13.3.12

Yasou Aida!



"Yasou Aida!" από την Neuköllner Oper σε συνεργασία με την "Όπερα των ζητιάνων" και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Μουσική: "O patria mia" από την "Aida" του Verdi, (Leontyne Price/Georg Solti).

Το έργο επιχειρεί μια ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων σε περίοδο οικονομικής και πολιτικής κρίσης, διαμέσου της αναφοράς σε ένα από τα εμβληματικά έργα της αποικιοκρατικής περιόδου της Ευρώπης, την Αΐντα του Βέρντι. Στην Αΐντα, ο ηγεμονικός, αποικιακός λόγος του ύστερου 19ου αιώνα (οι «πολιτισμένοι» Αιγύπτιοι κατακτητές και οι «βάρβαροι» Αιθίοπες κατακτημένοι...) βρίσκεται σε πλήρη εκδίπλωση, «φυσικοποιημένος», θα έλεγε κανείς, διαμέσου της προβολής του σε ένα μακρινό αφρικανικό παρελθόν.

Στην εποχή μας, αντίστοιχα, παρατηρούμε να νομιμοποιείται η λήψη σκληρών πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, διαμέσου της αναφοράς σε έναν, στην ουσία του, μετααποικιακό λόγο που βρίθει φαντασιακών αναπαραστάσεων (οι «εργατικοί» Βόρειοι και οι «τεμπέληδες» Νότιοι, οι «πειθαρχημένοι» Γερμανοί και οι «άσωτοι» Έλληνες...).

Το Yasou Aida! αναμετράται με ένα από τα σπουδαιότερα έργα της οπερατικής παραγωγής επιχειρώντας να προβάλει σ' αυτό σύγχρονες ανησυχίες μιας περιόδου κρίσης. Δίνει, ταυτόχρονα, δεξιοτεχνικές λύσεις στο πρόβλημα της παρουσίασης ενός ογκώδους έργου με λίγα μέσα.

Τη μουσική προσαρμογή - διεύθυνση κάνει ο Χαράλαμπος Γωγιός, τη σκηνοθεσία ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, ενώ το κείμενο έγραψε ο Δημήτρης Δημόπουλος.



Σχετικά:



ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ