8.5.17

Η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά ωθούν στο εξωτερικό το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας





Εκτιμάται ότι περίπου 500.000 Έλληνες έφυγαν από τη χώρα την περίοδο 2008-2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες. 

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας της ICAP People Solutions για την ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain), που διεξήχθη για 3η συνεχή χρονιά, και στην οποία συμμετείχαν 1.268 Έλληνες του εξωτερικού.
Tο 68% των ατόμων είναι έως 35 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 64%).

Από τα άτομα που συμμετείχαν και πέρσι στην έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 30% του φετινού δείγματος, μόλις 5 άτομα έχουν εν τω μεταξύ επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία.

Ως κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τα άτομα για εργασία στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 41%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, με ποσοστό 34% και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, με ποσοστό 33%.

Ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο (42% έναντι του 35% του 2016) το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα έχουν λίγο μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που δήλωναν το 2016.

Το ήμισυ όσων συμμετείχαν στην έρευνα, προτίθενται να βοηθήσουν τη χώρα μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, κυρίως μέσω αγοράς Ελληνικών προϊόντων (25%) ή προτείνοντας την Ελλάδα ως βασικό προορισμό διακοπών (23%).

Τέλος, η άποψη ότι οι μετανάστες μπορούν να ωφελήσουν τη χώρα, συγκεντρώνει σχετικά υψηλό ποσοστό, το οποίο αυξάνει για όσους έχουν μεταβεί σε κράτη εκτός Ευρώπης.

Η Ευρώπη είναι ο προορισμός του συντριπτικού ποσοστού, με πρώτη με διαφορά την Μ. Βρετανία και αυξανόμενα ποσοστά στην Ολλανδία και Ελβετία. Επίσης αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι η κατηγορία αυτών που δηλώνουν παντρεμένοι με παιδιά.

Η πρόθεση παραμονής στο εξωτερικό για διάρκεια άνω των 5 ετών η για πάντα είναι ποσοστιαία μεγαλύτερη από πέρυσι. Για τρίτη συναπτή χρονιά δηλώνεται η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά ως ο κυριότερος λόγος φυγής στο εξωτερικό.

Ωστόσο συνάγεται, από το ήμισυ τουλάχιστον των απαντήσεων, ότι προτίθενται να βοηθήσουν την χώρα μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, μέσω αγοράς Ελληνικών προϊόντων ή προτείνοντας την Ελλάδα ως βασικό προορισμό διακοπών.

Η έρευνα εδώ

2 σχόλια:

  1. ΘΧΤ9/5/17

    Αυτή η έρευνα, η οποία στα μάτια κάποιων φαντάζει απλή στατιστική, τα μάτια άλλων τα κάνει να δακρύζουν.
    Ας μην παρασυρόμαστε όμως τόσο από το συναίσθημα, γιατί δεν θα οδηγηθούμε σε λογικά συμπεράσματα. Κι εδώ μιλούν τα στοιχεία και όχι οι εικασίες.

    Το πρόβλημα είναι τεράστιο και σύνθετο, ώστε δεν δικαιούται κανείς να το προσπερνά ελαφρά τη καρδία ή ακόμη χειρότερα με χαιρεκακία (το ακούσαμε κι αυτό…), νομίζοντας ότι αυτά τα παιδιά έφυγαν για dolce vita αδιαφορώντας για τον τόπο τους και τους ανθρώπους του.
    Για κάθε πρόβλημα αναζητούμε τα αίτια στο παρελθόν, βιώνουμε τις επιπτώσεις στο παρόν και προσπαθούμε να διαβλέψουμε τις εξελίξεις στο μέλλον.

    Τα αίτια μάς τα δίνουν με τις απαντήσεις τους όλοι αυτοί οι “νεομετανάστες”. Αναξιοκρατία και διαφθορά. Όσο και να φωνασκούν οι έξω απ' το χορό, έχουν πλήρη επίγνωση οι άνθρωποι οι οποίοι στη σημερινή Ελλάδα πέρασαν πολλές και διάφορες δοκιμασίες, ώσπου να κατακτήσουν (και όχι να αποκτήσουν) πιστοποιημένες γνώσεις, σε βαθμό που θα τις ζήλευαν φοιτητές παλαιότερων γενεών.
    Όχι μόνο ένα πτυχίο, αλλά μεταπτυχιακό, διδακτορικό, δύο ξένες γλώσσες, νέες τεχνολογίες. Και όταν ήλθε η ώρα να βρούν αντίκρυσμα οι κόποι τους, βρήκαν πόρτες κλειστές, αλλά ανοιχτές για άλλους με ελάχιστα προσόντα, αλλά με “ειδική μοριοδότηση” ή το διαβόητο “μέσον”.
    Αυτό δεν είναι αναξιοκρατία;
    Και το άλλο κακό, τη διαφθορά, την διαπίστωσαν πριν ακόμη τελειώσουν τις σπουδές τους, όταν γίνονταν οι αποκαλύψεις για καθηγητές που εμπλέκονταν σε οικονομικά σκάνδαλα και για συμφοιτητές τους που δωροδοκούσαν για πλαστούς βαθμούς.

    Με την επιλογή να φύγουν λύνεται το πρόβλημα;
    Προσωρινά πιθανόν. Στην πορεία όμως, εξαρτάται από το τί ζητάει ο καθένας στη ζωή του. Γιατί, αν θέλουμε μια χώρα ζωντανή με μέλλον, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει αυτή η αιμορραγία. Ανέκαθεν Έλληνες έφευγαν στο εξωτερικό. Τώρα όμως το φαινόμενο έχει ξεφύγει από τα όρια.

    Την ευθύνη δεν την έχουν τόσο οι απλές οικογένειες που πλήττονται και αναζητούν διέξοδο.
    Την ευθύνη την έχουν οι Ταγοί, εφόσον το πρόβλημα έχει πάρει κοινωνικές/εθνικές διαστάσεις. Λαϊκότητα χρειάζεται και όχι λαϊκισμός.
    Χωρίς να είναι αυτό το καλύτερο παράδειγμα, το αναφέρω γιατί είναι επίκαιρο και σημαντικό:
    Πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι προθέσεις να αλλάξουν κάποιες τακτικές ως προς τη στρατιωτική θητεία, όχι μείωσή της, αλλά αξιοποίηση των γνώσεων των επιστημόνων στο στράτευμα, κάτι που θα ωφελήσει και τους νέους και την Πατρίδα.

    Το κυριότερο είναι να σταματήσουμε να μαλώνουμε μεταξύ μας! Η ομόνοια είναι πλέον ξεχασμένη και ως λέξη.
    Αλλιώς, δεν είναι μακριά η μέρα που η Ελλάδα θα καταντήσει ένα απέραντο Γηροκομείο, αφού επιπλέον το Δημογραφικό εξακολουθεί να είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας.

    Προσωπικά έγραψα λίγες σκέψεις. Ασφαλώς υπάρχουν και καλύτερες. Το όνομά μου δεν το έγραψα ολόκληρο, όχι γιατί κρύβομαι όπως θα βιαζόταν να υποθέσει άνθρωπος κακεντρεχής, αλλά … καλύτερα να μην προστεθεί λύπη σε αυτά τα παιδιά, τα οποία μόνο τα ίδια ξέρουν πώς τα βγάζουν πέρα.

    Επί έναν χρόνο με ένα λίτρο γάλα, ένα φρούτο κι ένα τοστ τρεφόταν εικοσιτετράχρονο Ελληνόπουλο, για να κάνει το μεταπτυχιακό του, αλλά είχε την τιμή να εκπροσωπήσει μεγάλο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα σε Διεθνές Συνέδριο με εισήγησή του. Ποιος το πήρε χαμπάρι; Και γιατί αλήθεια; Δεν είναι το μόνο. Είναι πολλά τα παιδιά που αξίζουν και αυτά την αγάπη μας.
    Και η αγάπη ου λογίζεται το κακόν. Πάντοτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/5/17

    @ΘΧΤ
    Δυστυχώς, έχεις δίκαιο! Η Ελλάδα χρόνο με το χρόνο γερνάει, και μένει μόνη της...
    Η Καστοριά, ήδη είναι μόνη, και γερασμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ