22.3.12

Κάποτε στην Καστοριά [στήλη]

ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ
ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ‘‘ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ’’


Όταν τις στολές των καρναβαλιστών δεν τις έραβαν οι βιοτεχνίες.
Όταν τα παλιά ρούχα τα βρίσκαμε στα μπαούλα.
Όταν η αυθεντικότητα ήταν το ζητούμενο χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Τότε τα Καρναβάλια ήταν αυθεντικά παρά του ότι υπήρχαν κάποιες παραφωνίες όπως το άρμα της 21ης Απριλίου, το οποίο φυσικά και βραβεύτηκε.
Υπήρχαν φυσικά και τότε κάποιοι τολμηροί, όπως η παρέα του συγχωρεμένου Τσαπέλα, που αποκλείσθηκε από τα βραβεία λόγω της προκλητικής σάτιρας. Ήταν τα 7χρόνα της λογοκρισίας των συνταγματαρχών όπου η λογοκρισία είχε την δική της λογική και οι διονυσιακές λογικές έπρεπε να ακολουθούν την λογική της τότε χουντικής εξουσίας.
Είναι αλήθεια ότι το Καρναβάλι της Καστοριάς έστω και με τον νεοεισαχθέντα χαρακτηρισμό ‘‘ραγκουτσάρια ’’ αποτελεί το αξιολογότερο από κάθε άποψη γεγονός του Νομού Καστοριάς αφού:
• Γίνεται η μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου από διαφορετικές περιοχές.
• Διαρκεί αρκετές ημέρες.
• Υπάρχει πληρότητα στα ξενοδοχεία.
• Υπάρχει μεγάλη περίοδος προετοιμασίας
• Γίνονται μεγάλες καταναλώσεις σε διαφορετικά προϊόντα κλπ.
• H T.A. δίνει τον αγώνα της για την αξιοποίησή του, με εύστοχές αλλά πολλές φορές και άστοχες ενέργειες.

Αν σε όλα αυτά οι αρμόδιοι της Τ.Α. δημιουργούσαν και ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο και δεν αναλωνόταν σε δραστηριότητες τύπου αρλεκίνου, θα μπορούσε το Καρναβάλι της Καστοριάς να δημιουργήσει ακόμη και προοπτική ανάπτυξης σε συνδυασμό με το τοπικό προϊόν της βιοτεχνίας της γούνας.
 Εκτός φυσικά από τις μουσικές μπάντες των γειτόνων μας, που έρχονται να βγάλουν κάποιο μεροκάματο, έρχονται να παρακολουθήσουν το καρναβάλι και Ρώσοι τουρίστες. Αυτή τη χρονιά όμως είχαμε και Ουκρανούς φιλοξενούμενους, τους οποίους δεν έκανε και την καλύτερη εντύπωση μια παρατρεχάμενη υποψήφια βουλευτής που έκανε χειραψία φορώντας το γάντι στο χέρι. Καλά θα ήταν τα κόμματα με τόσο χρήματα που εισπράττουν από το υστέρημα του έλληνα φορολογούμενου, να κάνουν κάποια σεμινάρια καλής συμπεριφοράς στους υποψηφίους τους, καθότι στο φινάλε και τα κόμματα ως θεσμοί δυσφημίζονται και όχι μόνο οι υποψήφιοι.

Τώρα πως προέκυψε η λέξη “Ραγκουτσάρια” που ούτε στο λεξικό του Μπαμπινιώτη δεν την βρίσκεις, θα έπρεπε οι εφευρέτες να μας το πούνε. Λέγεται ότι καθιερώθηκε επί δημαρχίας Οικονομίδη και ότι προέρχεται από την λέξη ράκος (φθαρμένο ρούχο, κουρέλι), αλλά δεν βρήκαμε κάποιον παλιό Καστοριανό να μας επιβεβαιώσει την χρήση του όρου από παλιά. Καλά θα μου πείτε μήπως βρίσκει κανείς στα λεξικά τις λέξεις, χορδάς ή τζουμπές καθώς επίσης, τσάτισμα ή τσιάτισμα, γκυλιστήρια (από το ρήμα κυλώ), κλέτσκα (σφεντόνα) και τόσες άλλες που χρησιμοποιεί το καστοριανό γλωσσάρι; Για ιστορικούς όμως και πολιτισμικούς λόγους, κάθε τέτοια καθιέρωση ορολογίας, θα έπρεπε να τεκμηριώνεται, διότι διαφορετικά δεν θα αντέξει στο χρόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
 Ίσως διερωτηθεί κανείς πολύ εύλογα. Γιατί; Η λέξη καρναβάλι είναι ποιο αυθεντική; Φυσικά και όχι, αφού και αυτή είναι εισαγόμενη, ιταλική, λατινογενής. Εμείς θα προτιμούσαμε μια διονυσιακή αρχαία ελληνική, αφού από εκεί είναι οι ρίζες αυτού του εθίμου, αλλά τουλάχιστον να το τεκμηριώσουμε αυτό που θα επιλέξουμε να καθιερώσουμε.
Εάν λοιπόν υπάρχουν στοιχεία ότι η λέξη “ραγκουτσάρια” είναι πιο αυθεντική και πιο αντιπροσωπευτική - διονυσιακή ας το αποδείξουμε και τεκμηριώσουμε για να μην το αμφισβητήσει κανείς στο μέλλον.

Ο "Στοχαστής"

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιανουαρίου 2012.

Σχετικά κείμενα:
-ΟΔΟΣ: Θύμα της «παραδοσιακότητας»
-Καστοριανό Καρναβάλι
 -ΟΔΟΣ: Γιορτές
-ΟΔΟΣ: Το δις...
-ΟΔΟΣ:...να κάνει πιο απολαυστική, πιο λαμπερή και πιο αισιόδοξη την ζωή μας
-ΟΔΟΣ: Μία άλλη Καστοριά 
-ΣΠΥΡΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ: Μήπως κι’ εγώ δεν είμαι τελικά Καστοριανός;
-ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν (Γ. Τσάμης)
-ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν (Α. Μπούτη)
-ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
-ΟΔΟΣ: ΡΙΟ ντε Τζανέϊρο & ΚΑΣΤΟ-ΡΙΟ του Ιανουαρίου
-ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΓΕΛ: Καστοριανό Καρναβάλι
-ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΓΕΛ: Καρναβάλι. (Ή μήπως ραγκουτσάρια και πανηγύρια;)
-ΟΔΟΣ: Μία άλλη Καστοριά 
-ΚΑΣΤΟ-ΡΙΟ
-Καστοριανό καρναβάλι 2011 -φωτό- [α] 
-Καστοριανό καρναβάλι 2011 -φωτό- [β]
-Καστοριανό καρναβάλι 2010 -φωτό- [α] 
-Καστοριανό καρναβάλι 2010 -φωτό- [β]

1 σχόλιο:

  1. Rogatores στα λατινικά σημαίνει τους μεταφορείς των ψηφοδόχων και δευτερευόντως, αν όχι σπανίως, αυτούς που ζητάνε κάτι. Σήμερα τα ρογκατσάρια γιορτάζονται και στην Καρδίτσα ( Μυρίνη, Πορτίτσα...) ως αρχαίο παγανιστικό έθιμο διονυσιακής προέλευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ