Το πρόγραμμα, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε για τέταρτη φορά στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν. Καστοριάς με την ευθύνη και το συντονισμό των σχολικών συμβούλων και της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, και με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, των δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, και των ενώσεων Γονέων Καστοριάς και Άργους Ορεστικού. Στόχος του προγράμματος, είναι η θετική κινητοποίηση των παιδιών απέναντι στο λογοτεχνικό βιβλίο, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους, η ανάπτυξη φιλαναγνωστικών σχολικών πρακτικών και το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία με εργαλείο έμπνευσης τη λογοτεχνία.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 28 δημοτικά σχολεία και 35 νηπιαγωγεία του νομού, τα οποία υποδέχτηκαν στις 8 και 9 Μαΐου 35 συγγραφείς, ποιητές και εικονογράφους πανελλήνιας και τοπικής αναγνώρισης και εμβέλειας, η παρουσία των οποίων και οι δράσεις που ανέπτυξαν με τους μαθητές αποτέλεσαν το επιστέγασμα όλων των δραστηριοτήτων φιλαναγνωσίας, που υλοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα αντίστοιχα σχολεία. Οι δραστηριότητες ενσωμάτωσαν πληθώρα παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών προσεγγίσεων και πρακτικών, κατάλληλων για την αξιοποίηση της λογοτεχνίας ως πηγής έμπνευσης και δημιουργίας όπως: αφηγήσεις, δραματοποιήσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, παραγωγή κειμένων- ιστοριών- ποιημάτων από τους μαθητές κ.ά.
Παράλληλα, αξιοποιώντας τη σημαντική παρουσία των συγγραφέων στο νομό, διοργανώθηκαν την Τετάρτη 10 Μαΐου, στις αίθουσες του 9ου Δ.Σ Καστοριάς, επιμορφωτικά βιωματικά εργαστήρια τα οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι εκπαιδευτικοί α/βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.
Σε συνεργασία επίσης με τις δημοτικές βιβλιοθήκες των δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Νεστορίου, την Κωνσταντινίδειο βιβλιοθήκη Κορησού, την Παπαδοπούλειο βιβλιοθήκη Πενταβρύσου και το Δ.Σ Μεσοποταμίας υλοποιήθηκαν απογευματινές δράσεις από τους συγγραφείς και τους εικονογράφους, που απευθύνονταν σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σε βιωματικά δημιουργικά εργαστήρια με τη βοήθεια του λογοτεχνικού βιβλίου προσεγγίστηκαν πολλά και σημαντικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία όπως: η πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, η διαφορετικότητα, οι σχέσεις γονέων-παιδιών, η κοινωνική και οικονομική κρίση η δημιουργικότητα, η συνεργασία κ..ά.
φωτό: Παπαδοπούλειος βιβλιοθήκη Πενταβρύσου Καστοριάς
Σχετικά: «Η φαντασία πάει...σχολείο»
Η υλοποίηση μιας σειράς παρόμοιων δραστηριοτήτων, πρέπει να επαινεθεί ξανά και ξανά. Δεν είναι εύκολο να λειτουργήσουν εύρυθμα όλα τούτα, αν δεν τα χειρίζονται ικανά άτομα και κυρίως, άτομα με μεράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να αποτελέσει αυτή η κινητοποίηση, παράδειγμα προς μίμηση, και από άλλους αντίστοιχους φορείς, σε άλλες περιοχές. Το ευκταίο θα ήταν να επαναλαμβάνεται "απανταχού της χώρας".