1.5.23

Το Σκάκι

 

(Επάνω το Νοσοκομείο του Κόμο, κάτω το Νοσοκομείο Καστοριάς)

Οι φωτογραφίες αφιερωμένες στον υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια, πρώην υπουργό Υγείας και στην αντιπεριφερειάρχη κ. Κοζατσάνη, γιατροί και οι δύο. Αντί για κλίνες τουριστικές μήπως θα έπρεπε πρώτα να κατοχυρώσουν  κλίνες υγειονομικές στο Νοσοκομείο Καστοριάς;

Ως υπουργός Υγείας ο κ. Κικίλιας έπρεπε να επισκεφτεί –έστω συμβολικά– την Καστοριά στο πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς ήταν η πρώτη ελληνική πόλη με θύματα και νοσούντες από τον κορωνοϊό. Αντί για βόλτα με το καραβάκι και την μακρόθεν ειδυλλιακή θέα της Καστοριάς, θα έπρεπε να επισκεφτεί –δίπλα ήταν– το Νοσοκομείο της μαζί με την αντιπεριφερειάρχη, γιατροί γαρ. Πριν την τουριστική ανάπτυξη, η Καστοριά χρειάζεται έναν... πνευμονολόγο.

Καθώς του κυρίου υπουργού του αρέσουν οι συγκρίσεις με το Κόμο: το Νοσοκομείο Καστοριάς λειτουργεί από το 1936 και διαθέτει 108 κλίνες σε εμβαδόν 6.348 τμ. Το κεντρικό Νοσοκομείο του Κόμο, από τα 6 που υπάρχουν, διαθέτει 651 κλίνες σε εμβαδόν 80.000 τμ. και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1468 (ναι, σωστά διαβάσατε).

* * *

Το Κόμο βρίσκεται στην πλουσιότερη επαρχία (Λομβαρδία) της Ιταλίας. Η Καστοριά; Στην φτωχότερη επαρχία της Ευρώπης. Έτσι απλά, χειροκροτάτε!


“volare - πετάω”


■ Επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στην Καστοριά, για την παρουσίαση του "Σχεδίου δράσης για τον τουρισμό και την οπτική ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στον προαύλιο χώρο της μονής της Παναγίας της Μαυριώτισσας.

■ Μακριά από το κέντρο της Καστοριάς, τί να δείξουμε στον υπουργό από την έρημη πόλη; Τα κλειστά μαγαζιά της Μητροπόλεως; Της... λεωφόρου Αγίου Αθανασίου; Των άλλων περιοχών; Τα μισογκρεμισμένα αρχοντικά; Τους τρυπημένους δρόμους και τα δυσκολοδιάβατα πεζοδρόμια; Μακριά! 

«Η Καστοριά είναι ένας ευλογημένος τόπος. Είναι η "βυζαντινή αρχόντισσα" και έτσι θα την προβάλουμε στο εξωτερικό. Βλέπω στη λεκάνη της Μεσογείου και στη Νότια Ευρώπη να διαφημίζεται η εύκολη πρόσβαση αεροπορικώς στο Μιλάνο και οδικώς στη λίμνη του Κόμο. Ποια λίμνη του Κόμο; Αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, οδικώς στην Καστοριά και στη λίμνη της Καστοριάς. Θα το πούμε παντού, σε όλη την Ευρώπη». 

■ Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Κικίλιας και κάπως έτσι άρχισε το «πέταγμα» των τοπικών αρχοντίσκων της Αρχόντισσας στα σύννεφα. Αυτή τη φορά έχουν και ένα λόγο, δια του στόματος υπουργού, για να «ταξιδέψουν» ψηλά. Από ψηλά μοιάζει η Καστοριά ζωγραφιά! 

Penso che un sogno così non ritorni mai più / mi dipingevo le mani e la faccia di blu, / poi d’improvviso venivo dal vento rapito / e incominciavo a volare nel cielo infinito / Volare… oh, oh!… Cantare… oh, oh, oh, oh! Nel blu, dipinto di blu, felice di stare lassù. / Νομίζω ότι ένα όνειρο σαν αυτό δεν θα επιστρέψει ποτέ / έβαψα τα χέρια και το πρόσωπό μου μπλε / και ξαφνικά με έπιασε ο άνεμος / και άρχισα να πετάω στον ατέλειωτο ουρανό. / Πετάω ωω! Τραγουδάω ωω! Στον βαμμένο μπλε ουρανό, τόσο χαρούμενος που βρίσκομαι εκεί πάνω.

■ Χειροκροτήματα! Ευτυχισμένοι οι άρχοντες της Καστοριάς! Άραγε, έστω και ένας από αυτούς αναρωτήθηκε, γιατί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης; 

■  Έχουμε και εμείς «διεθνές» αεροδρόμιο ή όχι; 

■ Γιατί να μην μας πει ότι θεωρεί σημαντικό και απαραίτητο έργο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής την αναβάθμιση πρωτίστως του αεροδρομίου της Καστοριάς "Αριστοτέλης"; Χειροκρότημα που σώπασε τις σκέψεις. 

■ Κανείς έστω και αυθόρμητα δεν έκανε την σύγκριση; Αεροδρόμιο Μιλάνο Μαλπένσα – Κόμο 36,5 χλμ. Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης Μακεδονία – Καστοριά 210 χλμ. Και η βενζίνη 2,50 € το λίτρο. Αεροδρόμιο Άργος Ορεστικού – Καστοριά 9 χλμ. 

■ Τόσο απλά αρχίστε να διδάσκεστε γεωγραφία (οι άρχοντες), αν δεν γνωρίζετε βεβαίως-βεβαίως!

■ Συνέχισε ακάθεκτος ο υπουργός: «θα βρεθεί η Δυτική Μακεδονία σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού», κάτι που ομολόγησε δεν έχει ξαναγίνει και κάλεσε τους ιδιώτες επιχειρηματίες (ξενοδόχους, εστιάτορες, εμπόρους) να συνεργαστούν «διότι αυτή είναι μία υπερ-προσπάθεια ομαδική». 

■ Απορία που ευελπιστούμε όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους ιδιώτες επιχειρηματίες: αν κάτι δεν πάει καλά σε όλο αυτό το φιλόδοξο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, θα χρεωθούν αυτοί το κόστος, οι επιχειρηματίες; Και ο υπουργός θα νίπτει τας χείρας του. 

■ Στη συνέχεια ο κ.Κικίλιας εκθείασε τα αποτελέσματα που είχε η καμπάνια για τον 12μηνο τουρισμό και με πρωταγωνιστικό ρόλο το Νυμφαίο και ότι «σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει δεν θα φτάνουν σύντομα οι κλίνες στην Καστοριά αλλά και στον Νομό και στην Περιφέρεια για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες οι οποίες έρχονται. Ξεκινήστε (εμείς!) λοιπόν τον σχεδιασμό σας εσείς εδώ και άλλοι επιχειρηματίες της περιοχής την δυνατότητα ανάπτυξης εδώ»!

E volavo, volavo felice / più in alto del sole ed ancora più su, / mentre il mondo pian piano spariva lontano laggiù, / una musica dolce suonava soltanto per me / Volare… o, o!… Cantare… o, o, o, o! / Nel blu, dipinto di blu, felice di stare lassù. / Και πέταξα, πέταξα χαρούμενος /ψηλότερα από τον ήλιο, και ακόμα πιο ψηλά, / ενώ ο κόσμος σιγά σιγά έσβηνε εκεί κάτω/μια γλυκιά μουσική έπαιζε μόνο για μένα… / Πετάω ωω! Τραγουδάω ωω! / Στον βαμμένο μπλε ουρανό, τόσο χαρούμενος που βρίσκομαι εκεί πάνω. 


(Φωτογραφία της κ. Μ. Αντωνίου, σχετικά "εδώ")

■ Χειροκροτήματα! Έτσι ξαφνικά κανείς από τους χειροκροτούντες δεν σκέφτηκε ότι το Νυμφαίο χρόνια τώρα είναι τουριστικός πόλος έλξης για τον χειμώνα χάρη των προσπαθειών των ντόπιων ισχυρών οικογενειών και δη της οικογένειας Μπουτάρη. 

■ Δεν ανησύχησαν για τις «κλίνες» που δεν θα φτάνουν, όταν πριν λίγα χρόνια οικοδομούσαμε γκαρσονιέρες (γέμισαν τα γύρω χωριά από την Καστοριά γκαρσονιέρες) για τους αναμενόμενους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής που θα ερχόταν στην πόλη μας. Άδειες παρέμειναν οι γκαρσονιέρες και η Αρχιτεκτονική όνειρο απατηλό!

■ Αναπόφευκτη σύγκριση: το Κόμο διαθέτει το Πανεπιστήμιο Insurbia με σχολές Νομικής, Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών κατ’ επέκταση του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

■ Το Κόμο βρίσκεται στην πλουσιότερη επαρχία (Λομβαρδία) της Ιταλίας. Η Καστοριά; Στην φτωχότερη επαρχία της Ευρώπης. Έτσι απλά, χειροκροτάτε!

■ Ο υπουργός Τουρισμού έφερε ως παράδειγμα την Ήπειρο, η οποία μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν η πιο αδύναμη οικονομικά περιφέρεια της Ευρώπης, με τους κατοίκους της να αγωνιούν για τα προς το ζην και σήμερα με τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα, το Πάπιγκο και την Αρίστη, έχει εξελιχθεί σε προορισμό που επισκέπτονται Έλληνες και ξένοι τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

«Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από προορισμούς με ισχυρό brand του εξωτερικού. Η Καστοριά θα γίνει σημείο αναφοράς και σιγά-σιγά μαζί με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα υπολογίζετε ότι η κύρια πηγή ανάπτυξης, θέσεων εργασίας, ποιοτικής αναβάθμισης και εσόδων για τη Δυτική Μακεδονία θα είναι ο τουρισμός», τάδε έφη ο κ. Κικίλιας. 

■ Μάλιστα! Τί άλλο θα διαβάσουμε; Φτάνει πια με τα «φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες». 

■ Τί να σκέφτηκαν οι άρχοντες της Καστοριάς; Λογικό να αναρωτηθείτε, «σκέφτονται»;

■ Η Ήπειρος έχει γνωρίσει τεράστια τουριστική εξέλιξη πολλά χρόνια τώρα και χάρη στους δικούς της άρχοντες (βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους) που ήξεραν και έπαιρναν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για φτιάξουν έργα και υποδομές. 

■ Τα Ιωάννινα έχουν Διεθνές Αεροδρόμιο, Πανεπιστήμιο με πληθώρα σχολών, και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. 

■  Άρπαξαν και την Αρχιτεκτονική. Απέχουν από την Καστοριά όχι μόνο 168 χλμ αλλά έτη φωτός. 

■  Α! Έχουν και λίμνη με την ιστορία της και τις παραδόσεις της. Έχει και εβραίο δήμαρχο, έχει και την Team Viewer, την P&I και άλλες επενδύσεις, όπως σχεδιάζεται να επενδύσει κι η Pepco. 

■ Ανακαινίστηκε και το αεροδρόμιό τους με 52 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο χρησιμοποιούν και αρκετοί Καστοριανοί. Έχει και ΙΚΕΑ, δεν έχει φυσικά «ραγκουτσάρια» και ούτε «βυζαντινούς άρχοντες». 

■ Μετά τον υπουργό, τον λόγο πήραν οι ευτυχισμένο-χεσμένοι (ουπς σόρυ αλλά πώς αλλιώς να το γράψουμε;) άρχοντες του τόπου. Μεταξύ αυτών ο κ. Κορεντσίδης «απαίτησε» την ίδρυση στην πόλη Τουριστικής Σχολής (πρόταση-ευχή Τζηκαλάγια)! 

■ Τώρα τελευταία, και αφού βλέπει ότι «τίποτα» δεν έχει προσφέρει στην πόλη του, έμαθε (;) του έμαθαν (;) το ρήμα «απαιτώ» και όποιον συναντάει από τα κυβερνητικά κλιμάκια, «απαιτεί». 

■ Πρώτα «απαίτησε» την επιδότηση των του κόστους σύνδεσης των εσωτερικών εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου. Μέχρι να λήξει η θητεία του «θα απαιτεί». Προσοχή στο ρήμα, με το «ι» στη μέση!
Ma tutti i sogni nell'alba svaniscon perché,/ quando tramonta, la luna li porta con sé./ Όμως κάθε όνειρο χάνεται την αυγή γιατί / όταν δύει το φεγγάρι τα παίρνει μαζί του.

■ Το νέο λογότυπο – σχέδιο σε φόντο μπλε και πράσινο με δύο κορώνες, τα γράμματα M_W, φαντάζει σαν συνεργασία ΝΔ και ΚινΑλ μετά τις εκλογές όποτε γίνουν, λέτε; 

■ Ανησυχία: μετά την σύγκριση με το Κόμο από τον υπουργό, η μανούλα μου «πετάει» κάτι λέξεις στην ιταλική και έχει μία αγωνία, αν ο Τζωρτζ Κλούνεϊ* θα έρθει στην Καστοριά! 

■ Να ανησυχώ; Το έχουν πάθει και άλλοι εκτός των ντόπιων αρχόντων; Buonanotte Κastoria

Ovunque tu sia (ωχ!)
Buonanotte Κastoria


Υ.Γ. Απροπό-άσχετο: δώρο αξίας 1.450,80 € (Διαύγεια) έκανε ο κ.Κορεντσίδης στον μητροπολίτη Καστοριάς κατά την άφιξη του. Φυσικά πληρωμένο από τους φορολογούμενους Καστοριανούς και όχι από τη τσέπη του. Και ιδού το αποτέλεσμα: Εννέα μήνες μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται για την ανέγερση ναού σε δημοτικό οικόπεδο-φιλέτο. Πόβερα Καστοριά (ωχ δις!).


*Διάσημος αμερικανός ηθοποιός με βίλα – παλάτι στις όχθες της λίμνης του Κόμο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1133.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

Σχετικά:

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/5/23

    Το διεθνές αεροδρόμιο Απόστολος Παύλος (αεροδρόμιο Οχρίδος) της Βόρειας Μακεδονίας απέχει από την Καστοριά 150 χλμ. Το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης 215 χλμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/5/23

    Τα λεχθέντα περί Κόμο είναι απλά γελοιότητες που δεν επιρρεάζουν τη ζωή των κατοίκων. Αντιθέτως η δήλωση του μητροπολίτη ότι κανένας δεν ήταν αντίθετος στην ανέγερση ναού πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής γιατί δείχνει ποιοι κυβερνούν αυτή τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/5/23

      https://www.tzikalagias.gr/wp-content/uploads/2023/04/13-977x640.jpg

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος2/5/23

    Ρώτησα το ChatGPT για την ομοιότητες μεταξύ της λίμνης του Κόμο και της δικής μας και ιδού το αποτέλεσμα:
    Η Λίμνη του Κόμο, στο Κέντρο της βόρειας Ιταλίας, και η Λίμνη Καστοριάς, στη Δυτική Μακεδονία της Ελληνικής Ηπείρου, είναι δύο μεγάλες λίμνες που είναι γνωστές για την ομορφιά τους και τη φυσική τους ομοιότητα. Ορισμένες από τις βασικές ομοιότητες περιλαμβάνουν:

    1. Γεωγραφική θέση: Και οι δύο λίμνες βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, με υψηλά βουνά να περιβάλλουν τις όχθες τους, δημιουργώντας εντυπωσιακά τοπία.

    2. Ιστορία και πολιτισμός: Και οι δύο περιοχές έχουν μακραίωνη ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, με αρχαία μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια.

    3. Περιβαλλοντική αξία: Οι λίμνες Κόμο και Καστοριάς διαθέτουν πλούσια βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα που προστατεύονται από διάφορους οργανισμούς και νόμους. Επιπλέον, αμφότερες οι λίμνες είναι σημαντικές για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων και της ποιότητας του νερού.

    4. Τουρισμός: Και τα δύο αυτά μέρη αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, προσφέροντας στους επισκέπτες πολλές δραστηριότητες, όπως περίπατοι, ποδηλασία, κωπηλασία, κολύμπι και χειμερινά αλπικά σπορ.

    5. Αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά αξιοθέατα: Είτε είναι οι πολυτελείς βίλες και κήποι του Κόμο, είτε οι πολύχρωμες παραδοσιακές κατοικίες και τα αρχαία βυζαντινά μοναστήρια της Καστοριάς, αμφότερες οι περιοχές προσφέρουν πλούσιο συνδυασμό αρχιτεκτονικής και πολιτισμού

    Καταλάβατε (με ιταλικό και όχι σλαβικό λα) γιατί κοκκορεύονται μερικοί για την λίμνη μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/5/23

      <> λέει το ChatGPT. Βρε, το δημαρχείο, ελέγχει μέχρι και την τεχνητή νοημοσύνη.
      Από την άλλη πλευρά την χρειάζεσαι όταν η δική σου είναι ανύπαρκτη.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ