23.6.17

Το Σκάκι



12. h4 Qg6

Καλή Χρονιά!
- 1 Ιανουαρίου: “Για τους Μάγια, τους Εβραίους, τους Άραβες, τους Κινέζους και πολλούς άλλους κατοίκους του πλανήτη μας, η 1η Ιανουαρίου δεν είναι η πρώτη μέρα του χρόνου. Την ημερομηνία την επινόησε η Ρώμη της αυτοκρατορίας και την ευλόγησε η Ρώμη του Βατικανού, γι αυτό θα ήταν μάλλον υπερβολή να πούμε ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα γιορτάζει αυτό το πέρασμα των συνόρων του χρόνου. Εντούτοις θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο χρόνος είναι αρκετά καλός μ’ εμάς τους πρόσκαιρους περαστικούς του, αφού μας δίνει την άδεια να πιστέψουμε ότι η σημερινή μέρα μπορεί να είναι η πρώτη των ημερών, και μας αφήνει να τη γιορτάσουμε με χαρούμενα χρώματα, όπως εκείνα στα μανάβικα”.
Από το βιβλίο του Εδουάρδο Γκαλεάνο, Οι μέρες αφηγούνται.

-Το πρόσωπο της φετινής χρονιάς, δυστυχώς, φάνηκε αμέσως με τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις τις πρώτες δέκα μέρες, δυο στην Τουρκία με 31 νεκρούς και 74 τραυματίες, στη Συρία με 43 νεκρούς και 50 τραυματίες, στο Ισραήλ με 4 νεκρούς και ένας ψυχοπαθής Αμερικανός σε αεροδρόμιο της Φλόριδας σκότωσε πέντε άτομα και τραυμάτισε οκτώ.
[…] Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ειρήνη μπερδεμένη […]
Γ. Ζερβουλάκος.

-Το βραβείο στη μνήμη του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σουηδίας, Όλαφ Πάλμε, απονεμήθηκε φέτος στους δημάρχους των νησιών, Σπύρος Γαληνός- Λέσβος και Τζούσι Νικολίνι-Λαμπεντούζα για το απαράμιλλο θάρρος, τις θυσίες και την ανθρωπιάς τους και φυσικά αφορά και τους κατοίκους αυτών των νησιών, “σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο κόσμο, εκείνοι υπογράμμισαν το ανθρωπιστικό πρόσταγμα: Ότι είναι πιο σημαντικό να προστατεύεις ανθρώπους απ’ ό,τι σύνορα”.

-“La La Land” η ταινία που σάρωσε στις Χρυσές Σφαίρες κι αναρωτιέται κάποιος σε κάποιο μπλογκ «ποιος το περίμενε άραγε;», πολλοί κριτικοί του κινηματογράφου που δεν είναι «αδαείς» (η λέξη παίζει πολύ τελευταία) καθώς και η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών που ψήφισαν. Ένα υπέροχο μιούζικαλ με δυο ταλαντούχους ηθοποιούς με φόντο το Λος Άντζελες και υπέροχη μουσική και τραγούδια. Νιάτα και ο έρωτας παντού και πάντα. Ταξιδιάρικο!

-Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν τα πιόνια της σκακιστικής μας πόλης και αποφάσισαν πως θέλουν να ιδρύσουν μια ορχήστρα, τη χρηματοδότηση θα τη ζητήσουν από τον βασιλιά μας, έφτιαξαν και ένα πρόγραμμα, για καλό: «θα γράψουν ένα ποίημα που θα υμνεί τον άρχοντα, θα τον κολακεύει, μέλι θα στάζει», για κακό: «θα τον συκοφαντούν δεξιά και αριστερά, στους κατάλληλους ανθρώπους, θα τον εκβιάζουν με φανταστικά σενάρια».
Ευχαριστημένα γι’ αυτή την απόφαση, συνέχισαν να παίζουν σκάκι, σίγουρα για τη νίκη τους, περίμεναν να τσιμπήσει το δόλωμα.
[…] κι αυτή δεν έχει τέλος η παρτίδα […]
Μανώλης Αναγνωστάκης, Το σκάκι.

-Ένας “πρώην” κι έχει πολλούς αυτή η μικρή πόλη, ζήτησε πρώτα επισήμως την παραίτηση του τοπικού άρχοντα, κατάλαβε ότι δεν παίρνει χαμπάρι αυτός κι έγραψε ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα για το νέο έτος, και τι δε μας προσφέρει, ουρανούς κι αστέρια, μη σας πούμε και ουράνια τόξα, το 2017 έχουμε τοπικές εκλογές; Θα μπερδεύτηκε ίσως, εκτός κι αν, άλλοι τα γράφουν κι αυτός τα υπογράφει, να ξέρει, τί υπογράφει άραγε (ς);

-Ηρεμία και απέραντη σιωπή σκέπασε τα πάντα, τέλος το δωδεκαήμερο της ξέφρενης χαράς (;), χάθηκε ο «τσάρος» και πήρε μαζί του και τα καρναβάλια, έφυγαν και οι καλικάντζαροι αφού έφαγαν τον «ραγκού» (ή το «ρακούν»;)
Το επόμενο πρωί ξύπνησαν οι κάτοικοι της μεθυσμένης πολιτείας κατακουρασμένοι και πιο μελαγχολικοί από πριν.
[…] Θλίψη σαν αδιόρατο βελούδο, σαν μετάξι, κανείς δεν την ανίχνευσε, δεν βρέθηκε ο τρόπος. Δε σου φωνάζει “είμαι εδώ”, κι ενώ όλα είναι εντάξει, αυτή είναι που θα φταίει αν δε σε χωρά ο τόπος […]
Θαν. Παπακωνσταντίνου, Απ’ την αρχή του κόσμου.

 Καληνύχτα Ελλάδα
 Όπου και να ‘σαι
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 868.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/6/17

    "Εμείς επιλέγουμε με ποιους θα ζἠσουμε"

    "Έχει και η ψυχή τον δικό της κονιορτό που αν σηκωθεί μέσα μας αέρας, αλλοίμονο"

    Άμεση απελευθέρωση της Ηριάννας!

    Το Σκάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/7/17

    18.07.2017, 09:15
    [...]Όσες κι αν χτίζουν φυλακές
    κι αν ο κλοιός στενεύει
    ο νους μας είναι αληταριό
    που όλο θα δραπετεύει

    Σαν αερικό θα ζήσω
    σαν αερικό[...]
    Θανάσης Παπακωνσταντίνου

    Αντιγράφω από το efsyn.gr (και προσυπογράφω):

    Με οριακή πλειοψηφία (3-2) το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε την αίτηση της Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής, οδηγώντας την πίσω στη φυλακή, όπως έκανε και για τον συγκατηγορούμενό της Περικλή. [...] Προκλητική φαντάζει η σημερινή άρνηση των δικαστών για χορήγηση αναστολής σε αυτήν την υπόθεση, τη στιγμή που η δικαιοσύνη έχει σταθεί πιο ελαστική σε άλλες, έτι «βαρύτερες» υποθέσεις.

    Στο γεγονός αυτό επικεντρώθηκαν οι συνήγοροι της Ηριάννας, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων πως ο εισαγγελέας της συγκεκριμένης υπόθεσης ήταν αυτός που χορήγησε αναστολή για τα δομημένα ομόλογα με καθείρξεις 23 χρόνια.

    «Το ίδιο κάνατε, κ. εισαγγελέα, σε ληστές με καλάσνικοφ και με ποινή 15 χρόνια. Το δικαστήριο έδωσε αναστολές» υπογράμμισε επίσης συνήγορος της νεαρής κοπέλας.

    Ωστόσο, παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει η 28χρονη και ο 33χρονος να παραμείνουν στη φυλακή.

    Όπως φαίνεται, στην ελληνική δικαιοσύνη οι αναστολές δεν προορίζονται για τις Ηριάννες αυτού του τόπου.

    Δώρα Σελλά

    Προσυπογράφουμε
    Το Σκάκι




    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ