17.3.12

ΟΔΟΣ: Μια έμπρακτη απόδειξη ότι δεν έχουν ισοπεδωθεί όλα

ΟΔΟΣ 624 / 12.1.2012

Η αρχή του 2012, μετά την περίοδο των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και τα τοπικά καρναβάλια, που αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια το μοναδικό «δημιουργικό» γεγονός, όχι μόνο για τους κατοίκους της Καστοριάς αλλά και για τους ίδιους τους δημοτικούς της άρχοντες, αποκαλύπτει την κατάσταση που κυριαρχεί στην πόλη. Δεν είναι απλά η «μελαγχολία» που χαρακτηρίζει πάντα τέτοια εποχή την Καστοριά κάθε χρόνο, και μάλιστα σε μια στερεότυπη επανάληψη ώστε η κατάσταση να γίνεται ανεκτή με στωϊκότητα και να μη καταβάλλεται καμιά απολύτως προσπάθεια να πάψει πια ο υπόλοιπος Ιανουάριος να είναι μήνας μαζικής εσωστρέφειας και βυθιότητας.

Είναι ταυτόχρονα και η συνείδηση ότι η άχαρη πραγματικότητα της Καστοριάς μπορεί να κρύφτηκε κάτω από τα αινιγματικά καρναβάλια και πριν απ΄ αυτά τα δήθεν γραφικά, δήθεν «μοναδικά» Καστοριανά Χριστούγεννα, πίσω από το δήθεν χωριό του Άη Βασίλη -έξω μάλιστα από το οποίο- πάνω στο δημοτικό πεζοδρόμιο δηλαδή- ασυνείδητοι πετούσαν σωρούς από χιόνια και πάγους καθιστώντας επικίνδυνη την διέλευση των περαστικών. Ωστόσο το κρυφτούλι ήταν περιστασιακό, ενώ ήδη τέλειωσαν όλα αυτά.

Πάει τέλειωσε και η προσωρινή πνευματική έκλαμψη με τα αποκαλυπτήρια του σημαντικού γλυπτού που δώρισε στην Καστοριά η δημιουργός του Vassiliki, χάρη στην προσωπική της γνωριμία με την κ. Μερόπη Σωτηροπούλου-Μάγγελ, γεγονός που ίσως έκανε τους αρμόδιους να νομίσουν ότι είναι οι ίδιοι που πραγματοποιούν μεγάλο έργο. Έστω κι’ αν το γλυπτό τοποθετήθηκε σε ακατάλληλη θέση στο προπύλαιο του πάρκο Ποτ Πουρί, σε περιοχή που διασαλεύεται η πνευματικότητα της αεικίνητης μορφής του «Αρλεκίνου», η καλλιτεχνική αξία του γλυπτού είναι σημαντική.

Θα περιμένει απλά μια επόμενη ημέρα που θα τοποθετηθεί σε χώρο με πιο ταιριαστό αστικό και ιστορικό υπόβαθρο, από την ακατοίκητη στάση των τουριστικών λεωφορείων. Παρεμπιπτόντως η σημειολογία της (ξεπερασμένης) ενέργειας της δημοτικής πλειοψηφίας, όχι μόνο να συνεχίσει να «ανοίγει» την παρέλαση του καρναβαλιού της Καστοριάς, αλλά αυτή την φορά με απλή καθημερινή περιβολή, χωρίς δηλαδή τα «αντεριά» ή έστω ένα στοιχείο καρναβαλικής αμφίεσης, δείχνει ότι η πόλη δεν καταλαμβάνει πλέον την θέση που της αντιστοιχεί στο δημοτικό σύνολο.

Δεν φαίνεται να είναι αντιληπτό στον Δήμο Καστοριάς ότι έχουν αναλάβει ένα αμιγώς πολιτικό-αυτοδιοικητικό καθήκον να προσφέρουν συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο, που να απευθύνεται γενικά και αφηρημένα σε όλους τους δημότες, ακόμη και όταν έχει πιο ειδικά χαρακτηριστικά. Η πάροδος του πρώτου έτους, δείχνει ότι οι της δημοτικής πλειοψηφίας, και ιδιαίτερα οι αξιωματούχοι του, αντί να αρχίσουν να εκτελούν πραγματικό έργο, ενεργούν ως πρεσβευτές ή εμπορικοί ακόλουθοι και τουριστικοί αντιπρόσωποι της Καστοριάς –ενώ αυτό λογικά είναι καθήκον και αρμοδιότητα άλλων φορέων, όπως ενδεικτικά του Επιμελητηρίου.

Η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για την διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Ελληνικής Γούνας, προφανώς δεν θα είχε ληφθεί αν το ΚΕΓ εκτελούσε την αποστολή του με έμπρακτα αναπτυξιακά αποτελέσματα για τον τόπο και δεν ήταν απλά ζημιογόνο. Με αυτά τα θέματα κανείς δεν ασχολείται στον Δήμο Καστοριάς με ουσιαστικό τρόπο. Έτσι χωρίς πραγματικό πρόγραμμα δημοτικών έργων, που να συνοδεύεται από ρεαλιστικό πλάνο, ιεραρχήσεις και συγκεκριμένα μέτρα, αρκούνται σε μικρά ή δευτερεύοντα. Μερικοί μάλιστα εξαντλούν την ενεργητικότητά τους σε άλλες δράσεις, για προσωπικούς λόγους. Σαν κι’ αυτή, στον αρχαιολογικό χώρο του λιμναίου οικισμού και τις παράνομες ανασκαφές, κοντά στις οποίες εντοπίσθηκαν μηχανήματα του Δήμου Καστοριάς, για τις οποίες -ευτυχώς- δεν έχουν ακόμη εξανεμιστεί οι ελπίδες ότι η έρευνα που διεξάγεται από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές θα φέρει αποτελέσματα.

Σε ένα από τα τελευταία φύλλα της ΟΔΟΥ (622/29.12.2011) γινόταν απολογιστική κριτική για την συμπλήρωση του πρώτου έτους της δημοτικής αρχής Καστοριάς και σ’ αυτούς που καθώς φαίνεται εκλέχτηκαν για να κάνουν πράξη το προσωπικό τους τάμα, χωρίς μέχρις στιγμής να προσφέρουν κάτι το αντικειμενικά αξιοσημείωτο. Ή εκλέχτηκαν για ακόμη πιο πεζούς λόγους, όπως την αποζημίωσή τους, ή ακόμη χειρότερα να επιδίδονται σε φιλανθρωπίες με ακαθόριστους όρους και δημοτικό χρήμα.

Κοντά σ’ αυτά η μείζων μειοψηφία του κ. Κ. Λιάντση, παρά το γεγονός ότι μπορούσε και έπρεπε να εξελιχθεί σε κριτική πτέρυγα ελέγχου των παραλείψεων του Δήμου και σε δημιουργικό μοχλό διεγείροντας την διάθεση προσφοράς έργου, αντίθετα, έχει εξελιχθεί σε παθητικό παρατηρητή της κατάστασης την οποία νομιμοποιεί με τον τρόπο του και μάλιστα την απενοχοποιεί. Συμπεριφέρεται σαν το ΛΑΟΣ απέναντι στο ΠαΣοΚ τους πολλούς πρώτους μήνες της τελευταίας διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου: Με πρωτοχριστιανική κατανόηση.

Το βαθύτερο αίτιο αυτής της κατάστασης στον Δήμο Καστοριάς είναι η φημολογούμενη απόφαση του κ. Κ. Λιάντση να αφήσει τα ρηχά δημοτικά εγκόσμια και να κινηθεί διεκδικώντας βουλευτικά αξιώματα. Οπότε ίσως να νομίζει ότι για τον λόγο αυτό δεν οφείλει πλέον να υπηρετεί τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του.

Αντί να ξεσηκώσει πρώτος γη κα ύδωρ για την γενικευμένη απραξία, με την στάση του επικυρώνει στο άκριτο και απυρόβλητο επίπεδο την απουσία δημοτικού έργου, αλλά και κάποια περισταστικά που είναι κατά πολύ σοβαρότερα και ενώ ταυτόχρονα είναι εμφανής η προσπάθεια υποβάθμισής τους, όπως είναι η λαθαρανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Δισπηλιού και οι παράξενοι λάκοι που ανοίγουν από χρυσοθήρες μπροστά από εκκλησίες της Καστοριάς. Αλλά φαίνεται για τον κ. Λιάντση, αυτά είναι επουσιώδη, τα ουσιώδη είναι ο στόχος του για την Βουλή.

Ακόμη και ο δήμαρχος Καστοριάς, αντί να πρωτοστατήσει στην διελεύκανση της κατάστασης, ακουγόταν να «παραινεί» στο δημοτικό συμβούλιο τον δημοτικό σύμβουλο μειοψηφίας και υποψήφιο δήμαρχο κ. Κ. Κοντόπουλο με τις φράσεις «προσέξτε τι θα πείτε» (!). Αντί να δηλώσει ότι αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται, παρέσχε προκαταβολικά πλήρη πολιτική κάλυψη σε συγκεκριμένους αντιδημάρχους, και ταυτόχρονα ένα περίεργο είδος εγγύησης που διαχέει τις ευθύνες στο σύνολο της πλειοψηφίας.

Εν όψει αυτής της κατάστασης ο επόμενος σε εκλογική δύναμη συνδυασμός υπό τον κ. Κωνσταντίνο Κοντόπουλο, για μια ακόμη χρονιά θα είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη και την υποχρέωση όχι μόνο να κρατεί τα μάτια του ανοικτά, ώστε να ελέγχει παράξενα φαινόμενα και διαδρομές, αλλά και να ενσαρκώνει την μοναδική περίπτωση δημοτικού συνδυασμού που διατυπώνει σαφή πολιτικό λόγο.

Αυτό έγινε σε κάποιο βαθμό την περασμένη χρονιά, και θα πρέπει να συνεχίσει και την επόμενη που ήδη ξεκίνησε. Η δόση της κριτικής, η ένταση των παρεμβάσεων καθώς και το περιεχόμενο των προτάσεων της μειοψηφικής αυτής ομάδας, είναι δικαίωμα και καθήκον των μελών της και του επικεφαλής. Όπως και η ευθύνη της στάσης τους: όταν θα πολιτεύονται σε ήπιους τόνους θα μοιάζουν να έχουν κάνει κοιλιά, ενώ αντίθετα όταν θα χρησιμοποιούν δριμείς τόνους, θα κινδυνεύουν να συσπειρώσουν τόσο την πλειοψηφία στο εσωτερικό της, όσο και να την συναδελφώνουν ακόμη στενότερα με την μειοψηφία του κ. Κ. Λιάντση. Αλλά και να ενεργοποιούν αισθήματα συμπάθειας στον πολύ κόσμο, που όταν βλέπει ένταση συνήθως θυματοποιεί τον λάθος πόλο.

Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτά, ο δημοτικός συνδυασμός του κ. Κ. Κοντόπουλου, οφείλει να διαδραματίσει τον διέξοδο πόλο στην καστοριανή κοινωνία και μια έμπρακτη απόδειξη ειδικότερα στους νέους ανθρώπους αυτής της πόλης ότι δεν έχουν ισοπεδωθεί όλα. Με δημοτικά εκσκαπτικά μηχανήματα, και άλλα εργαλεία.


Σχετικά κείμενα:
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 624

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ