5.7.17

Λόγος & Αντίλογος


Η κυρία Μ. Αντωνίου σέρνει δημοσίως τον χορό, παραμονές των καρναβαλιών.

Περί (Νέας) Δημοκρατίας



Κύριε διευθυντά,

ΔΙΑΒΑΣΑ την δήλωση της βουλευτή (με την Νέα Δημοκρατία) Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου, -ελάχιστα λεπτά πριν κόψει την βασιλόπιτα- με την οποία χαρακτήρισε «αδαείς» όσους πλαισίωσαν την επιτυχή προσπάθεια που επιστεγάστηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την διάσωση του «Μαθιουδάκη». Και δεν μπορούσα να εξηγήσω πώς είναι δυνατό να εκστόμισε αυτή την λέξη.

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ» σκέφθηκα. «Δεν άκουσα καλά». «Θα ήταν εν τη ρύμη του λόγου της». Ίσως, σκέφθηκα, εννοούσε κάτι άλλο.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ βλέπεις βουλευτής αστικού ευρωπαϊκού κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου, να χαρακτηρίζει «αδαείς» συλλήβδην, όχι μόνο τους απλούς πολίτες, ανώνυμους και επώνυμους συμπολίτες. Αλλά μαζί με αυτούς και τους ανώτατους δικαστές της χώρας.

ΜΙΑ ΚΑΙ εμμέσως κι’ αυτούς «αδαείς» χαρακτήρισε. Αν ο δικαστής συμφώνησε με τις απόψεις αδαούς, τότε ποιο είναι το συμπέρασμα;

ΕΤΣΙ, μιας και είμαι ένας από τους «αδαείς» συμπολίτες, αλλά και συνεπής στις πολιτικές μου απόψεις, στον ίδιο χώρο από το 1975 έως σήμερα, - χωρίς ποτέ να διανοηθώ να εκδικηθώ με την ψήφο μου σε άλλο κόμμα, χόμπι που ενδημεί στην Νέα Δημοκρατία ως γνωστό – κάτι θα έχει ακουστά και η ίδια, δεν μπορεί, είμαι τέλος πάντων, στον ίδιο ακριβώς χώρο, αλλά στήριξα συμβολικά ακόμη και οικονομικά την προσπάθεια δικαστικής διάσωσης του ιστορικού στρατώνα του Μαθιουδάκη, θέλησα να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα. Της βουλευτή του κόμματος εννοώ.

ΝΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΩ όσους διαβάσουν αυτό το σχόλιό της: Μην ανησυχείτε. Δεν (μπορεί να) είναι όλοι στην Νέα Δημοκρατία με τις ίδιες ιδέες.

ΘΑ ΤΑ ΕΙΠΕ αυτά, τα περί «αδαών» η βουλευτής, διότι φαίνεται έχει high προσωπικά βιώματα και standards. Aν έχεις συνηθίσει από Λούβρο και πάνω, δικαιολογείσαι να σου πέσει λίγος και μικρός, άσημος και αδιάφορος, ο στρατώνας του Μαθιουδάκη. Έτσι δεν είναι;

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ  το πρόβλημά μου είναι άλλο. Διότι στις δυτικές δημοκρατίες – ακόμη και εν Ελλάδι, όπως ακριβώς και με τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών συνέβη- τον συνταγματικό ή ουσιαστικό έλεγχο ασκούν τα δικαστήρια. Εν προκειμένω το Συμβούλιο της Επικρατείας, και όχι η βουλευτής Καστοριάς. Όπως ελάχιστους μήνες πριν, δεν τον είχε ο υπουργός κ. Παππάς, για μια άλλη υπόθεση, αυτή για τις τηλεοράσεις, που ήθελε να βλέπουμε μόνο ό,τι εγκρίνει η κατάσταση.

ΜΟΝΟ ΠΟΥ -για να είμαι ειλικρινής- μου φάνηκαν αφοπλιστικά όμοια και ίδια στην ουσία όσα περίπου έλεγε (πριν την απόφαση) ο κ. Παππάς, με αυτά που ισχυρίζεται μετά την δικαστική απόφαση η κ. Μαρία Αντωνίου. Και ανησυχητικά για όσους μπερδευτούν και νομίζουν ότι όλοι στην Νέα Δημοκρατία έχουν τις ίδιες απόψεις.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ  υπάρχει μόνο στο ότι ο κ. Παππάς τα έλεγε πριν την απόφαση. Ενώ η βουλευτής Καστοριάς, τα λέει μετά. Αυτό πολιτικά είναι παιδαριώδες.

ΑΛΛΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, δεν είναι όλοι ίδιοι. Όπως δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους οι «αδαείς» δεκάδες συμπολίτες που αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι όφειλαν να διασώσουν από την κατεδάφιση, το μοναδικό ιστορικό δημόσιο κτήριο που σώζεται στην Καστοριά από το τέλος της οθωμανικής κατοχής, και μάλιστα αυτών των διαστάσεων.

Ένας Αδαής


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 868
΄

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ