6.3.12

Κάποτε στην Καστοριά

ΑΝΤΙ-FUR ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Ή ΥΣΤΕΡΙΑ;


[στήλη]

 Άλλο ένα χτύπημα δέχθηκε ο κλάδος της γούνας την χρονιά που πέρασε, από μια πολιτεία των ΗΠΑ, χώρα με ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς για τον κλάδο, μετά την απαγόρευση της γούνας στην Νορβηγία. Το θέμα αυτό φυσικά δεν είναι καινούργιο, καθότι ξεκίνησε ήδη στην Γερμανία την δεκαετία του ’80 και σήμερα τείνει να πάρει διαστάσεις υστερίας. Ο κόσμος φυσικά της γούνας σε διεθνές επίπεδο αντέδρασε τότε με ένα τρόπο αμυντικό, καθότι δεν ήθελε να προκαλέσει, αφού επρόκειτο για ένα πρόβλημα δύσκολο, που δεν προσφέρονταν και δεν προσφέρεται για δυναμικές αντιπαραθέσεις.
Οι φορείς της γούνας της Καστοριάς είναι λογικό να μην έχουν την δύναμη αλλά ούτε και την γνώση να αντιπαρατεθούν με τις διεθνείς οικολογικές οργανώσεις, καθότι πέραν των σκοπιμοτήτων υπάρχουν και άλλες ανεξέλεγκτες δυνάμεις, που μπορούν να κάνουν ανεπανόρθωτες ζημιές στον κλάδο, όπως το πρόσφατο παράδειγμα της απελευθέρωσης των βιζόν ( χωρίς να τα ρωτήσει κανείς!), από τα οποία τα περισσότερα δεν επέζησαν ή εξοντώθηκαν κατά λυπηρό τρόπο.
Η Διεθνείς Ομοσπονδία Γούνας (IFTF) μετά από μελέτη περίσκεψη και συμβουλή ειδικών, εξέδωσε έναν οδηγό αντιμετώπισης αυτής της υστερίας, αλλά δεν έγινε μάλλον ευρέως γνωστός, ίσως διότι ο στρατηγικός της στόχος ήταν να μην προκαλεί και να αφήσει το θέμα να εκτονωθεί. Εμείς και άλλη φορά ασχοληθήκαμε με το θέμα και γράψαμε δημόσια την θέση μας, με αποτέλεσμα να δεχθούμε στο διαδίκτυο επιθέσεις του τύπου ότι εξυπηρετούμε συμφέροντα, τα πήραμε από τους γουναράδες και άλλες παρόμοιες αηδίες από φανατισμένους και πωρωμένους ανθρώπους, κατηγορίες τις οποίες τους επιστρέφουμε.
Είπαμε και άλλη φορά και το επαναλαμβάνουμε ότι, πέραν της γενικής επιχειρηματολογίας που έχουν δημοσιοποιήσει οι διεθνείς οργανισμοί, θα πρέπει και οι φορείς της βιοτεχνίας της γούνας κυρίως, να εξοπλίσουν την επιχειρηματολογία τους με νέα επιχειρήματα, τα οποία υπάρχουν και τα έχουμε δημοσιοποιήσει και άλλη φορά.
Οι πολέμιοι της γούνας κάνουν ένα βασικό λάθος το οποίο ίσως δεν έχουν και οι ίδιοι αντιληφθεί. Έχουν την εντύπωση ότι, αν σταματήσει η εκτροφή των γουνοφόρων ζώων θα εκλείψει και η ζήτηση της γούνας. Αυτό θυμίζει λίγο ποτοαπαγόρευση ή απαγόρευση χρήσης ελαφρών ναρκωτικών. Εάν υποθέσουμε ότι κλείνουν τα εκτροφεία ή απαγορεύονται να εκτρέφονται γουνοφόρα ζώα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψουν οι άνθρωποι σε όλον το πλανήτη να μην επιζητούν να φοράν γούνα. Έστω και αν μειωθεί η κατανάλωση γούνας αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφτεί η κατανάλωση, με κίνδυνο η έστω και μικρότερη κατανάλωση να αντλείται από την άγρια φύση.
Μήπως έτσι κάπως δεν έγινε με την ‘’απαγορευτική’’ τιμή του πετρελαίου; Δεν είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να αποψιλωθούν όλα τα δάση, επειδή οι κυβερνώντες νομίζουν ότι με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους; Πως θα μπορέσουν να ελέγξουν την λαθραία ξύλευση; Δεν καταλαβαίνουν ότι η ζημιά που θα κάνουν στο περιβάλλον, θα έχει όχι μόνο οικολογικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις; Έτσι σκέφτονται και οι αδαείς πολέμιοι της γούνας.
Δηλαδή αυτοί που κόπτονται για την οικολογική ευαισθησία των εκτρεφόμενων ζώων, μπορεί με τις ενέργειες τους (γουνοαπαγόρευση,) να δημιουργήσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στην άγρια πανίδα του πλανήτη. Αυτό φυσικά είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που μπορούν να προβληθούν προκειμένου να μην δημιουργούνται ψευδαισθήσεις και επηρεάζονται αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, όπως έγινε στην Νορβηγία, η οποία πρόσφατα έζησε και μια άλλη τραγωδία για την οποία κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να δώσει μια πιστική εξήγηση.
Επομένως λοιπόν αφού η διεθνής κοινότητα του κλάδου δεν αναλαμβάνει εμφανείς πρωτοβουλίες για την αναστροφή του κλίματος, ίσως οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να προβληματιστούν και να ξεκινήσουν μια ορθολογική συζήτηση, σε επιστημονική βάση, ώστε να δημιουργήσει επιχειρήματα τα οποία θα αντέχουν στην κριτική και στην διαχρονικότητα.
Πάντως το έλλειμμα και η αδράνεια των φορέων του τόπου, όσο αφορά την ενημέρωση του κόσμου, φαίνεται και από το τι βρίσκουν στο διαδίκτυο οι φοιτητές, όταν τους ανατίθενται μελέτες για τον κλάδο της γούνας. Εκεί ενώ το πρώτο που θα εμφανίζονταν θα έπρεπε να είναι ο αντίλογος των φορέων της γούνας έναντι των αντι-fur, τα παιδιά πέφτουν στα σάιτ των φανατικών πολέμιων της γούνας με τις εικόνες φρίκης, με αποτέλεσμα ακόμη και μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής στην Καστοριά, να φεύγουν με εντελώς εσφαλμένες εντυπώσεις για τον κλάδο της βιοτεχνίας της γούνας, που ήταν ο πρωταρχικός παράγων ανάπτυξης και ευημερίας της περιοχής Καστοριάς - Σιάτιστας.
Ελπίζουμε η νέα ηγεσία της Ομοσπονδίας Γούνας και ο νεαρός μορφωμένος πρόεδρος, που υπήρξε μέλος της φοιτητικής κοινότητας, να ακολουθήσει μια πιο αποτελεσματική και νεωτεριστική επικοινωνιακή πολιτική έναντι του κλάδου και των πρώην συμφοιτητών του. Η επιστημονική κοινότητα ήταν και είναι πρόθυμη να συμβάλει σ’ αυτό αρκεί και οι επαγγελματικοί φορείς να το επιδιώξουν σοβαρά και όχι μόνο επικοινωνιακά.
Όσο για τους Σκανδιναβούς εκτροφείς που ζουν σε χώρες που κατατάσσονται στην κορυφή της εντιμότητας και της μη διαφθοράς, λέγεται ότι δεν δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία σε σχέση με τις πωλήσεις γουνοδερμάτων, για να μην φέρουν σε δύσκολη θέση του κινέζους πελάτες τους, οι οποίοι δηλώνουν χαμηλές τιμές κατά την εισαγωγή των προϊόντων αυτών στην Κίνα. Άλλη μια συνεισφορά των αναπτυγμένων κρατών στην διαφθορά των αναπτυσσομένων, προκειμένου να κάνουν τις δουλειές τους. Μπορεί αυτά να θυμίζουν λίγο Ζήμενς ή τα υποβρύχια που αγόρασαν η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αλλά τι να κάνουμε το κέρδος και το χρήμα δεν έχουν ούτε Πατρίδα ούτε ιδεολογία, όπως λέει και ο απλός θυμόσοφος αλλά και πολλές φορές παραπλανημένος λαός.
Με τις καλύτερες στοχαστικές ευχές, αποχαιρετούμε το 2011, ευχόμενοι στους αναγνώστες της στήλης και της εφημερίδας, καλή χρονιά, με υγεία, μακροημέρευση και εκπλήρωση όλων των βασικών αναγκών του δοκιμαζόμενου λαού μας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Δεκεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 622

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ