπρεπε να κάνω
δεν έγινε; = δεν έκανα;

Ο Στοχαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ