15.3.12

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μια πρότυπη γεωργοκτηνοτροφική επιχείρηση

Τη γνώρισα μέσα από τις σελίδες της «Πύλης Ανάπτυξης», ενός εξαιρετικού εντύπου που δυστυχώς έπεσε θέμα της οικονομικής δυσπραγίας που ζούμε, και από την πρώτη στιγμή θέλησα να τη γνωρίσω. Ήταν το πρότυπο για το οποίο μιλούσα στις διαλέξεις μου και ανέλυα στα άρθρα μου. Η μορφή της γεωργικής εκμετάλλευσης, όπως τη λένε οι συνάδελφοι Γεωργο-οικονομολόγοι, που προσιδιάζει στη μορφή της γεωργίας την οποία θα ήθελα να επικρατήσει στα επόμενα χρόνια και ακούει στο όνομα Αειφορική Γεωργία.
Μια γεωργία που μπορούμε να κάνουμε για πάντα. Μια γεωργία που θα μπορεί να μας εφοδιάζει με ασφαλή τρόφιμα, για εμάς και το περιβάλλον. Γιατί η σημερινή δεν είναι σε θέση να το κάνει. Έχει φθάσει στα όριά της. Σπαταλάει πολύτιμους πόρους. Εξαφανίζει πολύτιμους γενετικούς πόρους και υποθάλπει την υγεία μας και την υγεία των οικοσυστημάτων. Τα διατροφικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο και μάλιστα σε χώρες που περηφανεύονται για την οργάνωσή τους και το επίπεδο ανάπτυξης (Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία, κ.ά.).
Μια γνωριμία με έναν από τους δημιουργούς της στο τραπέζι των ομιλητών και διοργανωτών μιας  πολύ πετυχημένης ημερίδας για το Ιπποφαές στην Αιανή, επέσπευσε τη γνωριμία. Η σύντομη συζήτηση ενίσχυσε την ανάγκη της επίσκεψης και η ανοιχτή στάση του δημιουργού της να ακούσει και να δοκιμάσει νέες τεχνολογίες την επέσπευσε.

Πριν από μερικές βδομάδες, με έναν φίλο που παρασκευάζει και αντιπροσωπεύει τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς, φθάσαμε στη μονάδα εκτροφής αιγών γαλακτοπαραγωγής, λίγο έξω από τη Φλώρινα. Μετά τις πρώτες κουβέντες στο τραπέζι του καφέ, ξεκίνησε η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις. Οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μια την άλλη. Παραγωγή όλων των ζωοτροφών στην ίδια την εκμετάλλευση με καλλιέργεια ανάλογων εκτάσεων. Πρόνοια για εξασφάλιση άριστων συνθηκών στα ζώα μέσα από σχαρωτά δάπεδα που απομακρύνουν τις κοπριές,  θέρμανση και αερισμός του χώρου, πρόνοια για βελτίωση της ποιότητας του νερού, τοπική παστερίωση και εμφιάλωση του γάλακτος σε αποικοδομούμενο παρακαλώ πλαστικό δοχείο από καλαμπόκι (πρωτιά όχι μόνο σε Ελληνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πού; Στη μακρινή και ξεχασμένη Φλώρινα.)
Και όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα με πολλούς αγώνες των δημιουργών της. Σε πείσμα της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας των δημόσιων φορέων και μάλιστα των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Και σε ένα σύστημα εμπορίας που δεν επιβραβεύει την ποιότητα και κυριαρχείται από μεγάλες επιχειρήσεις.

Στο τέλος της επίσκεψης είχαμε κιόλας συμφωνήσει. Να δοκιμάσουμε τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς και τον ζεόλιθο σε έναν θάλαμο και από εκεί σε όλη την μονάδα. Ζώα και καλλιέργειες. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία και των δύο τεχνολογιών. Τα παραδείγματα των επιτυχιών είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη.  Σύντομα και η συγκεκριμένη επιχείρηση θα δει τις αποδόσεις της να αυξάνουν, τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή, να βελτιώνεται η υγεία των ζώων και ακόμη περισσότερο η ποιότητα των προϊόντων της. Μόνον έτσι θα μπορέσει να πάρει μια ανάσα στον ασφυκτικό οικονομικό κλοιό των ημερών.
Ο αγαπητός κατά τα άλλα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κοντά στις θετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει (έμφαση στην ποιότητα, ανάδειξη των τοπικών προϊόντων κάθε περιφέρειας της χώρας κ.ά.) καλόν είναι να αναζητήσει ανά τον Ελλαδικό χώρο επιχειρήσεις που παράγουν ποιοτικά προϊόντα και να θέσει στη διάθεσή τους τα ερευνητικά και συμβουλευτικά του στελέχη για να τις συνδράμουν και να τις αναδείξουν. Τα προϊόντα που σκοπεύουμε να βάλουμε στα καλάθια των Περιφερειών κάποιοι πρέπει να τα παράξουν. Αλλιώς κινδυνεύουμε να χάσουμε και τα αυγά και τα καλάθια!


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Νοεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 615

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ